Dispute si controverse inaintea alegerilor prezidentiale din Coreea de Sud

Mai mult de jumatate din parlamentari au anuntat, pe 2 mai, plecarea din Partidul Conservator Bareun, declarand ca vor sustine candidatura la presedintie a unui partid rival pentru a spori sansele conservatorilor in urmatoarele sapte zile, informeaza Agentia Nationala de Stiri Yonhap.

Potrivit sursei citate, 33 de parlamentari care au ajutat la demiterea fostului presedinte Park Geun-hye au intemeiat la inceputul aunlui un nou partid numit Bareun, care in coreana inseamna “corect”. Deputatii au declarat ca se vor intoarce la vechea guvernare a Liberty Korea Party si isi vor directiona canditatura catre nominalizatul Hong Joon-pyo.

“Politica, securitatea națională și economia națiunii noastre se află în prezent într-un moment critic și crucial”, a declarat Hong Moon-pyo, reprezentant al Partidului Bareun, la Adunarea Națională a formatiunii sale. “Într-o astfel de situație, nu am putut să ne îndepărtăm de așteptările oamenilor care cer o fuziune grandioasă conservatoare”, a mai spus acesta.

Conform lui Hong, există o cerere “aspra” din partea conservatorilor de a se uni pentru a împiedica forțele “pro-nord-coreene, de stânga” să preia puterea. Dar, în ciuda eforturilor lor de a-i convinge si pe restul colegilor, candidatul partidului la președinție, Yoo Seong-min, a respins chemarea lor.

“Împreună cu Hong Joon-pio vom face tot posibilul pentru ca puterea să revină conservatorilor”, a spus parlamentarul.

Plecarea celor 13 parlamentari a avut ca urmare si revenirea lui Lee Eun-jae la fostul partid de guvernare.

Odată cu plecarea lor, Partidul Bareun detine acum 19 locuri din capacitatea totală de 299 de locuri din parlament, în timp ce Partidul Libertății Coreei are acum 107 parlamentari, clasandu-se pe al doilea loc după Partidul Liberal Democrat care detine 119 locuri.

Pentru Yoo, “dezertarea” celor 13 parlamentari ar putea duce la probleme suplimentare în campania sa electorală deoarece au fost inclusi toți cei trei reprezentanti ai partidului din sudul Provinciei Gyeongsang din sud, ceea ce înseamnă că nu poate obține sprijinul sau asistența de care are nevoie în timp ce se află în regiune considerată a fi casa partidelor conservatoare. În plus, șapte membri ai partidului Bareun din Adunarea Provinciei Gyeongsang de Sud și 25 de membri ai consiliilor municipale și districtelor din regiune au declarat întoarcerea lor la fostul partid de guvernământ.

Yoo, care a obtinut un rating de aproximativ 5% la evaluari, a reafirmat cu determinare ca va incheia aceasta cursa singur. “Mă voi asigura că sunt aleas de popor pe 9 mai”, a declarat acesta reporterilor din Seul, adaugând: “Am vrut sa mergem pe o cale dificila si dură, dar înțeleg de ce a trebuit să luăm o astfel de decizie. Sunt sigur că si eu sunt de vina pentru unele dintre ele (deciziile fostilor sai colegi de partin – n.r.)”.

Front-runner-ul Moon Jae-in al Partidului Democrat domină cu un rating de aprobare peste 40%, dublu față de cel mai apropiat competitor, Ahn Cheol-soo al Partidului Popular Central de stânga.

“Acesta este un eveniment fără precedent înainte de alegerile prezidențiale din națiunea noastră”, a declarat Lee Cheol-woo, un oficial al campaniei partidului. “Apa dintr-o mare absoarbe imediat toate apele”, a explicat el.

Hong Joon-pyo a scris, de asemenea, pe pagina sa de Facebook: “Voința poporului a realizat deja o unificare (a candidaturilor). Alegerile s-au transformat acum în favoarea noastră”.

Cu toate acestea, unii parlamentari apropiați de președintele exilat au fost mai puțin bineveniti.
“Când Partidul Liberty Korea a suferit tot felul de umilințe și forțele de stânga au aruncat cu pietre asupra noastră, aceștia au fost oamenii care s-au aliat cu ei”, a declarat reprezentantul Yoo Ki-June.

Între timp, partidele liberale au împiedicat parlamentarii Bareun să renunțe la partidul lor pentru câștiguri politice.

“În primul rând, au intrat în rândul celor care au solicitat punerea sub acuzare a fostul președinte Park Geun-Hye și au declarat că vor construi o forţă conservatoare sănătoasă, prin crearea unui nou partid, iar acum aceştia anunţă efectiv revenirea lor, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidenţiale, la forțele care au monopolizat afacerile de stat”, au afirmat prin intermediul unei declarații de presa reprezentanti ai Partidului Democrat. Partidele Popular și cel Progresist al Justiției au făcut şi ele acuzații similare.

Pe fondul incertitudinilor crescânde cu privire la statutul electoral, Ahn a scris pe Facebook că este hotărât să câștige votul pentru a “opri repetarea istoriei”. (Codrean Ioana)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.