AEN20180220011252320_02_i

Aur pentru echipa coreeana de patinaj viteza, releul feminin de 3000 de metri

Coreea de Sud obtine al doilea aur consecutiv la proba feminina olimpica de 3000m patinaj viteza pe echipe, informeaza agentia de stiri Yonhap.

Potrivit sursei citate, echipa formata din cinci membri (Choi Min-jeong, Shim Suk-hee, Kim A-lang, Kim Ye-jin si Lee Yu-bin),  dar ramasa in 4 dupa ce Lee Yu-bin a cazut in preliminarii, a obtinut un timp de 4: 07.361 in cursa de 27 de tururi desfasurate in Gangneung Ice Arena, aducand Coreei de Sud inca o medalie de aur in domeniul patinajului.

Medalia de argint a mers in Italia, iar Olanda, castigatoarea finalei B, a trebuit sa se multumeasca cu bronzul, in timp ce doua finaliste, China si Canada, au trebuit sa se resemneze dupa ce au fost descalificați din cauza impunerii unor penalitati.

Olanda a stabilit un nou record mondial de 4: 03.471 in finala B, care a avut loc cu cateva minute inainte de finalele A, depasit recordul de 4: 04.222 stabilit de Coreea de Sud in 2016 la un eveniment al Cupei Mondiale din Salt Lake City, Utah.

In cele opt Jocuri Olimpice de iarna in care proba feminina de 3000 m patinaj viteza a fost disputanta, Coreea de Sud a castigat sase medalii de aur. Cele sase medalii au fost castigate la aceasta disciplina din 1994 pana in 2006, apoi a urmat proba din 2014 si 2018. In 2010, tara a fost descalificata in finala.

In acelasi timp, Choi, ancora echipei de patinaj viteza, a castigat saptamana trecuta cea de-a doua ei medalie de aur la proba feminina de 1500m. De asemenea, Shim a castigat a patra medalie olimpica, dupa cele trei de acum patru ani.

Shim a fost prima patinatoare a Coreei de Sud in cursa de 3000 m. In primele patru tururi, Coreea de Sud s-a aflat in coada avansand apoi pe locul trei.

Patinatoarele sud-coreence au ramas pe locul al treilea pana in cel de-al 24-lea tur, in timp ce Canada si China au facut schimb primul loc.

Cu patru tururi ramase, Coreea de Sud a urcat pana pe locul doi, dar Kim A-lang a cazut pe gheata dupa ce si-a împins coechipiera Kim Ye-jin. Dar asta nu a afectat efortul final al lui Choi pana la linia de sosire, invingand concurenta chineza.

China a terminat pe locul doi, iar Italia a fost pe locul al treilea, dar China a fost eliminata de arbitri, iar Canada a fost penalizata si ea. Ca urmare, Italia a urcat un loc castigand argintul si Olanda a obtinut bronzul.

Campioana de doua ori la PyeongChang, Choi, a declarat ca a doua medalie a adus de cinci ori mai multa fericire, rezultatul fiind posibil prin lucrul in echipa.

“Sunt foarte fericita. A fost ceva ce nu puteam face niciodata singura, dar a fost posibil datorita increderii in membrii echipei. Acest lucru mi-a dat incredere ca putem reusi “, a spus Choi.

Intrebata daca asteptarile in crestere din partea publicului sunt impovaratoare, Choi a spus ca isi va spori eforturile pentru a face fata acestor anticipatii.

Shim, care nu a reusit sa castige medalii in doua curse individuale ce au avut loc mai devreme, a obtinut in sfarsit prima ei medalie la PyeongChang.

“Mai multi oameni m-au aplaudat dupa cursa de 1.500m in comparatie cu momentele cand am avut rezultate bune”, a spus Shim zambind. “Rezultatul a fost posibil prin incurajarea multor oameni.”

Sportivii au spus ca au incercat sa urmeze calea seniorilor lor, care au facut din Coreea de Sud o tara cunoscuta in lumea patinajului viteza.

“Am invatat multe despre releul de la seniorii mei care au participat la Sochi si am reusit sa impartasesc know-how-ul cu coechipierii de aici”, a spus Shim. “Asta a facut posibila o alta medalie de aur.”

“Atletii dinaintea noastra au facut spectacole notabile si am incercat sa pastram traditia. Am incercat mai mult, intrucat aceasta a fost si prima olimpiada de iarna gazduita de tara noastra”, a adaugat Choi.

Conform informatiilor oferite de Yonhap, in urma obtinerii aurului la releul feminin de 3000m presedintele Moon Jae-in a trimis un mesaj de felicitare fiecareia dintre cele cinci membre ale echipei.

“Felicit echipa feminina pentru castigarea aurului in releul de 3.000 de metri”, a spus presedintele, potrivit copiilor scrisorilor sale dezvaluite de oficiali ai biroului prezidential Cheong Wa Dae. “Rasplata este si mai valoroasa pentru ca victoria este rezultatul aptitudinilor remarcabile ale fiecarei sportive si al puterii combinate.”

Fiecare scrisoare avea un mesaj diferit depinzand de membrul careia ii era adresata. In scrisoarea catre Kim A-lang, cea mai in varsta din echipa, presedintele a declarat ca a fost deosebit de emotionat sa urmareasca modul in care intotdeauna a incercat sa-i incurajeze pe ceilalti, dar a fost prima care a varsat lacrimi cand cursa s-a terminat.

“Cred ca scena in care va incurajati coechipierii  pentru a patina chiar si 0.1 secunde mai rapid va ramane in memoria noastra pentru o lunga perioada de timp“, a scris presedinte, potrivit Yonhap.

Jocurile Olimpice de iarna din Pyeongchang vor lua sfarsit pe data de 25 februarie, dar vor fi urmate de cele Paralimpice, care se vor desfasura in perioada 9-18 martie tot in orasul gazda al Olimpiadei de iarna din 2018. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.