Korea’s Spring Flower Festivals

Nu conteaza de ce parte a globului ne aflam, cu totii asteptam primavara cu multa nerabdare. La fel stau lucrurile si pentru coreeni, mai ales ca – din cate mi-au povestit prietenii mei din Peninsula – clima noastra si a lor se aseamana destul de mult, cu exceptia taifunurilor din perioada verii cu care sud-coreenii sunt nevoiti sa se confrunte. Astfel ca, odata ce vremea incepe sa se incalzeasca, strazile, parcurile si cafenelele se umplu de oameni, in aer pluteste un murmur si un freamat continuu, semn ca nu doar natura, ci si oamenii isi revin usor-usor dupa iarna lunga si friguroasa. Unul dintre semnele venirii primaverii in Coreea de Sud este dat de pregatirile pentru o serie de festivaluri ce se desfasoara anual in intervalul martie-mai. Indiferent ca vorbim de festivalurile dedicate reinvierii naturii la viata sau de cele legate de anumite obiceiuri si traditii coreene, pastrate cu sfintenie in timp, aceste evenimente pline de culoare, armonie si buna-dispozitie reprezinta un punct de atractie atat pentru turisti, cat si pentru coreeni, care iau astfel o pauza binemeritata de la munca de zi cu zi (se stie ca acestia sunt considerati a fi “addicted to work”).

1. Festivalul International Gwangyang (광양 국제 매화 문화 축제) – are loc anual în perioada 22-30 martie, in Seomjin Village, zona fiind considerata „casa” celui mai mare număr de arbori de flori de cais din Coreea. În timpul perioadei festivalului, vizitatorii se pot bucura de o plimbare sub florile de caise și, de asemenea, pot gusta și cumpăra produse locale realizate din caise. Acest festival dateaza din 1997, avand ca scop promovarea florii de cais si a produselor obtinute din fructele acesteia. Farmecul festivalului este dat de frumusetea pitoreasca a locurilor de la poalele muntelui Maehwa-San (매화 산), „imbracat” in flori de cais de parca ar fi nins, in aceasta locatie fiind filmat un celebru film coreean (“Chihwaseon”) și show-ul TV “Damo”.

Gwangyang

2. Festivalul Jinhae Gunhangje (진해군항제) – programat intre 1 si 10 aprilie, este unul dintre cele mai mari festivaluri din Coreea de Sud care celebreaza florile de cires. Milioane de turisti sunt atrasi anual de frumusetea unica a “tunelelor” create de ramurile ciresilor infloriti, concertele si focurile de artificii organizate cu prilejul acestui eveniment. Festivalul are loc în tandem cu comemorarea amiralului Yi Sun Shin, prilej cu care sunt organizate parade militare.

Jinhae festival.jpg 2Jinhae festival Jinhae festival.jpg 1

3. Jeju Cherry Blossom Festival (제주 왕벚꽃축제) – ca si festivalul anterior, este dedicat florilor de cires. Festivalul se organizeaza anual in perioada 04-06 aprilie. Florile regale de cires din insula Jeju pot fi văzute peste tot in zona centrala a orasului Seogwipo si in jurul Complexul Jeju Sport. Petalele florilor regale de cires sunt cele mai mari și mai frumoase dintre toate florile de cireș din Coreea de Sud. Aceste flori înfloresc total numai 2- 3 zile, in perioada festivalului, în aprilie. Datorita sistemului de iluminat, vizitatorii se pot bucura de gingasia si parfumul florilor de cires si dupa lasarea intunericului, cand peisajul iti taie respiratia prin frumusetea sa unica.

