AEN20170516003752320_01_i

Softul paralizant WannaCry afectează Coreea

Un oficial al guvernului a anunţat luni, 15 mai, că sistemele calculatoarelor din guvern sunt în siguranţă şi nu au fost afectate de softul paralizant WannaCry, care a lovit sute de mii de calculatoare din întreaga lume săptămâna trecută. “Am luat măsurile necesare împotriva softului WannaCry, astfel că luni dimineaţă nu au existat daune de raportat”, a declarat oficialul, citat de agenţia de stiri Yonhap.

Conform sursei menţionate, softul maliţios încripteaza fişierele personale ale victimelor până când acestea plătesc pentru decriptarea lor. “Măcelul WannaCry”, detectat pentru prima dată vineri, 12 mai, este cel mai mare de acest fel şi a afectat aproximativ 200.000 de calculatoare din 150 de ţări.

“Toate calculatoarele de tip office din guvernele locale sunt de asemenea în siguranţă, ele fiind conectate tot la centrul tehnologic al ministerului”, a declarat acelaşi oficial, adăugând că centrul a actualizat toate serverele, în special pe cele care folosesc MS Windows.

De cealalta parte, lanţul principal de cinematografe din Coreea de Sud, CJ CGV, a anunţat că aproximativ 50 dintre complexele lor au fost afectate de către virus. Iar un sistem de autobuze din Asan, la aproximativ 100 de kilometri sud de Seul, a fost, de asemenea, lovit de WannaCry.

Biroul prezidenţial a declarat că a fost lansată o avertizare cu privire la soft. În timpul unei conferinţe, secretarul şef de presă al biroului, Yoon Young Chan, a declarat: “Serviciul Naţional de Inteligenţă a ridicat nivelul de alertă pentru securitatea cibernetică, de la normal la precaut, începând de duminică, 14 mai, ora 6 P.M., iar guvernul a luat măsuri extra de precauţie în cadrul instituţiilor de stat, în special prin întărirea sistemelor firewall.

Cu toate acestea, în data de 16 mai, oficiali ai Agenției de Securitate cibernetică de stat din Coreea de Sud au declarat că până în prezent 11 companii au fost afectate de softul paralizant  „WannaCry”, care este catalogat ca fiind una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității cibernetice la nivel mondial.

Reprezentantul Agenției de Internet și Securitate din Coreea (KISA) a declarat că a primit, până acum, prin intermediul liniei de asistență telefonică, 4193 de apeluri în legătură cu acest soft periculos.

În timp ce un întrerupător, un mecanism de siguranță împotriva ransomware, a împiedicat companiile să sufere pagube majore, experții au spus că utilizatorii de calculatoare trebuie să fie în continuare prudenți, deoarece există un număr din ce în ce mai mare de variante. “Utilizatorii trebuie să respecte regulile de securitate de bază și să utilizeze cele mai recente versiuni ale sistemelor de operare Windows și ale programelor malware”, a spus un expert în domeniul securității informatice.

Unii experți speculează, de asemenea, că ransomware-ul WannaCry ar fi putut fi distribuit de Coreea de Nord. “Hackerii nord-coreeni tind să utilizeze propria lor logică de criptare, care nu se găsește în alt cod malware”, a declarat Choi Sang-myung, expert la Hauri Inc. Logica se găsește în WannaCry, asadar este foarte probabil ca Nordul sa se află în spatele cazului”, a mai spus expertul. (Daniela Elena Iscu)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.