Trei personalitati politice marcante sud-coreene

Syngman Rhee (coreeană: 이승만, pronunțat [i ː s ʰ ɯŋ.man]) – 18 aprilie 1875-19 iulie 1965 – a fost un om de stat coreean, totodata, si primul președinte al Guvernului Provizoriu al Republicii Coreea, precum și primul președinte al Coreeei de Sud. A fost un om cu o puternica orientare pro-vestica. S-a convertit chiar la crestinism, a studiat in SUA, unde a si locuit pentru cativa ani, atat inainte de a deveni presedintele Coreei de Sud, cat si dupa ce si-a incheiat mandatele. Cele trei mandate ale sale ca presedinte al Coreei de Sud (august 1948 – aprilie 1960) au fost puternic afectate de tensiunile din timpul Războiului Rece din peninsula coreeană. Rhee a fost privit ca un anti-comunist și un om puternic. El a condus Coreea de Sud in timpul Războiului Coreean (Korean War –한국전쟁- 25 iunie 1950 – 27 iulie 1953).

Președinția lui s-a încheiat cu o demisie ca urmare a protestelor populare in legatura cu un scrutin electoral controversat. A murit la varsta de 90 de ani, în exil în Honolulu, Hawaii, SUA. A fost casatorit de doua ori, cu Seungseon Park (1890~1910) si Francesca Donner (1934~1965) si a avut un fiu infiat: Rhee In-Soo. Ca orientare politica a fost liberal.

Rhee_Syng-Man

Park Chung-Hee (coreeana: 박정희, pronuntat [paktɕ͈ʌŋhi]) – 24 martie 1962 – 26 octombrie 1979 – a fost un președinte sud-coreean și un general de armata ce a condus Coreea de Sud din 1961 si până la asasinarea sa, în 1979. Park a preluat puterea printr-o lovitură de stat militară care a rasturnat Cea de-a doua Republica Coreeana în 1961 (The Second Republic of South Korea se refera, de fapt, la guvernul sud-coreean care a condus tara timp de opt luni, din 1960 pana in 1961). El a condus tara ca o forta militara puternica in fruntea Consiliului Suprem National de Reconstrucție până la alegerea și numirea sa ca președinte al Celei de-a treia Republici Coreene, în 1963. In 1972, Park a decretat legea marțială și reformarea Constituției într-un document extrem de autoritar, inaugurand cea de-a patra Republica Coreeana.

După ce a supraviețuit mai multor tentative de asasinat, inclusiv două operațiuni asociate Coreeei de Nord, Park a fost în cele din urmă asasinat pe 26 octombrie 1979 de către Kim Jae-Gyu, șeful propriilor sale servicii secrete. El a condus Coreea de Sud timp de 18 ani. Ca orientare religioasa, acesta a fost budist. Park a fost casatorit cu Yuk Young-Soo si a avut trei copii (Park Geun-Hye, Park Seo-Yeong si Park Ji-Man). Pe timpul vietii a facut parte din Partidul Democratilor Republicani.

Park_Chung_hee Parkjunghee

Roh Tae-Woo (coreeana: 노태, pronuntat [nu tʰɛ.u]) – nascut pe 4 decembrie 1932 – este un fost politician sud-coreean și general al armatei Republicii Coreene (ROKA – 대한민국 육군), ce a servit ca al șaselea președinte al Coreei de Sud, din 25 februarie 1988 si pana in 25 februarie 1993.

Doua dintre punctele notabile ale mandatului sau se refera la găzduirea Jocurilor Olimpice din Seul, in 1988, și politica sa externa „de nord” (Northern Policy – o politica ce a ghidat eforturile sud-coreene de a ajunge la aliații tradiționali ai Coreei de Nord, cu scopul final de a normaliza relațiile cu China și Uniunea Sovietică, atât pentru a îmbunătăți economia Coreei de Sud, cat si pentru a lasa Nordul intr-o stare de izolare, astfel încât sa nu aiba de ales decat sa deschidă și să reducă tensiunile militare – n.r.). Pe timpul mandatului sau, acesta si-a tinut cuvântul si a rămas angajat la reformele democratice.

În 1993, succesorul lui Roh, Kim Young-Sam (foto stanga jos), a condus o campanie anti-corupție, care l-a vizat pe el si pe predecesorul sau, Chun Doo-Hwan (foto dreapta jos), judecat pentru luare de mită. În mod ironic, Kim a fuzionat partidului său cu cel al lui Roh într-o afacere ce i-a permis să câștige alegerile.

Cei doi foști președinți au fost ulterior acuzati separat de revoltă și trădare pentru rolurile avute în lovitura de stat din 1979 și masacrul din Gwangju, din 1980. Ambii au fost condamnați la inchisoare în august 1996 pentru trădare, revoltă și corupție. Initial, Chun a fost condamnat la moarte, mai târziu pedeapsa fiindu-i comutată la închisoare pe viață, iar cei 22 de ani si jumatate de ani de închisoare ai lui Roh au fost redusi la 17 ani, dupa recurs. Amandoi au fost eliberați din închisoare în decembrie 1997, fiind iertati de presedintele Kim Young-Sam. Ca orientare religioasa, Roh a fost budist, iar din punct de vedere politic a apartinut Partidului Democratic al Justitiei. A fost casatorit cu Kim Ok-Suk si nu a avut copii.

Kim_Young_Sam Chun_Doo-hwan

 

Sursa text: Seoul, book of everything & en.wikipedia.org

Sursa foto: en.wikipedia.org

Traducere: 한사랑




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.