Jeju Cherry

4. Inceputul lunii aprilie este marcat de alte doua festivaluri ale florilor de cires. Este vorba de cel de la Hwagae ((화개장터 벚꽃축제) si cel de la Icheon Baeksa (이천백사 산수유꽃축제). In aprilie, regiunea Hwagae arata ca si cum peste ea s-ar fi asternut un covor de flori albe de cires, ce transforma peisajul într-un paradis pufos si moale. Una dintre cele mai populare atractii ale festivalului este “The 10ri Cherry Blossom Road” (ri este unitatea traditionala de masura coreeana , 10 ri fiind egal cu aproximativ 4 kilometri). Cunoscut, de asemenea, sub numele de “Drumul casatoriei “, se spune că, în cazul în care indragostitii merg pe acest drum în timp ce se țin de mâna, ei se vor căsători si vor trai fericiți împreună pentru totdeauna.

 

In afara de frumusetea uimitoare a florilor de cires, cu acest prilej sunt organizate o serie de programe de sezon și evenimente culturale de care turistii se pot bucura. Un alt punct de atractie pentru turistii straini il reprezinta Piata Hwagae (monument istoric din cate am inteles) și numeroase restaurante care servesc mâncăruri tradiționale din provincie, cum ar fi Euneo-Hoe (sliced raw sweetfish) și Chamgetang (king crab broth).

Hwagae

5. Timp de doua zile, intre 4 si 6 aprilie, are loc Icheon Baeksa Sansuyu Flower Festival (이천백사 산수유꽃축제). Icheon Baeksa Village este cunoscut ca fiind „casa” pentru un număr de arbori Sansuyu (cunoscut sub numele de Dogwood japonez sau Cornus Fruit Trees), care cresc în mod natural în aceasta zona de peste 100 de ani. Primăvara devreme, copacii sunt impodobiti cu flori de un galben strălucitor, în timp ce toamna, zona iese in evidenta datorita fructelor rosii ale copacilor. În timpul festivalului, vizitatorii pot participa la diverse jocuri populare tradiționale coreene și urmări parada florilor arborilor Sansuyu. Când copacii Sansuyu sunt in floare, mulți fotografi profesioniști vin in Baeksa Village doar pentru a face fotografii.

Icheon.jpg 2IcheonIcheon.jpg 1

6. Urmeaza apoi, in perioada 11-13 aprilie, Cheongpunghoban Cherry Blossom Festival (청풍호 벚꽃축제), organizat în zona lacului Cheongpungho, o zona plina de flori de cires alb, forstitia, azalee si multe alte flori salbatice. Pe langa frumusetea peisajului natural, vizitatorii pot lua parte la expoziții si spectacole. Iubitorii sporturilor extreme pot practica bungee jumping și sporturi nautice pe lacul Cheongpungho.

Cheongpunghoban Cheongpunghoban.png 1 Cheongpunghoban.png2 Cheongpunghoban.png3

7. Seulul sarbatoreste si el primavara intr-un stil unic. Putini stiu ca frumoasa capitala a Coreei de Sud gazduieste 1.400 de ciresi plantati, la umbra carora se desfasoara in fiecare primavara concerte de strada, expozitii de flori sau de fotografie.

8. Seria festivalurilor in onoarea primaverii se incheie odata cu Festivalul fluturilor de la Hampyeong (함평 나비대축제). Organizat intre 2 si 11 mai, in provincia Jeollanam-do (zona Hampyeong Expo Park), festivalul ofera vizitatorilor posibilitatea de a admira peste 20 de specii de fluturi frumos colorati, ce zboara nestingheriti printre florile de cais, piersic, cires sau chiar pe deasupra straturilor de orhidee. În perioada festivalului, întregul orașul Hampyeong este impodobit cu lumini si decoratiuni-fluture tematice. Festivalul este o mare oportunitate pentru copii să învețe despre natură într-un mediu distractiv, interactiv.

hanpyeong hanpyeong.jpg 1 hanpyeong.jpg 3 hanpyeong.jpg 4 hanpyeong.jpg 20

Sursa text: www.english.visitkorea.or.kr

Sursa foto: www.english.visitkorea.or.kr

Traducere: Han Sarang




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.