Seul

Top 5 orase din Coreea de Sud

V-ati intrebat vreodata care sunt primele cinci cele mai faimoase orase din Coreea de Sud? Ei bine, noi am facut-o, iar raspunsul l-am gasit imediat.

Pe primul loc se afla in mod evident Seulul (서울), cu o populatie de 10,5 milioane de locuitori si o densitate de 17.108 loc./km². Seulul este situat în regiunea de nord-vest a Coreei de Sud si este cel mai mare oraș sud-coreean și capitala tarii de peste 600 de ani. Seulul are o suprafață de 605.25 km², fiind împărțit de râul Han în partea de nord și cea de sud a orasului. In prezent, este singurul oraș din Coreea de Sud fără transcriere în hanja (caracterele chinezesti). Zona Națională a Capitalei Seul, ce include metropola Incheon și majoritatea provinciei Gyeonggi, are 25,6 milioane de locuitori, fiind a doua cea mai mare zonă metropolitană din lume. Astfel ca peste jumătate din populația Coreei de Sud trăiește în Zona Națională a Capitalei Seul și aproape un sfert în oraș, făcându-l cel mai puternic centru economic, politic și cultural sud-coreean. De asemenea, Zona Națională a Capitalei Seul găzduiește patru locuri aflate in patrimoniul UNESCO, si anume palatul Changdeokgung, fortăreața Hwaseong, templul Jongmyo și Mormintele Regale ale Dinastiei Joseon.

Seul 606466_image2_1 606475_image2_1 880264_image2_1 880267_image2_1 1568238_image2_1

A doua metropolă a Coreei de Sud dupǎ Seul este Busan (부산), oras ce are o populație de 3,6 milioane de locuitori. De asemenea, este cel mai mare oraș port al Coreei de Sud și al cincilea cel mai aglomerat port după tonajul de marfă din lume. Orașul este situat în partea sudica a Peninsulei coreene. Busan este divizat în 15 distrcte administrative și un singur ținut. Aici a avut loc finala Campionatului Mondial de fotbal din 2002, orasul fiind totodata Centrul Convenției Internaționale din Republica Coreea.

Pe locul urmator se afla Incheon-ul (인천), un oraș metropolitan și un port maritim important pe coasta vestică a Coreei de Sud, lângă Seul. Orasul a fost casă pentru 4.700 de oameni in perioada in care a fost construit portul Jemulpo, în anul 1883. Astăzi, 2,9 milioane de oameni trăiesc în acest oraș, ceea ce-l face al treilea cel mai populat oraș din Coreea de Sud, după Seul și Busan. Desi oamenii au locuit în zona inca din Epoca de piatră, creșterea orașului (cresterea economica si din punctul de vedere al popularitatii – n.r.) a fost asigurata în timpurile moderne, odata cu dezvoltarea portului său si datorită avantajelor sale naturale ca oraș de coastă și proximitatea față de capitala Seul. De altfel, Incheon face parte din zona capitalei Seul, impreuna cu Seulul insusi si provincia Gyeonggi, formând – dupa cum am mentionat mai sus – a treia cea mai mare zona metropolitana din lume, ca populație. În 2007, Incheon s-a declarat “Oras englez” și a inaugurat programul “Incheon Free English Zone”. Scopul programului este de a face Incheon-ul un oras vorbitor de limba engleza la fel ca Hong Kong-ul și Singapore. Scopul final este insa de a institui Incheon-ul ca fiind un nod comercial și de afaceri important din Asia de nord-est. Sloganul oficial al programului este ” Smile with English.”

Daegu (대구), pronunțat de asemenea Taegu – oficial Orașul Metropolitan Daegu, este al patrulea oraș ca mărime din Coreea de Sud, după Seul, Busan și Incheon. Este capitala provinciei Gyeongsangbuk-do, deși face oficial parte din provincie. Ca și alte orașe metropolitane, Guvernul din Daegu este subordonat Guvernului național. Cele doua zone combinate sunt deseori mentionate ca Daegu-Gyeongbuk, cu o populatie totala de peste 5 million. Orasul este situat în sud-estul Coreei, la aproximativ 80 km (50 mile) de litoral, în apropiere de râul Geumho. Bazinul Daegu, unde se află orasul astazi, este câmpia centrală a regiunii Yeongnam. Datorita climatului umed subtropical, Daegu este locul ideal pentru productia de mere de înaltă calitate, astfel ca porecla sa a devenit, de-a lungul timpului, “Apple City”.

Ultimul pe lista noastra este Daejeon-ul (대전시), si el tot un oras metropolitan situat în centrul Coreei de Sud. Este al cincilea mare oraș sud-coreean, cu o populație de peste 1.5 milioane de locuitori in 2010. Orasul serveste ca nod de transport deoarece se află la intersecția tuturor rutelor de transport majore. Capitala Seul este la aproximativ 50 de minute de mers cu trenul de mare viteza. In aceasta metropola se gasesc nu mai putin de 18 universități, incluzandu-le aici pe KAIST (o universitate publica de cercetare situata in Daedeok Innopolis/ Daejeon), Universitatea Națională Chungnam, Universitatea Națională Hanbat, Universitatea Hannam și UST (Universitatea Coreeana de Știință și Tehnologie). De-a lungul timpului, Daejeon si-a câștigat renumele de “Silicon Valley Asia” și “Orașul înaltei tehnologii”.

Sursa text: Seoul book of everything si http://en.wikipedia.org/

Sursa foto: mwl.wikipedia.org si http://english.visitkorea.or.kr/

Traducere: Han Sarang




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.