Cum aleg coreenii numele

Numele coreene sunt, in general, alacatuite din trei silabe. Cand scriem un nume in coreeana, numele de familie se pune inaintea prenumelui, spre deosebire de multe culturi occidentale, unde numele de familie vine dupa prenume. Spre exemplu, în cazul lui Bae Yong-Joon – 배용준 (un actor coreean celebru) “Bae” este numele de familie și “Yong-Joon” (Yong Joon) este prenumele actorului. Cei care nu sunt familiarizati cu numele coreene ar putea întreba dacă Joon este un nume de mijloc, dar nu există nume de mijloc in Coreea.
O alta diferență intre cultura coreeana si celelalte culturi occidentale este că același nume este foarte rar transmis de la o generație la alta. Cele mai multe nume de familie coreene sunt alcatuite doar dintr-o singura silaba. Exista aproximativ 250 de nume de familie in Coreea, cele mai comune fiind Kim 김, Lee 이, Park 박 si Choi 최 – acestea reprezenta 50% din totalul numelor de familie coreene. Sunt si nume de familie alcatuite din doua silabe, cum ar fi Namgung 남궁, Seonu 서누 sau Sagong 삭엉, dar acest gen de nume sunt destul de rare.
O particularitate a coreenilor este aceea ca fiecare nume are propria sa semnificatie. Coreea are propriul sau alfabet numit Hangeul, dar multe nume au la baza caracterele chinezesti. In ultimii ani, insa, din ce in ce mai multe persoane au optat pentru nume ce au la baza alfabetul Hangeul. Asa cum fiecare simbol chinezesc are un inteles, numele coreene au o semnificatie profunda. Sa luam din nou exemplu lui Bae Yong-Joon – 배용준. Yong (勇) inseamna “curaj” iar Joon (俊) insemna “remarcabil/exceptional”. Destul de interesant, numele pare sa i se fi potrivit perfect actualei „stari” a actorului, cunoscut fiind ca un star international.
Majoritatea coreenilor cred ca numele unei persoane poate sa-i determine soarta. Din aceasta cauza, parintii coreeni incep sa se gandeasca la numele copilului lor cu mult timp inainte ca acesta sa se nasca. Ex: nume de familie Bae (배, 裵), prenume: Yong (용, 勇) Joon (준, 俊). Semnificatie: persoana curajoasa si cu merite deosebite.
Poate un nume sa schime, intr-adevar, destinul? Parintii incearca sa dea copilului lor un nume bun, astfel incat acesta sa poata trai o viata sanatoasa, fericita si plina de succes, dar sa-i alegi un nume copilului nu este o sarcină ușoară! Părinții coreeni, care cred că averea copilului lor este determinată de numele său, apeleaza de cele mai multe ori la specialiști care sa-i ajute sa aleaga numele, crezând că există mulți factori ce trebuie luati în considerare, cum ar fi Saju (cei “patru piloni” – anul, luna, ziua și ora nașterii cuiva ) și Eumyangohaeng (teoria yin și yang și cele cinci elemente care alcătuiesc universul).
Persoanele care se pricep sa alega nume spun ca “nu se poate schimba soarta cuiva, dar norocul pot fi adus prin aplicarea Eumyangohaeng în timpul procesului de numire.” Alții spun că încercarea de a influența averea cuiva, precum si numirea unei persoane conform filosofiei orientale este o practică învechită. În ciuda acestor argumente, „specialiști de nume” se bucură de un flux constant de clienti. De obicei, acestia aleg un nume intr-unul din cele doua moduri: prin găsirea unor caractere chinezești bune pentru numele propus de către părinții copilului sau sugerându-le parintilor două sau trei nume din care acestia trebuie sa-l aleaga pe cel potrivit. O vizită la „specialistul de nume” poate costa de la 100.000 de won (moneda nationala coreeana) la un milion de won.
În zilele noastre, au apărut o multime de site-uri on-line specializate in acest domeniu. Există, de asemenea, zeci de carti pe piață care cuprind liste intregi cu nume de unde parintii il pot alege pe cel potrivit copilului lor. Dupa studierea acestor carti, unii părinți gasesc numele potrivit, in vreme ce altii intreaba persoane cu un nivel de educatie mai ridicat decat al lor sau rude mai in varsta.

Tendințe în denumire
Așa cum există tendințe în modă, există tendințe si referitoare la numele de copii. Între anii 1940 și 1950, cele mai populare nume de copii pentru băieți au fost Yeong-Su (영수), Yeong-Ho (영호) și Yeong-Cheol (영철), iar cele mai populare nume de copii pentru fete au fost Sun-Ja (순자), Yeong-Ja (영자), Yeong-Suk (영숙) și Yeong-Hoe (영희). Denumirile Sun-Ja și Yeong-Ja, care provine de la numele japoneze, sunt insa greu de utilizat.
Dupa cum spuneam ceva mai sus, in zilele noastre coreenii aleg numele copiilor folosind caracterele Hangeul. Nume ca Haneul (하늘) care inseamna “cer”, Iseul (이슬) – “roua” and Oejin (어진) – “inima generoasa si inteleapta” – sunt foarte comune, deoarece au un un inteles frumos si un sunet bland cand le pronunti.
O alta tendinta este folosirea numelor de tip occidental. Odată cu progresul rapid al globalizării și creșterea interacțiunii cu străinii, mai mulți părinți opteaza pentru nume din limba engleză, cum ar fi Su-Ji (수지), Je-In (제인) și Yu-Jin (유진), care sunt ușor de pronunțat si au un sens bun atunci când sunt scrise în caractere chinezești.

 




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.