Cum sarbatoresc sud-coreenii iubirea

In Coreea, Valentine’s Day (발렌타인데이) este un pic diferit fata de restul tarilor in care se sarbatoreste Ziua Indragostitilor. De fapt, Valentine’s Day este doar una dintre cele 12 “sarbatori ale dragostei” pe care sud-coreenii le sarbatoresc pe data de 14 a fiecarei luni a anului. Aceste zile variaza de la populara “White Day” sau deprimanta “Black Day”, pana la bizara “Hag Day”, plus tot ce exista intre ele. O multime de bani sunt cheltuiti cu prilejul Valentine’s Day si White Day, in vreme ce restul sarbatorilor indragostitilor au primit mai putina sau chiar deloc atentie comerciala.

Sa le luam, insa, pe rand. Desi sarbatorita tot pe 14 februarie, in Coreea, de Valentine’s Day, femeile le ofera ciocolata barbatilor ca semn al afectiunii lor. In mod traditional, barbatii ce primesc aceste atentii de la femei le vor intoarce gestul inapoi luna urmatoare, cu prilejul White Day. Acest lucru s-a schimbat totusi un pic in ultimii ani, dupa ce comerciantii au inceput sa-i ia ca public tinta pe barbati si femei deopotriva, in ambele zile. Ca atare, aceasta zi este o zi de cuplu in toata puterea cuvantului. In aceasta perioada, multi comercianti monteaza monitoare de dimensiuni mari în fața magazinelor lor, pe care ruleaza reclame cu un accent mare pe ciocolată și bomboane de ciocolată, cum ar fi Ferrero Rocher, Twix și Chupa Chups. Magazinele capata acest nou look cu o saptamana inainte de Valentine’s Day si raman asa timp de o luna, pana dupa White Day. În mod similar, mulți agenți de publicitate valorifica cele doua zile pentru a-si majora vânzările de bijuterii, dulciuri, lenjerie și alte cadouri ce tin de partea sentimentala.

Pe 14 martie, vine randul femeilor sa fie rasfatate, iar acest lucru se intampla cu prilejul “White Day” (화이트데이), zi in care barbatii isi arata afectiunea fata de partenerele lor oferindu-le dulciuri.

Preluata din Japonia (conceptul a aparut in aceasta tara in anii 1977-1978, purtand numele de “Ai ni Kotaeru White Day” – “Answer Love on White Day”) si avand la inceput un puternic iz commercial, sarbatoarea devenind, pe parcursul ultimilor 15 ani, un raspuns la “Valentine’s Day”, in Coreea de Sud. Ea este sarbatorita, deopotriva, in Taiwan si China.
Initial, numele sarbatorii a provenit de la oferirea de cadouri în primul rând albe, cum ar fi ciocolata alba si lenjeria de corp, de catre barbati, femeilor. In ultimii ani insa, natura alba exclusivista a acestei sarbatori s-a schimbat, fiind incluse in radul cadourilor atat ciocolata alba, cat si cea neagra, alte nuante de lenjerie de corp si produse ce nu contin ciocolata, cum ar fi acadelele. In aceasta perioada a anului, strazile marilor orase din Coreea si mall-urile sunt pline de cadouri frumos ambalate, colorate si… dulci. O multime de sortimente de ciocolata, bomboane cu diverse umpluturi, prajituri si torturi ‘zambesc’ ademenitor din vitrine, parand parca sa spuna ca fara toate acestea nu ar putea exista “White Day” in Coreea.
Daca romancele se bucura cand primesc, de “Ziua Indragostitilor”, un buchet de trandafiri din partea persoanei iubite, va imaginati ce bucurie este pe coreence cand primesc un buchet …de acadele?! De altfel, cel mai popular cadou este considerat a fi buchetul de Chupa-Chups (^-^). Comerciantii sunt si ei incantati de aceasta sarbatoare, care le aduce incasari uriase in conturi. An de an, imaginatia acestora este pusa la grea incercare, in ideea de a veni mereu pe piata cu un produs nou, cat mai original si mai funny.
Un alt cadou la moda oferit de “White Day” sunt bijuteriile, unul dintre brandurile preferate fiind considerat Cottiny (코티니), specializat in bijuterii foarte fine, ce dau o nota de eleganta si feminitate celei care il poarta, astfel ca se completeaza foarte bine cu o cutie cu bomboane fine de ciocolata sau un buchet de flori. Accesoriile, hainele sau lenjeria de corp sunt, de asemenea, pe lista cadourilor oferite femeilor de “White Day”.
Restaurantele si parcurile sunt luate cu asalt in aceasta zi atat de cuplurile care si-au facut deja o traditie ca, an de an, sa sarbatoreasca “White Day”, cat si de cele nou formate. Strazile sunt pline de cupluri tinere si galagioase, se poarta tricourile de cuplu, fetele fac inimioare cu mainile deasupra capului baietilor, se merge la Karaoke – toate astea pentru a sarbatori iubirea intr-un mod cat mai placut si original.

Persoanele singure, care nu au primit cadouri nici de “Valentine’s Day” si nici de “White Day” sarbatoresc “Black Day” (블랙데이) pe 14 aprilie, zi in care mananca Jajangmyeon – 자장면/ 짜장면 (Black Noodles – paste negre) impreuna cu prietenii sau singuri. Pentru ca vremea in Coreea, pe 14 aprilie, este in general prietenoasa, placuta, primavara facandu-si simtita prezenta, nu mai ai nevoie de un motiv sau de o zi pentru a iesi in oras.

Diferența cea mai elocventă dintre cele trei sărbători este că publicitatea legata de “Black Day” este aproape inexistentă, în contrast evident cu “Valentine’s Day” si “White Day”.
Pornind de la “Valentine’s Day” si “White Day”, guvernul sud-coreean a creat cate o sarbatoare pentru ziua de 14 a fiecarei luni a anului, pentru a continua traditia inceputa. Infiintarea acestor sarbatori este, bineinteles, atribuita, si unor ratiuni economice.

Alte sarbatori de cuplu sarbatorite pe data de 14 sunt: Diary Day (ianuarie), Rose Day (mai), Kiss Day (iunie), Silver Day (iulie), Green Day (august), Photo Day (septembrie), Wine Day (octombrie), Movie Day (noiembrie) si Hug Day (decembrie).

Sursa text: http://asiasociety.org/korea/valentine’s-day-korea

Traducere: Han Sarang




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.