migros_museum_MOON-JEON_1-1-1050×660

News from Nowhere

Capodopera in colaborare cu arhitecti, oameni de stiinta, compozitori si designeri

Doi prieteni, tineri artisti, Moon Kyungwon si Jeon Joonho, s-au intrebat intr-o zi ce ar putea face arta daca se confrunta cu perspectiva sfarsitului lumii. News from Nowhere este un proiect creat de acestia doi pentru a descoperi rolul si intelesul artei. Acest spectacol a fost determinat de indoielile lor legate de functia sociala a artei si participarea lor la expozitii internationale, ca echipa de artisti coreeni bine cunoscuti. Saturati de hegemonia din Est si de consumabilitatea artei, au dorit sa scape de limitele lumii artei rafinate, pentru a intreba alti profesionisti in arta vizuala, ce este arta si care este filosofia ce se ascunde in spatele ei. Acest proiect incearca sa reflecte asupra sa si sa raspunda la aceasta intrebare.
 
Denumit mai degraba ironic, dupa News from Nowhere de William Morris, o carte despre utopie, proiectul le-a adus acestor doi artisti o invitatie la Kassel Documenta, a treia pentru artistii coreeni, dupa Paik Nam June, in 1977 si Yook Keun-Byung, in 1992. Moon si Jeon au castigat un premiu Noon la Bienala Gwangju in 2012 si premiul Artistul Coreei 2012 de la Muzeul National de Arta Contemporana, facand ca anul 2012 sa fie un an insemnat pentru ei.
 
Pe parcursul celor patru ani in care acest proiect s-a aflat in lucru, ambii artisti au examinat ce rezerva viitorul artei in aceasta era, unde totul, inclusiv clima, mediul inconjurator, societatea si economia, sunt in flux. Acest lucru a dus la o colectionare impresionanta de date, calatorii in afara si intalniri cu experti in diverse domenii cum ar fi arta, arhitectura si fizica. Proiectul s-a finalizat cu o singura carte, denumita News from Nowhere. In ea se afla un mesaj pretios: arta lor a fost procesul, nu produsul, deci au creat un film de scurtmetraj, El Fin del Mundo, pentru a cronica misiunea lor de cautare a ceea ce se afla in spatele artei. Povestea se axeaza pe un barbat artist chiar inaintea apocalipsei si o femeie artista a unei noi specii umane care reiese din cenusa. Pentru film, Moon si Jeon au colaborat cu arhitecti, designer si oameni de stiinta.
 
Moon si Jeon sugereaza o noua directie pentru arta si o noua paradigma a colaborarii, pe care planuiesc sa o foloseasca pentru a imparti nenumarate idei si a interactiona cu profesionisti din alte domenii pentru a concepe noi creatii.   
Sursa text: K-Art. Universal Works Reach Global Audience – carte
Traducere: AleMi Ra



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.