01

Coreea de Sud, țara cu cea mai mică rată a natalității din lume! Numărul căsătoriilor din 2022, la cel mai scăzut nivel din 1970

Numărul sud-coreenilor care s-au căsătorit în 2022 a atins cel mai scăzut nivel din 1970 încoace, potrivit datelor publicate joi, scrie AFP. Coreea de Sud este țara cu cea mai mică rată a natalității din lume, anul trecut fiind cel mai mic număr de naşteri înregistrat vreodată, relatează Agerpres.

Aproximativ 192.000 de cupluri s-au căsătorit anul trecut, potrivit Oficiului de Statistică al Republicii Coreea (KOSTAT). Aceasta este cea mai mică cifră din 1970, când au fost publicate primele statistici pe această temă. De asemenea, ea marchează o scădere de 40% faţă de 2012, când 327.000 de cupluri s-au căsătorit.

În cadrul primei căsătorii, vârsta medie a soţilor a atins cel mai înalt nivel: 33,7 ani pentru soţ şi 31,3 ani pentru soţie, cu 1,6 ani şi, respectiv, 1,9 ani mai mare decât în urmă cu 10 ani pentru o primă căsătorie.

Scădere drastică a natalității

Pe lângă scăderea numărului de căsătorii, Coreea de Sud se confruntă cu o scădere cronică a ratei natalităţii, cu cel mai mic număr de naşteri înregistrat vreodată (249.000) în 2022, depăşind de asemenea recordul stabilit în anul precedent.

Ţara se află de mult timp sub nivelul de înlocuire necesar pentru schimbarea generaţiilor, cu o rată de 0,78 naşteri pe femeie anul trecut.

Guvernul a cheltuit aproape 280.000 de miliarde de woni (200 de miliarde de euro) începând din 2006 pentru a creşte rata natalităţii, dar se aşteaptă în continuare ca populaţia Coreei de Sud să scadă de la aproximativ 52 de milioane la 39 de milioane de locuitori până în 2067, cu o vârstă medie preconizată de 62 de ani.

Experţii consideră că există mai multe cauze pentru acest dublu fenomen de scădere a ratei căsătoriilor şi a natalităţii, şi anume preţurile ridicate ale educaţiei copiilor şi ale locuinţelor, într-o societate competitivă în care este dificil de obţinut un loc de muncă remunerat.

Potrivit experţilor, un factor cheie este, de asemenea, dubla povară pe care o reprezintă pentru mame faptul că, pe lângă cariera lor profesională, trebuie să se ocupe şi de majoritatea treburilor casnice şi de îngrijirea copiilor.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.