Coreenii si superstitiile lor

Fiecare cultura are propriile ei superstitii si este intotdeuna o idee buna sa cunosti aceste superstitii inainte sa te muti pentru o perioada mai scurta sau mai lunga de timp intr-o tara straina. La prima vedere, poate ca superstitiile coreene par un pic ciudate pentru occidentali, dar nu sunt mai ciudate decat teama noastra de pisici negre, tendinta de a bate in lemn sau evitarea calcarii pe un capac de canalizare. Cu toate acestea, mulți coreeni iau superstițiile lor un pic mai serios decât majoritatea oamenilor – ‚moartea cauzata/datorata ventilatorului” fiind, fara indoiala, legenda urbana cea mai cunoscuta. De fapt, multe superstiții coreene sunt oarecum morbide, patru din cele cinci pe care le vom enumera mai jos fiind considerate a fi fatale, in timp ce despre una se spune ca ar cauza suferințe fizice pe toată durata vieții.

1. Scrisul numelor cu rosu

Potrivit acestei superstitii coreene, nu trebuie sa scrii niciodata numele copiilor tai cu culoarea rosie, deoarece s-ar putea crede ca le doresti moartea. De ce? Pentru ca in mod tradițional, roșu este culoarea folosită pentru a scrie numele celor morți în Coreea. Prin urmare, este considerat ghinion sa scrii cu rosu numele persoanelor vii, unii oameni considerand acest lucru cumva similar cu „sarutul mortii”. Se spune ca, atunci cand vine vorba despre acest subiect, cei mai mulți copii reactioneaza destul de bine la asta si doar chicotesc nervos. Cu toate acestea, altii au fost cu adevărat neliniștiti, considerand ca acesta este un semn ca soarta le-a fost pecetluita.

2. Numărul 4 – cu ghinion

În Occident, treisprezece este un număr „de temut”. In schimb, cifra care le da de furca coreenilor este cifra 4. Daca originile superstiției legata de numarul „13” ca numar ce aduce ghinion sunt vechi și obscure, teama coreenilor de cifra patru este mult mai literala. Pentru cei care stiu cat de cat limba coreeana explicatia este relativ simpla. Astfel, patru (4), în coreeană, are aceeași pronunție ca și cuvântul moarte: ambele sunt pronuntate “SA” (sa= 4 – in numaratoarea sino coreeana; 사망 – moarte). Acum puteti intelege de ce oamenii nu vor să locuiasca la etajul „mortii” (etajul 4) sau care este motivul pentru care in „lista” cu optiunile de la lifturile coreene, etajul 4 este trecut ca “F” sau pur si simplu se sare cu totul peste acest numar. Exista si o parte buna a lucrurilor, ca sa ii spun asa. Persoanele ce se incumeta, totusi, sa locuiasca la Ap 404, etaj 4 sau pe strada cu nr 4 vor obtine intotdeuna un pret redus la chirie!

3. Frigul din oase

Cei de pe site-ul nymgo.com, de unde am tradus acest material, sustin ca au aflat despre aceasta superstitie când directorul de la școala unde studiau a nascut. Când s-au dus să o viziteze în clinica de maternitate, in camera ei era o caldura inabusitoare. Ea le-a spus că asistentele nu i-ar permite cuburi ei de gheață în băutură, sau chiar să iasă afara din camera. Cand a fost intrebata de ce, ea le-a spus despre superstiție că, dacă o femeie devine rece imediat dupa nastere, „raceala” va intra în oasele ei și o va afecta pentru tot restul vieții.

4. Dusul si vaccinurile

Aceasta superstitie este destul de ciudata și, practic, presupune că, dacă faci dus in termen de 24 de ore de cand te-ai vaccinat, vei muri. Nu conteaza ce tip de vaccin este, toate sunt considerate a pune viata in pericol atunci cand sunt combinate cu un duș. Originile acestei superstitii sunt tulburi inca și știința din spatele ei înnebunitoare. Cu toate acestea, cum este puțin probabil să ai nevoie de vaccinuri suplimentare pentru a vizita Coreea de Sud, probabil că nu vei fi nevoit sa „te intalnesti” cu o astfel de superstitie.

5. Ventilatorul si moartea

Mai mult legenda urbana decat superstitie, „moartea datorata ventilatorului” este de departe cel mai faimos “mit” coreean, dupa cum am mai spus si la inceputul acestui material. Gasit fascinant de straini, acest „mit” a dus la crearea unor site-uri cu aceasta tema, a unor tricouri și chiar a unui popular costum de Halloween.

„Moartea datorata ventilatorului” este un fenomen intalnit insa doar în Coreea, in care aproape toți coreenii cred. Pe scurt, „moartea datorata ventilatorului” este credința că, dacă lăsați un ventilator electric, care rulează peste noapte într-o cameră cu fereastra inchisa, vei muri. Motivul din spatele acestei superstitii variază, circuland mai multe teorii, incluzand faptul ca elicea ventilatorului despica moleculele de aer din cameră, făcându-le nerespirabile. Se spune, totodata, ca ventilatorul provoaca hipotermie in somn sau ca aspiră aerul din cameră precum un aspirator, inducand sufocarea. Coreenii sunt în mod clar indecisi cu privire la motivul pentru care considera ca un ventilator lasat in functiune intr-o camera cu geamul inchis poate ucide o persoana, insa sunt siguri ca acest lucru se poate intampla. In zilele noastre, exista chiar mai multe cazuri de decese, raportate de media coreeana ca fiind datorate ventilatorului, de aceea toate ventilatoare electrice din Coreea sunt vândute cu dispozitive de temporizare.

„Moartea datorata ventilatorului” rămâne, fara indoiala, un subiect de dezbinare în Coreea, printre străini și localnici. Este absolut naucitor pentru emigranti cel putin ca in tara cu una dintre cele mai avansate tehnologii din lume exista o astfel de credinta colectiva. Prin urmare, chiar daca le povestesti prietenilor tai coreeni ca tu ai dormit multe nopti cu ventilatorul deschis si ferestrele inchise si, evident, nu ai patit nimic, nu te astepta insa ca ei sa-si schimbe convingerea.

Alte superstitii

Dar acestea nu sunt singurele superstitii ale coreenilor. Potrivit eatyourkimchi.com, exista multe superstitii legate de examene, printre acestea fiind si cele potrivit carora in ziua in care ai un examen nu trebuie sa mananci paine. Painea, in coreeana, se spune “bbang” – 빵, acelasi cuvant fiind folosit si pentru cifra 0. Prin urmare, coreenii cred ca, daca manaci “0”, vei primi nota “0” la examen. Totodata, in aceasta zi trebuie evitata mancarea alunecoasă intrucat se spune ca toate cunostintele pe care le-ai acumulat vor aluneca din capul tau.

Pentru coreeni, sa visezi porci sau dragoni înseamnă că veți avea noroc cu banii. Prin urmare, daca ti se intampla asta trebuie sa mergi repede la cel mai apropriat magazin si sa cumperi un bilet la loto. O alta superstitie coreeana este legata de ziua in care te muti dintr-o casa in alta. Ei considera ca, in aceasta zi, nu trebuie sa maturi casa/apartamentul pe care o/il parasiti. Acest lucru le va induce in eroare pe spiritele rele, ce vor crede ca voi nu ati parasit, de fapt, aceasta casa, astfel incat ele nu se vor tine dupa voi in noua locuinta. Alte superstitii sunt legate de faptul ca nu este bine sa fluieri noaptea sau sa iti tai unghiile.

Traducere: Han Sarang
There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.