AEN20170612004152315_01_i

Presedintele sud-coreean solicita aprobarea unui buget suplimentar invocand posibilele crize economice

Presedintele Moon Jae-in a cerut luni, 12 iunie, actiuni rapide din partea Parlamentului pentru a crea un buget suplimentar, declarand ca bilantul nu poate fi suficient pentru a rezolva toate problemele cu care se confrunta natiunea si ca tara se poate confrunta in curand cu o criza fara acesta, informeaza agentia de stiri Yonhap.

“Economia impune masurile corecte la momentul potrivit”, a declarat presedintele intr-un discurs despre starea natiunii sustinut la Adunarea Nationala.

Conform Yonhap, discursul televizat la nivel national a marcat primul discurs de acest gen de cand Moon s-a instalat in biroul prezidential, pe 10 mai. Presedintele a mentionat ca aceast discurs a fost si prima adresare prezidentiala sustinuta vreodata pentru aprobarea unui proiect de lege privind un buget suplimentar.

“Am auzit ca aceasta a fost prima adresare nationala pentru un buget suplimentar din istoria noastra. Imi doresc sa o considerati parte a eforturilor mele de a comunica si de a lucra mai bine cu Adunarea Nationala. Insa vreau sa va atrag atentia asupra necesitatii urgente a unui buget suplimentar pentru locurile de munca”, a afirmat seful statului.

Intalnirea lui Moon cu Parlamentul a venit in urma solicitarii guvernului a unui buget suplimentar de 11,2 trilioane de woni (9,95 miliarde dolari).

Un proiect de lege guvernamental privind bugetul suplimentar a fost prezentat abia saptamana trecuta, dar principalul partid de opozitie Liberty Korea Party (LKP) este in mod clar impotriva acestuia, insistand ca legea necesita anticiparea unei crize economice care are drept consecinta aparitia somajului in masa pentru ca acesta sa poata fi aprobat.

Presedintele a afirmat ca rata somajului a ajuns deja la un nivel alarmant, ceea ce va conduce la o criza daca nu se iau masuri urgente.

Moon a mentionat ca rata somajului din tara a ajuns la 4,2 %  in aprilie, cea mai mare din ultimii 17 ani, in timp ce rata somajului persoanelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 29 de ani a ajuns la un procentaj de 11,2, de asemenea, cea mai mare de cand Coreea a inceput sa alcatuiasca aceste grafice in 1999.

“Daca nu luam masuri in privinta numarului tot mai mare de someri, s-ar putea sa ne confruntam cu o criza economica ce este la fel de grava ca un dezastru national”, a afirmat Moon.

Potivit agentiei de stiri mentionate anterior, presedintele sud-coreean a declarat ca majoritatea cheltuielilor guvernamentale suplimentare, daca vor fi aprobate, vor fi folosite pentru crearea a 110. 000 de noi locuri de munca, in special pentru tineret. Acestea vor include circa 12.000 de noi locuri de munca in sectorul sigurantei si securitatii publice, cum ar fi noi ofiteri de politie, pompieri si oficiali de carantina a animalelor. Alte 24.000 de noi job-uri vor fi adaugate in sectorul serviciilor sociale, deoarece guvernul incearca sa construiasca in jur de 360 de noi centre de stat pentru ingrijirea copiilor. De asemenea, banii vor contribui la crearea a 5.000 de noi locuri de munca in sectorul privat.

“Guvernul va oferi salarii pentru fiecare al treilea muncitor nou angajat la o intreprindere mica sau mijlocie timp de aproximativ trei ani”, a spus presedintele. “Spun acest lucru inca o data, totusi realizarea unor noi locuri de munca reprezinta solutia pentru problemele noastre. Desigur, este dificil sa rezolvi totul dintr-o data, insa trebuie facut ceea ce se poate si trebuie facut acum”, a adaugat el.

Presedintele Moon a declarat ca noile locuri de munca pe care guvernul incearca sa le creeze vor contribui, de asemenea, la abordarea problemei clasificarii, despre care a spus ca provoaca diverse probleme sociale.

“In 2016, venitul mediu al persoanelor din categoria inferioara a scazut cu 5,6%, in timp ce salariul persoanelor din categoria superioara a crescut cu 2,1%”, a afirmat presedintele, adaugand ca diferenta dintre cele doua grupuri a crescut timp de cinci trimestre consecutive.

“Exista o singura solutie: sa crestem numarul de locuri de munca de calitate. Trebuie sa realizam o mare schimbare in paradigma noastra economica prin care vom obtine o crestere prin crearea de noi locuri de munca, in loc sa asteptam sa se infiinteze noi job-uri ca urmare a cresterii economice. Va solicit cooperarea activa pentru ca proiectul de lege privind bugetul suplimentar sa fie aprobat cat mai curand posibil, astfel incat sa se realizeze efectul pozitiv pe care il asteptam”, a incheiat Moon.

Presedintele Moon a promis ca va crea 810.000 de noi locuri de munca numai in sectorul public in timpul mandatului sau de cinci ani. Totusi, intalnirea sa cu Parlamentul a venit in mijlocul obiectilor puternice din partea partidelor de opozitie, atat asupra bugetului suplimentar, cat si asupra unora dintre candidatii propusi de presedinte pentru noii ministri.

Yonhap mentioneaza ca seful statului sud-coreean a incercat sa castige sprijinul opozitiei intr-o intalnire cu liderii tuturor partidelor majore inainte de a sustine discursul la Adunarea Nationala, insa principalul partid de opozitie a boicotat intalnirea, in timp ce trei partide minoritare de opozitie au convenit sa inceapa cel putin deliberarea legii privind bugetul suplimentar.

“Este adevarat ca liderii LKP nu au participat la sedinta de astazi, dar inca avem incredere in LKP. Consideram ca partidul va continua sa caute modalitati de a sluji poporului prin cooperarea la Adunarea Nationala”, a declarat purtatorul de cuvant al Cheong Wa Dae, Park Soo-hyun, intr-o conferinta de presa.

LKP controleaza 107 locuri in parlamentul cu 300 de locuri si cu cele trei partide minoritare de opozitie care detin 66 de locuri suplimentare, intregul bloc de opozitie detine 173 de locuri din cele 300, in timp ce Partidul Democrat, care guverneaza, are 120 de locuri, cel mai mare numar pentru fiecare partid, dar cu mult mai putin decat o casa majoritara. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.