AEN20170516007900315_01_i

Ministrul sud-coreean: “Coreea de Nord este pregatita pentru un test nuclear”

Coreea de Nord continua pregatirile in vederea efectuarii unui alt test nuclear in orice moment, a declarat ministrul apararii din Coreea de Sud marti, 16 mai, la o zi dupa ce Pyongyang a afirmat succesul testului de rachete balistice din weekend, informeaza agentia de stiri Yonhap.

Conform sursei citate, ministrul sud-coreean a subliniat intr-o  informare adresata comisiei nationale de aparare a Adunarii Nationale ca Nordul pare hotarat sa arate lumii ca nu se teme de sanctiunile si presiunile anuntate de SUA.

“Exista posibilitatea diferitelor provocari strategice si tactice in cazul consolidarii presiunii internationale”, a declarat ministrul in timpul sesiunii convocate pentru a discuta despre ultima provocare a nordului. “Coreea de Nord mentine permanent conditiile pentru efectuarea unui test nuclear in Punggye-ri”, a mai spus acesta.

Potrivit Yonhap, mistrul se referea la un loc de testare nucleara din regiunea montana nord-estica, unde Nordul si-a desfasurat cele cinci teste nucleare anterioare, inclusiv pe cel de anul trecut.

Racheta Hwasong-12 a aterizat in apa la o distatnta de 787 de kilometri dupa ce a ajuns la o altitudine maxima de 2.111,5 km, potrivit presei de stat din Phenian.

Ministrul a confirmat anuntul, spunand ca se estimeaza ca ar fi zburat cu 4,500-5,000 km in cazul in care a fost lansata dintr-un unghi standard.

Lansarea rachetei duminica, 14 mai, la ora 5:27 A.M. a fost detectata de distrugătorul Aegis din Coreea de Sud, Yulgok Yi I, doua minute mai tarziu.

“Este considerata o racheta balistica intermediara (IRBM)”, a declarat ministrul, adaugand ca este necesara o analiza suplimentara pentru a verifica daca Nordul a asigurat o tehnologie de rachete “stabila” pentru reintrarea in atmosfera.

“Coreea de Nord pare sa incerce sa dezvolte un nou mijloc de livrare a armelor sale nucleare dupa o serie de lansari de rachete esuate. De asemenea, se pare ca incearca sa testeze noul guvern al Coreei de Sud in incercarea de a lua initiativa in relatiile inter-coreeene”, a continuat acesta.

Potrivit statisticilor, Nordul a lansat 10 rachete balistice in acest an si un numar total de 51 de rachete de cand Kim Jong-un a venit la putere la sfarsitul anului 2011. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.