Deoksugung Palace 2

Cinci mari palate din Seul

Cele cinci mari palate din Seul – istorie si modernism

Coreea de Sud, cunoscuta oficial sub denumirea de Republica Coreeana (Hangul: 대한민국; Hanja: 大韓民國), și denumita în mod obișnuit Coreea, este o țară în Asia de Est, ce constituie partea de sud din Peninsula coreeană. Numele de Coreea este derivat din Regatul Goryeo, de asemenea, scris ca Koryŏ. Aceasta împarte frontiere terestre cu Coreea de Nord (la nord), și frontierele de dincolo de ocean cu Japonia (la est) și China (la vest).

Capitala Coreei de Sud este Seulul, un oras mare, frumos si foarte aglomerat. Aproximativ jumătate din populatia tarii, estimata la 50 de milioane de locuitori, locuieste în zona metropolitană din jurul capitalei sud-coreene. Seulul este, astfel, a doua capitala ca marime din lume, cu peste 25 de milioane de locuitori. Orașul se află în mijlocul peninsulei și de aceea acolo sunt concentrate toate instituțiile importante ale țării. Având în vedere istoria Coreei de Sud, in general, și a Seul-ului, în special, aici sunt cele mai frumoase si mai renumite palate din Coreea de Sud, majoritatea lor aflandu-se in patrimoniul UNESCO. Din păcate, doar o treime dintre clădirile cu o valoare de neasamuit pentru poporul sud-coreean au supraviețui pana in zilele noastre, acestea fiind distruse în timpul ocupației țării.

1) Palatul Gyeongbokgung (경복궁) a fost primul palat regal construit de dinastia Joseon, la trei ani de la infiintarea acesteia. Construit în 1395, Gyeongbokgung este localizat in “inima” capitalei Seul (cunoscuta atunci sub numele de Hanyang) și a reprezentat suveranitatea dinastiei Joseon. Cel mai mare dintre cele cinci mari palate (celelalte fiind palatele Gyeonghuigung, Deoksugung, Changgyeonggung si Changdeokgung), Gyeongbokgung a servit ca palat principal al dinastiei Joseon.
Palatul Gyeongbokgung a continuat să servească drept palat principal până la invaziile japoneze din Coreea (1592 – 1598), când toate palatele au fost grav avariate. In cazul Gyeongbokgung, lucrarile de renovare au durat pana in anul 1868, cand acesta a fost reconstruit și extins la un complex de 410.000 metri patrati, cu peste 500 de clădiri. Palatul Gyeongbokgung “a înflorit” timp de mai multe decenii până cand japonezii si-au facut din nou aparitia in Coreea de Sud (ocupatia din 1910-1945) si au demolat majoritatea clădirilor restaurate. Poarta Gwanghwamun a palatului a fost mutata atunci și cladirea generala a Guvernului japonez a fost construită în zona principală a palatului.

Guvernul coreean a demarat in anii 1990 un efort urias pentru a reconstrui și a reabilita clădirile ce au fost distruse în timpul ocupației japoneze. Acest proiect de restaurare de 40 de ani are drept scop sa restaureze pe deplin palatul Gyeongbokgung, aducandu-l la forma sa originală în următorii douăzeci de ani. În prezent, palatul este deschis pentru public, aici gasindu-se Muzeul National al Palatului și Muzeul Național de Folk din Coreea. Deși doar aproximativ 40% din clădirile sale au fost restaurate, există încă multe lucruri frumoase de vazut la acest palat, printre care amintim si noi de Geunjeongjeon (Sala tronului imperial), pavilioanele Gyeonghoeru si Hyangwonjeong si palatal Geoncheonggung.
O alta atractie pe care nu ar trebui sa o ratati daca veti avea ocazia sa vizitati Seulul este palatul Deoksugung – construit din lemn natural și vopsit in culori tipice Coreei medievale.

