AEN20170117009400315_01_i

Preşedintele interimar asigură diplomații străini de stabilitate politică

Președintele interimar al Republicii Coreea de Sud și, totodată, prim-ministrul Hwang Kyo-Ahn, a asigurat, pe  17 ianuarie, diplomații străini din Seul că țara sa va gestiona afacerile de stat “neschimbător și consecvent”, în ciuda suspendării președintelui Park Geun-hye din cauza scandalului de corupție în care este implicat numele său.

Hwang a făcut aceste remarci în timpul unei întâlniri cu mai bine de o duzină de ambasadori străini în Seul, un eveniment despre care consilierii săi au spus că a fost menit să sublinieze angajamentul său de a menține coerența politicii externe.

AEN20170117009400315_01_i

Conform lui Hwang, Republica Coreea este o țară care a ajuns unde se află acum după ce a trecut peste nenumărate provocări. “Țara noastră va depăși în mod înțelept criza actuală în timp ce va gestiona în mod constant şi neschimbător afacerile de stat, iar eu solicit să ne sprijiniţi eforturile de politică statornică”, a declarat el, potrivit agentiei Yonhap.

Evenimentul a marcat prima sa întâlnire cu trimișii de top care reprezintă țările partenere majore, cum ar fi Statele Unite ale Americii, China, Japonia, Rusia, Australia și Germania.

Întâlnirea a avut loc în timp ce Seulul se luptă cu o serie de provocări diplomatice, inclusiv conflictul în creștere cu China privind desfășurarea planificată în peninsulă a unui sistem de apărare anti-rachetă S.U.A. și un scandal reaprins asupra sclaviei sexuale din timpul războiului din Japonia.

În cadrul întâlnirii, Hwang a repetat faptul că Seulul, în tandem cu comunitatea internațională, va căuta să schimbe “calculul strategic” al Phenianului privind programele sale nucleare și de rachete prin sancțiuni și presiuni puternice. Potrivit lui Hwang, Guvernul va proteja națiunea și siguranța oamenilor atât împotriva amenințărilor nucleare și cu rachete, cât și a provocărilor Coreei de Nord. “Vom continua, de asemenea, să valorificăm rolul nostru ca stat responsabil, care să contribuie la pacea și prosperitatea din Asia de Nord-Est și din lume,” a adăugat el.

Înainte de intalnirea din 17 ianuarie, Hwang s-a întâlnit singur cu ambasadorul SUA la Seul, Mark Lippert, caruia i-a împărtășit aprecierea pentru rolul jucat in a ajuta consolidarea alianţei coreeano-americane. “Apreciez foarte mult că SUA şi Coreea de Sud au construit o relație care a trecut dincolo de parteneriatul de securitate pentru a deveni un parteneriat reciproc avantajos și o alianţă globală care a contribuit la soluționarea problemelor cu care se confruntă omenirea”, a spus Hwang. La randul sau, Lippert a afirmat ca va continua să joace un rol în dezvoltarea alianței si după ce va părăsi biroul (pe 20 ianuarie – n.r.), în timpul depunerii jurământului noii administrații republicane, mai arata Yonhap. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.