Presedintele sud-coreean numeste noul sef al apararii si alti patru ministri

Presedintele Moon Jae-in a numit duminica, 11 iunie, cinci noi ministri, printre care ministrul educatiei, ministrul apararii, dar si un nou vicepremier, informeaza agentia de stiri Yonhap.

Potrivit biroului prezidential Cheong Wa Dae, Kim Sang-kon, fost director al scolii din provincia Gyeonggi, a fost numit noul ministru al educatiei si a primit si pozitia de vice prim-ministru pentru afaceri sociale, iar Song Young-moo, un amiral al Marinei pensionat, a fost numit noul ministru al apararii.

“Ministrul Apararii nominalizat, Song, este cea mai buna persoana pentru a conduce o reforma militara pe termen lung, pentru a asigura dezvoltarea echilibrata a celor trei forte armate si pentru a spori apararea tarii impotriva amenintarilor nucleare si de rachete din Coreea de Nord”, a declarat purtatorul de cuvant al Cheong Wa Dae, Park Soo-hyun, la o conferinta de presa.

Conform Yonhap, Ahn Kyong-whan, un renumit savant si profesor la Universitatea Nationala din Seul, a fost numit ca ministru al justitiei, in timp ce Kim Eun-kyung, secretar prezidential al fostului presedinte Roh Moo-hyun, a fost numit sa conduca Ministerul Mediului, iar Cho Dae-yeop, profesor la Universitatea Coreea din Seul, a fost nominalizat pentru postul de ministru al muncii.

Nominalizarie celor cinci noi ministrii au adus la numarul total de 12 ministrii numiti pana acum de noul presedinte, care a intrat in functie pe data de 10 mai. Cu toate acestea, doar doi noi membrii ai Cabinetului au fost efectiv numiti din totalul de 19. Potrivit sursei citate, nominalizarile pentru noii ministri vin, de asemenea, pe fondul unei controverse fata de cei numiti mai devreme.

Principalul partid de opozitie, Liberty Korea Party, refuza in prezent sa aprobe alegerea presedintelui pentru noul ministru de externe, Kang Kyung-wha, din cauza unei serii de greseli din trecut, care includ inregistrarea falsa a rezidentei fiicei sale.

Inregistrarea falsa a adresei este o infractiune pedepsita cu inchisoare de pana la trei ani sau cu o amenda mai mica de 10 milioane de woni (8 900 USD), dar mai important, este una dintre cele cinci activitati ilegale pe care presedintele le-a citat ca motive care ar trebui sa descalifice o persoana de la un post guvernamental.

Oficialii Cheong Wa Dae au spus ca  Song, nominalizat ministru al Apararii, a comis, de asemenea, o infractiune ce include o inregistrare falsa a adresei.  Cu toate acestea, ei au insistat ca in cazul lui Song este vorba de o simpla greseala cauzata de relocarea sa frecventa ca ofiter militar si cer clementa din partea opozitiei.

De asemenea, oficilaii au remarcat ca nominalizatul pentru postul de ministru al muncii, Cho, a fost condamnat pentru conducere sub influenta (DUI), o infractiune care in trecut a vizat de multe ori noii functionari guvernamentali. Dar, deoarece conducerea sub influenta a lui Cho nu a provocat accidente grave sau vatamari, ei cer intelegere din partea partidelor de opozitie.

Dupa ce presedintele a numit ministii pe care ii doreste in ceea ce va fi cu adevarat noul sau Cabinet, acesta a numit, de asemenea, patru noi vice-ministrii, inclusiv noul sef al Serviciului Fiscal National (National Tax Service/ NTS).

Han Sung-hee, in prezent seful biroului regional al administratiei fiscale din Seul, a fost numit ca noul sef al NTS, a declarat reporterilor purtatorul de cuvant al Cheong Wa Dae. Seful NTS este un post vice-ministerial, dar spre deosebire de altii de rang similar, trebuie sa fie supus unei audieri de confirmare de catre o comisie parlamentara.

Agentia de stiri Yonhap a mai anuntat ca Cho Kwang, profesor pensionat al Universitatii Coreea din Seul, a fost numit noul sef al Institutului National de Istorie Coreeana, care este, de asemenea, un post vice-ministerial, in timp ce Yi Sung-ki, fost oficial al Ministerului Muncii, a fost numit noul ministru adjunct al muncii si Ahn Byung-ok, expert in mediu si activist, a fost numit noul ministru adjunct al Ministerului Mediului. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.