l

Zece preparate din k-drame ce nu trebuiesc ratate

Inca din cele mai vechi timpuri, poporul coreean a considerat ca alimentele si medicina au aceleasi origini si, prin urmare, indeplinesc aceleasi functii, conform zicalei “mancarea este cel mai bun medicament”. Si pentru ca in Romania bucataria coreeana a fost descoperita prin intremediul unui serial, va vom prezenta zece preparate din k-drame pe care trebuie cu siguranta sa le incercati.

 

  1. Soondubu Jiggae 순두부 찌개 – Soft Tofu Stew 

Soondubu Jiggae sau tocana de tofu este un preparat coreean a carui istorie se prosupune ca a inceput in timpul dinastiei Joseon.  Ingredientele de baza ale preparatului sunt: tofu, legume, uneori ciuperci, ceapa, optional puteti adauga fructe de mare (de obicei stridii, midii, scoici si creveti) si carne (vita sau porc). De asemenea, se adauga si gochujang (pasta de ardei) sau gochu garu (pudra de ardei). Inainte de a fi servita se poate adauga si un ou in aceasta tocana, care in mod obisnuit este servita alaturi de mai multe garnituri si un bol de orez.

  1. Seolleongtang 설렁탕– Ox Bone Soup

Seolleongtang sau supa de oase de vita este o supa coreeana realizata din oase de vita (mai ales oasele piciorului), piept si alte sectiuni. Se condimenteaza, in general, la masa, conform gustului personal, prin adaugarea de sare, piper negru macinat, ardei iute, usturoi tocat sau ceapa verde taiata. Este un preparat local din Seul, care dateaza din timpul regatului Silla.

Seolleongtang este de obicei preparat la foc mic  pe o perioada de cateva ore pana la o zi intreaga. Acest fel de mancare are un aspect laptos tulbure si este in mod normal consumat impreuna cu orez, care uneori este adaugat direct in supa, si mai multe garnituri.

  1. Ddukbokkie 떡볶이 – Rice Cake Street Food 

Tteok-bokki /떡볶이 (prajiturile de orez) este o mancare coreeana traditionala, realizata din garae-tteok de dimensiuni mici (prajiturele de orez lungi, albe, in forma de cilindru) numite tteokmyeon (떡면; sau de obicei tteok-bokki-tteok (떡볶이 떡; “tteok-bokki prajituri de orez”)). Prajiturile de peste, ouale fierte si frunzele de ceapa verde sunt unele dintre ingredientele cel mai frecvent folosite. Poate fi condimentata fie cu gochujang picant (pasta de chili), fie cu sos pe baza de ganjang (sos de soia). In prezent, exista mai multe varietati ale acestui preparat ce includ: curry-tteok-bokki, sos de smantana-tteok-bokki, jajang-tteok-bokki, fructe de mare-tteok-bokki, galbi-tteok-bokki si asa mai departe. Tteok-bokki este de obicei cumparat si mancat la bunsikjip (snack-baruri), precum si pojangmacha (tarabe stradale).

  1. Sam Gae Tang

Samgye-tang (삼계탕) sau supa de pui cu ginseng este o supa calda pentru zilele fierbinti de vara. Aceasta se prepara dintr-un pui intreg (poussin) umplut cu usturoi si orez, ceapa verde si condimente, printre care jujube si ginseng coreean.

Acest tip de preparat se mananca de obicei in zilele sambok (삼복), care sunt trei zile distincte ale calendarului lunar – Chobok (초복), Jungbok (중복) si Malbok (말복), in mod obisnuit fiind cele mai toride si cele mai sufocante zile de vara din Coreea. Se crede ca daca mananci supa de trei ori in aceasta perioada este benefic pentru sanatatea ta.

 

  1. Hoeddeok 호떡– Sweet Syrupy Pancakes

Hotteok (호떡) este o varietate de clatite coreene umplute si fiind, totodata, un aliment popular in Coreea.

Aluatul pentru hotteok este facut din faina de grau, apa, lapte, zahar si drojdie si este lasat la dospit pentru cateva ore. Din acest aluat rigid se formeaza bilute care sunt umplute cu un amestec dulce care poate contine zahar brun, miere, arahide tocate si scortisoara. Aluatul umplut este pus apoi pe o tava unsa si aplatizat astfel incat sa formeze un cerc mare.

In Coreea, amestecul instantaneu uscat pentru hotteok este disponibil in comert in pachete din plastic. Amestecul vine, de asemenea, cu o umplutura constand din zahar brun si arahide macinate sau seminte de susan.

  1. Yangnyeom Tongdak 양념통닭 -Seasoned Fried Chicken

Puiul coreean prajit sau KFC, numit de obicei chikin (치킨, de la englezescul “chicken”) se refera la o varietate de feluri de mancare pe baza de pui prajit, inclusiv puiul de baza huraideu (후라이드 치킨, de la “fried chicken” din engleza) si pui picant yangnyeom (양념 치킨, de la englezescul “seasoned chicken”). In Coreea de Sud, puiul prajit poate fi consumat atat ca fel principal, aperitiv, anju (mancare servita si consumata cu bauturi), cat si ca o gustare dupa masa.

