Untitled

Scandalul apei radioactive de la Fukushima, deversate în Pacific. Cum a încercat președintele Coreei de Sud să îi convingă pe oameni că nu există niciun pericol

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a servit fructe de mare la prânzul de la începutul acestei săptămâni pentru a disipa îngrijorările legate de contaminarea apei de mare după ce Japonia a început să deverseze apă radioactivă tratată provenită de la centrala nucleară de la Fukushima, relatează Reuters preluat de HotNews.ro.

Săptămâna trecută, Japonia a început să deverseze apa tratată în Oceanul Pacific, o mutare care a declanșat proteste atât în țara insulară, cât și în unele din statele din zonă.

Consumatorii chinezi s-au arătat printre cei mai îngrijorați de mutarea făcută de țara vecină, guvernul de la Beijing interzicând toate importurile de produse acvatice din Japonia.

În Coreea de Sud guvernul a anunțat însă că nu a găsit dovezi științifice sau probleme tehnice legate de deversarea apei contaminate, dar îngrijorările publice privind o posibilă contaminare a fructelor de mare rămân ridicate.

Cancelaria președintelui Yoon Suk Yeol a anunțat în acest context că acesta a servit, luni (28 august – n.r.) fructe de mare în timpul unei întâlniri pe care a avut-o cu premierul Han Duck-soo.

Pentru a înlătura orice fel de îngrijorări, cancelaria prezidențială a transmis, de asemenea, că tot luni (28 august – n.r.) cantina administrației a servit la prânz pește crud.

„Biroul prezidențial a decis să ofere produse de mare coreene la prânzul oferit de cantina noastră în fiecare zi timp de o săptămână, începând cu ziua de luni, sperând că oamenii noștri consumă produsele noastre de fructe de mare fără îngrijorări”, au anunțat oficialii într-un comunicat de presă.

În ciuda acestui fapt, oamenii nu par deloc convinși în ceea ce privește apa tratată de la Fukushima.

Un sondaj de opinie realizat în luna iulie a arătat că 62% dintre sud-coreeni au declarat că își vor reduce sau opri cu totul consumul de fructe de mare odată ce începe deversarea, în pofida asigurărilor date de autoritățile de la Seul că vor monitoriza îndeaproape situația.

„Unul dintre clienții noștri obișnuiți a venit în urmă cu câteva zile să consume pe cât de mult a putut înainte de răspândirea [apei deversate]. Ți se rupe sufletul (…) când mă gândesc la scăderea cu care vom fi nevoiți să ne confruntăm în următoarele luni”, a declarat Kim Hi-soo, un comerciant de la cea mai mare piață de pește din Seul, pentru Reuters.

Reamintim că Japonia intenționează să deverseze în Pacific un milion de tone de apă tratată de la Fukushima.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.