Gyeongbokgung Gyeongbokgung.jpg 3Gyeongbokgung-GeunJeongJeonGyeongbokgung.jpg 2   Gyeongbokgung.jpg 1

2) Palatul Deoksugung (덕수궁) este unic printre palatele coreene prin faptul ca are o gravură sigiliu-moderna, o grădină în stil occidental și o fântână. Stilul arhitectural medieval și modern coexista împreună, în armonie, în cadrul palatului Deoksugung. Schimbarea Gărzii Regale poate fi văzuta în fața Daehanmun și este un eveniment foarte popular printre vizitatorii straini. În timpul dinastiei Joseon, garda regală a fost responsabila de deschiderea și închiderea poartii palatului, precum și pentru a patrula în zona portii pe timp de zi si de noapte. În afara palatului se afla un drum pitoresc flancat de un zid de piatră, care este, de asemenea, foarte iubit de vizitatori.

Nu multi stiu insa ca, inițial, Deoksugung nu era un palat. „Razboiul Imjin” (invaziile japoneze din 1592) a lăsat toate palatele din Coreea grav deteriorate. Când regele Seonjo (al XIV-lea rege al dinastiei Joseon) a revenit in Seul dupa ce fusese evacuat, a gasit palatul sau, Gyeongbokgung, ars din temelii și alte palate au fost, de asemenea, puternic afectate. Temporar, un palat a fost ales dintre casele familiei regale. Astfel, a devenit Deoksugung palat. Ulterior, regele Gwanghaegun (al XV-lea rege al dinastiei Joseon) a numit palatul „Gyeongungung”, oficializandu-l astfel ca un palat regal. De atunci a fost folosit ca un palat auxiliar de multi regi ai dinastiei Joseon. În 1897, împăratul Gojong (al XXVI-lea rege al dinastiei Joseon) a stat aici și extins cladirile. Clădiri moderne, cum ar fi Seokjojeon (Sala), au fost construite în această perioadă. În 1907, palatul a fost redenumit Deoksugung. În interiorul palatului Deoksugung este situat si Muzeul Național de Artă, iar la exterior sunt amenajate grădini de o frumusete ce te lasa practic fara grai.

Deoksugung Palace 1Deoksugung Palace 3 Deoksugung Palace 5Deoksugung Palace 4Deoksugung Palace 2    Deoksugung PalaceDeoksugung Palace 6Deoksugung Palace 7

3) Urmatoarea atractie din Seul este palatul Changdeokgung (창덕궁) și grădina sa “secretă” plina cu flori frumoase și arbuști care sunt menținuti infloriti si verzi pe tot parcursul anului. Se spune ca, in trecut, regii dinastiei Joseon se plimbau in aceste grădini.

Palatul Changdeokgung este, de asemenea, cunoscut sub numele de Donggwol sau Palatul de Est, datorită locației sale la est de palatul Gyeongbokgung Palace. Timp de 270 ani, palatul a fost casa guvernului Joseon, fiind, de asemenea, reședința favorizata de mulți împărați ai dinastiei Joseon. Acest lucru face ca Changdeokgung sa fie palatul regal rezidențial cel mai longeviv. Comparativ cu alte palate, Changdeokgung este bine conservat, acesta pastrandu-si multe dintre caracteristicile sale originale. O virtute speciala a palatului Changdeokgung este modul în care clădirile sale se integreaza în peisajul înconjurător. Grădina din spate a palatului, numita Huwon, este considerata un exemplu excelent de design al unei gradini coreene și este singura gradina din spate a unui palat coreean. În 1997, palatul Changdeokgung a fost trecut in lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Vizitatorii Changdeokgung ar putea dori, de asemenea, sa vada imprejurimile palatului precum și recent-restauratul Naeuiwon (Infirmeria regala), la intrarea în Changdeokgung Palace.

Ca parte istorica, palatul Changdeokgung a fost construit în anul 1405 de regele Taejong (al III-lea rege al dinastiei Joseon). În anul 1592, palatul principal Gyeongbokgung a fost complet distrus de foc în timpul invaziei japoneze a Coreei, astfel ca Changdeokgung a devenit casa a dinstiei Joseon. Din acest motiv, Changdeokgung este considerat si astazi locul care reprezintă cel mai mult dinastia Joseon în imaginația populară. Statutul său de simbol național a însemnat că acesta a suferit un prejudiciu deliberat din partea japonezilor, în timpul ocupației lor in Coreea. Chiar si asa, timp de mulți ani acesta a fost neglijat, până când a fost reconstruit și restaurat la starea initiala, în 1991.