Puiul gatit coreean difera de puiul tipic american, deoarece este prajit de doua ori astfel incat pielea devine mai crocanta si mai putin grasa.

Puiul este, de obicei, condimentat cu mirodenii, zahar si sare, inainte si dupa prajire. Dupa prajire, puiul este asezonat cu sos folosind o pensula pentru a-l acoperi uniform cu un strat subtire. Puiul prajit coreean este adesea servit cu bere, soju si ridichii murate.

  1. Japchae 잡채 – Stir Fried Noodles

Japchae, jabchae, chapchae, chop chae, sau chap chae (잡채) este o mancare coreeana facuta din taietei din cartofi dulci (numiti dangmyeon,당면), care se amesteca cu legume (morcov, ceapa, spanac si ciuperci) prăjite in ulei de susan, uneori servite cu carne de vita, aromate cu sos de soia si indulcite cu zahar.

Acest fel de mancare, la care sunt adaugate legume de sezon,  este servit de obicei la petreceri sau cu ocazii speciale.

  1. Bulgogi 불고기 –  Marinated Beef BBQ

Bulgogi este un fel de mancare coreeana din carne de vita, fiind si unul dintre cele mai apreciate feluri de mancare coreeana de catre straini.

In timpul Dinastiei Goryeo, preparatul  s-a dezvoltat in “seolyameokjeok”, care inseamna mancare prajita, pe care oamenii o consumau in noptile cand ningea. In timpul Dinastiei Joseon, s-a transformat in “neobiani” sau mancarea Curtii Regale.

Bulgogi este format din fasii de carne de vita care au fost marinate intr-un sos ce include sos de soia, ceapa verde, usturoi, ulei de susan si piper macinat.

Bulgogi este in mod traditional gatit pe gratar, insa, recent, a devenit mai raspandit ca fiind preparat in tigaie.

Acest fel de mancare este servit adesea cu salata verde, care se foloseste pentru a infasura o felie de carne gatita, deseori impreuna cu ssamjang sau orez, si apoi mancate impreuna.

9. Bibimbap 비빔밥 – Mixed Rice

Bibimbap este un fel de mancare traditonal coreean ce contine multe ingrediente amestecate intr-un bol impreuna cu orez si pasta de ardei rosu. Este unul dintre cele mai reprezentative preparate coreene, alaturi de bulgogi si kimchi.

Multa vreme a existat o traditie printre stramosii coreeni, care spunea ca orice resturi de mancare de la Revelion nu trebuie pastrate in noul an. Din acest motiv, a fost inceputa practica amestecului diferitelor ingrediente intr-un bol cu orez.

Legumele utilizate in mod obisnuit la bibimbap includ castraveti, dovlecei, mu (ridichii), ciuperci, doraji si gim, precum si spanac, germeni de soia si gosari. La acestea poate fi adaugat si  dubu (tofu), fie simplu, fie sote, o frunza de salata, pui sau fructe de mare ce pot fi inlocuite cu vita. Pentru a finaliza preparatul se adauga ulei de susan, pasta de ardei rosu (gochujang) si seminte de susan.

  1. Kimchi 김치 – Fermented Cabbage 

Kimchi este cel mai raspandit fel de mancare traditionala coreeana, care este preparat din legume sarate si fermentate, cel mai adesea varza si ridichii coreene. La cele doua ingrediente de baza se adauga usturoi si pasta de peste.

In zilele noastre, exista aproximativ 200 de feluri diferite de kimchi, fiecare cu propriul look si propria aroma. Bogat in bacterii lactice acide, kimchi este unul dintre produsele alimentare cele mai sanatoase din lume, iar coreenii consuma, in medie, 35 de kilograme pe an. Aceasta varza murata clasica este, de obicei, servita ca o garnitura la micul dejun, pranz si cina, insa exista si o multime de feluri de mancare coreene (antreuri) ce folosesc kimchi ca baza.

Gustul kimchi-ului este de obicei o combinatie de rece (racoros), picant si acrisor. Acesta ar trebui sa aiba, de asemenea, o textura crocanta si acel sunet „crunch” de fiecare data cand luati o muscatura din el, similara cu cea de atunci cand muscati dintr-o bucata de morcov. De fapt, coreenii spun ca acesta este „secretul” daca mancati un kimchi bun sau unul … mai putin bun.

Aceasta a fost o scurta prezentare a celor mai mediatizate zece preparate coreene. Si deoarece cred ca si voua vi s-a facut foame vazand aceste bunatati, va urez pofta buna!  (Corina Stan)

Material realizat din surse combinate




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.