Jajangmyeon

Jajangmyeon – un deliciu al bucatariei asiatice

Jajangmyeon (자장면, 짜장면, jjajangmyeon), este un fel de mâncare din taitei acoperiti cu un sos gros din chunjang (o pastă de soia neagra, sarata), carne de porc taiata cubulete și legume și, uneori, de asemenea, fructe de mare. Jajang (jjajang ) – numele sosului – este pronuntia coreeana a caracterelor chinezești 炸醬, ceea ce înseamnă literalmente “sos prajit.” Myeon (myun) înseamnă “taitei”, in chineza fiind scris 麵. Acest fel de mancare provine de la zhajiangmian (炸醬麵, literal “taitei/fidea prajita cu sos”), cunoscuti în regiunea Shandong din China. Pronuntia numelui acestui fel de mancare este aproape identica cu cea a omologului său coreean. Dar jajangmyeon-ul coreean diferă de zhajiangmian chinez, intrucat felul de mancare coreean foloseste sosul negru de chunjang, inclusiv caramel, și ceapă.

Ingrediente:
Jajangmyeon folosește fideaua groasa facute din făină albă de grâu. Fideaua, care este realizata în întregime de mână, și nu de mașini, este numita sutamyeon (수타면; 手 麵 打), fiind laudata în Coreea de Sud ca un ingredient esențial pentru un jajangmyeon bun.

În timp ce în bucatariile din Beijing este folosita pasta de soia galbena (黃醬), în Tianjin și în alte părți ale Chinei – tianmianjiang (甜麵醬), sosul hoisin (海鮮 醬) sau sosul gros de fasole (荳瓣醬) pot fi utilizate în locul pastei de soia galbene. Cu toate acestea, în Coreea, sosul se face cu o pastă de soia neagra. Această pastă, ce este facuta din boabe de soia prăjite și caramel, se numește chunjang (literal “pastă de primăvară”, hangul: 춘장, chineză: 春 醬) când este neîncălzită, în timp ce sosul încălzit (care conține legume și carne sau fructe de mare) este numit jjajang (literalmente “sos prajit”).

Chunjang-ul se amesteca cu ceapa taiata cubulete, carne taiata si ea tot cubulete (fie carne de vită sau de porc) ori fructele de mare tocate și alte ingrediente prajite. Carnea are rolul de a reduce gustul sărat. In plus, se adaugă amidon de cartofi sau amidon de porumb pentru a da sosului consistența groasă. Sosul se serveste fierbinte peste taitei, uneori cu cateva felii de castraveți taiate subtiri, pe lungime si adaugate deasupra. Acelasi sos este, de asemenea, folosit pentru a face jajangbap (orez servit cu sos) și jajangtteokbokki (tteokbokki făcut cu sos chunjang în locul sosului picant, obisnuit).

Jajangmyeon este, de obicei, servit cu o cantitate mică de danmuji (단무지) – un fel de mancare adesea servit cu o cantitate mică de felii de ceapa, asezonate cu otet de orez si însoțite de o cantitate mica de sos jajang. In restaurante si localuri se mananca tăițeii cu danmuji si ceapa inmuiate in sosul chunjang.
Variați ale jajangmyeon includ ganjajangmyeon (간 자장면), care este jajangmyeon servit cu sos jajang fără amidon, sosul și fideaua fiind servite separat in diferite boluri, și jajangmyeon samseon (삼선 자장면; 三鮮 炸醬麵), ce include fructe de mare, cum ar fi calmar, creveți, castraveti de mare, și altele (dar niciodată pește). Samseon ganjajangmyeon (삼선 간 자장면; 三鮮 간 炸醬麵) constă din taitei serviti cu sos, care conține fructe de mare. Jajangbap este, în esență, acelasi fel de mancare ca jajangmyeon, dar făcut cu orez în loc de fidea.
Pentru cei care nu au cum sa faca rost de ingredientele mentionate mai sus pentru a-si prepara un jajangmyeon sanatos si delicios, exista si varianta de jajangmyeon instant (la plic), constand in tăiței uscati ce trebuie pusi la fiert în același mod ca și ramen-ul, impreuna cu bucati micute de legume uscate. Dupa ce acestea s-au fiert, trebuie scurse și amestecate cu pudra de jajang (pe care o veti gasit tot in plic) și o cantitate mică de apă și ulei. Se servesc fierbinti.

Sursa text: www.en.wikipedia.org

Traducere: Han Sarang

Jajangmyeon




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.