Changdeokgung 1 Changdeokgung 3 Changdeokgung 4    Changdeokgung 7Changdeokgung 6Changdeokgung 5Changdeokgung 8 Changdeokgung2Changdeokgung

4) Considerat a fi cea mai impresionanta cladire din Seul, palatul Changgyeonggung (창경궁) a fost construit în anul 1483 de regele Seongjong (al IX-lea rege al dinastiei Joseon), pentru a avea grijă de soțiile regilor precedenti. Comparativ cu alte palate, mărimea palatului este compacta și simpla. Palatul Changgyeonggung este conectat cu palatul Changdeokgung, fiind situat la est de acesta.

Myeongjeongjeon este sala principala a palatului, unde in trecut aveau loc afacerile de stat, cum ar fi întâlnirile cu diversi oficiali și primirea de trimișii străini. Myeongjeongjeon reprezintă un exemplu remarcabil al arhitecturii Joseon din secol al XVII-lea și este cea mai veche sala principală a oricărui palat.

Ca si in celelalte cazuri, majoritatea clădirilor palatului au fost distruse de japonezi în timpul invaziei din Coreea, din anul 1592. Principalele cladiri, cum ar fi Myeongjeongjeon, Munjeongjeon (Sala de Consiliu), Hwangyeongjeon (Sala), Inyangjeon (Sala), Gongsacheong si Honghwamun (Poarta) au fost reconstruite de regele Gwanghaegun (al XV-lea rege al dinastiei Joseon). Clădirile suplimentare, cum ar fi Geongeukdang, Jagyeongjeon si Wolgeunmun, au fost construite de urmatorii regi ai dinastiei Joseon. În timpul ocupației japoneze, acestia au construit o grădină zoologică pe locul respectiv și au redenumit palatul “Changgyeongwon”, ceea ce înseamnă “Gradina Changgyeong.” In 1987, palatul a fost reconstruit și acum seamănă cu forma sa originală.

ChanggyeonggungChanggyeonggung 3Changgyeonggung 1 Changgyeonggung 2  Changgyeonggung 4 Changgyeonggung 5 Changgyeonggung 7  Changgyeonggung6

5) Unhyeongung ( 운현궁) Palace a fost anterior o reședință privată a printului regent Heungseon (1820-1898), tatăl împăratului Gojong (al XXVI-lea împărat al dinastiei Joseon). Tânărul Gojong a locuit aici înainte de a-si asuma tronul. Tot aici a avut loc si ceremonia de nunta regală a împăratului Gojong și a împărătesei Myeongseong.

În timpul domniei împăratului Gojong, Unhyeongung a fost la fel de mare ca și orice alt palat din Seul, dar complexul de astăzi este mult mai mic decât dimensiunea originală. De-a lungul timpului, multe dintre clădirile palatului au fost puternic avariate și distruse în timpul diferitelor conflicte. O reconstituire a ceremoniei regale de nunta a împăratului Gojong și împărătesei Myeongseong are loc la palat in fiecare an. De asemenea, aici sunt organizate evenimente ce au ca scop sa sublinieze în mod regulat cultura tradițională coreeană regala. Palatul Unhyeongung este un punct turistic demn de a fi adăugat la traseul turistic al oricarui vizitator, la fel ca si celebrele strazi Insadong și Bukchon Hanok Village, situate în apropiere. De altfel, dacă doriți să cumpărați un suvenir sau un cadou pentru o persoana draga, atunci trebuie musai sa vizitați Insadong. Aici turistii umplu strazile, pentru ca există magazine de antichități și case de artizanat. Aproape de Insadong este situat si palatal Changgyeonggung.

Unhyeongung Palace 1 Unhyeongung PalaceUnhyeongung Palace 3Unhyeongung Palace 2Unhyeongung Palace 6  Unhyeongung Palace 4 Unhyeongung Palace 5  1607291_image2_1 1607307_image2_11607292_image2_1 1607304_image2_11607295_image2_1

Sursa text: www.visitseoul.net

Sursa foto: www. english.visitkorea.or.kr

Traducere: Han Sarang

 




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.