Arta contemporana coreeana (Partea a doua)

Pe langa Korean Eye, lucrarile unor artisti precum Kim Sooja si Nikki S. Lee in New York au creat valva in jurul artei contemporane coreene. Impactul a fost atat de puternic, incat doua dintre cele mai mari case de licitatii din lume, Christie’s si Sothesby’s, au inceput sa ofere, constant, arta coreeana. Christie’s gazduieste periodic doua pana la patru Vanzari de Zi si Vanzari de Noapte cu Arta Contemporana Asiatica, in care sunt vandute intre 20 si 40 de lucrari de arta coreeana.
Un artist care face pasi mari in acest domeniu este Suh Do Ho, stabilit in New York. In 2007, lucrarea sa Some/One, o sculptura facuta din sute de placute cu nume de caine, a aparut pentru prima data pe piata de licitatie si a incasat 50.000 de dolari, dublu fata de cat era asteptat. In 2010, Gate a fost vandut cu 200.000 de dolari, ce a facut ca valoarea lui Suh sa creasca, iar Cause and Effect a atins suma record de 257.000 de dolari, la Christie’s Hong Kong, in May 2012. A fost supranumit “artistul ce a facut cea mai mare impresie”, de un editor de la Artprice, un furnizor important de informatii al pietei de arta.
Suh Do Ho
O alta vanzare impresionanta a avut tabloul lui Kim Dong-Yoo, Chairman Mao vs. Marilyn Monoe 290.000 de lire sterline (576.520 de dolari), la Sotheby’s in februarie 2008.
 
Lee Bul, despre care s-a vorbit mult in 2013, la Art Basel in Hong Kong, este un alt artist care castiga recunoastere internationala. Lucrarile ei sunt, de asemenea, populare pe piata de licitatie. In 2008, lucrarea ei Autopoiesis s-a vandut cu 116.000 de dolari la Sothesby’s Hong Kong. In 2011, Sternbau No. 25 a batut recordul, vanzandu-se cu 135.000 de dolari.
Lee Bul
www.whitehotmagazine.com
Artistii contemporani coreeni ale caror lucrari au fost tranzactionate la cele mai inalte sume in ultimii ani sunt Kim Whanki, Paik Nam June, Lee Ufan si Kim Chong Hak. Dintre acestea, lucrarile lui Lee si cele mai recente ale lui Paik, au fost cele mai cautate.
 
Lee Ufan, ale carui lucrari au fost prezentate la Guggenheim, in expozitii solo, este cel care a creat cele mai scumpe lucrari tranzactionate pe piata artei coreene contemporane. Conform Artprice, el a fost in topul vanzarilor din tara, in 2009 si pe locul 174 in lume. Lucrarile lui sunt populare in randul colectionarilor, Artprice listand numarul de tranzactii la 694, mai mare decat cel al lui Paik, care are 634. From Point (1977) a lui Lee a fost vandut cu aproape doua milioane de dolari la Christie’s Hong Kong, in noiembrie 2012.
Lee Ufan
Lucrarile lui Paik Nam June, un pionier al artei video, continua sa fie tranzactionate la sume mari, in ciuda dificultatii de colectionat si a preturilor variate. Cand Wright Brothers a fost oferit la Christie’s Hong Kong, in noiembrie 2007, a fost cumparat cu 540.000 de dolari, un record la acea vreme.
Nam June
www.newsoftheartworld.com
Sursa text: K-Art. Universal Works Reach Global Audience – carte
Traducere: AleMi Ra



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.