AEN20180220005300320_01_i

Echipa sud-coreeana de patinaj artistic termina pe locul 18 dupa programul liber executat pe “Arirang”

Echipa sud-coreeana de patinaj artistic formata din Min Yu-ra si Alexander Gamelin, a terminat pe locul 18 la Jocurile Olimpice de iarna din PyeongChang, dupa ce si-a desfasurat programul liber pe melodia “Arirang”, informeaza agentia nationala sud-coreeana de stiri Yonhap.

Potrivit sursei citate, atunci cand perechea a decis sa aleaga “Arirang”, o balada folk coreeana, ca melodie a programului liber pentru sezonul olimpic 2017-2018, antrenorii si prietenii lor s-au opus planului.

Ca argument al opunerii lor, antrenorii au spus ca audienta si chiar judecatorii ar intelege cu greu semnificatia, sentimentul si ritmul nefamiliar al unei asemenea piese.

Dar, in ciuda acestui argument, cei doi patinatori s-au incapatanat sa mearga mai departe cu acest cantec traditional considerat unul dintre simbolurile perfecte ale sentimentului si culturii coreene. Ei nu au ales “Arirang” ca sa serveasca doar ca muzica pentru un program de patinaj din cadrul unui concurs, ci si pentru a aduce un tribut tarii lor de origine.

https://www.youtube.com/watch?v=y5SbnJfjWDc

Cu toate ca Min, nascuta in Torrance, California, dar ai carei parinti sunt sud-coreeni, avea dubla cetatenie (coreeano-americana), ea a ales sa renunte la cea americana inaintea Jocurilor Olimpice de iarna din PyeongChang, in timp ce partenerului ei Gamelin, din Boston, Massachusetts, i-a fost acordata cetatenia coreeana anulul trecut pentru a reprezenta Coreea de Sud.

Cei doi au facut echipa in 2015 si au participat la competitiile internationale sub steagul sud-coreean, intrucat regulamentul  Uniunii Internationale de Patinaj (ISU) cere ca doar un singur membru al unui tandem sa aibe cetatenia tarii pe care o reprezinta.

Conform cu informatiile oferite de Yonhap, odata cu apropierea Jocurilor Olimpice de la PyeongChang, cuplul coreeano-american a inceput sa castige atentia mass-media si sprijinul fanilor, fiind singura echipa de patinaj artistic din Coreea de Sud care concureaza in competitiile internationale.

In Campionatele de patinaj ale celor patru continente din 2017, care au avut loc in Gangneung, actualul oras sub-gazda al Jocurilor Olimpice, au primit multe aplauze si urale de la multimea venita sa-I vada, dar incurajarile si aplauzele de la Jocurile Olimpice au fost cele mai puternice auzite pana in prezent de cei doi.

“La Jocurile Olimpice, a fost un nivel diferit”, a spus Gamelin. “Stiam ca vom avea sprijin din partea multimii, dar ceea ce s-a intamplat aici, a depasit cu mult asteptarile mele. A fost pur si simplu coplesitor. Toate uralele, aplauzele si sprijinul primit sunt incredibile.”

Pentru a multumi fanilor coreeni pentru sustinere, dar si tarii care le-a oferit sansa de a fi pe gheata olimpica, ei au executat programul liber pe melodia “Arirang”.

Costumele lor traditionale combinate cu fiecare element si  secventa de pasi au fost bine armonizate cu muzica interpretata de cantareata sud-coreeana Sohyang.

Cand muzica s-a incheiat, arena a fost cuprinsa de un tumult de aplauze si ovatiuni venite din partea multimii din tribune, care si-a tinut respiratia pe timpul melodiei familiare care a acaparat intreaga arena sportive pentru  4 minute si 5 secunde.

“Programul a fost atat de usor, incat am simtit ca am zburat prin el. Intreaga multime a fost alaturi de noi, iar noi am fost alaturi de ea”, a spus Min. “Intreaga performanta a fost pur si simplu uimitoare.”

Reusita programului era cu atat mai importanta pentru Gamelin care dorea sa arate ce are mai bun noii sale tari care l-a intampinat cu bratele deschise si i-a oferit sansa de a patina la Jocurile Olimpice.

“De cand am obtinut cetatenia coreeana, am vrut sa dau inapoi ceva valoros acestei tari care mi-a oferit atat de multe oportunitati”, a spus el. “Am realizat coregrafia programului nostrum liber pentru a fi un tribut adus poporului coreean. Prin intermediul acestui program am dorit sa impartasim cu populatia sud-coreeana sentimentele si emotiile povestii noastre.”

In urma prezentarii programului liber de la Gangneung Ice Arena, Min si Gamelin au strans  86.52 de puncte si au inregistrat un total de 147.74 de puncte terminand astfel competitia pe locul 18, dupa ce, in urma programului scurt s-au clasat pe  locul 16 cu un scor de 61.22.

Cu toate ca scorul lor total a fost mult sub recordul lor de 91.27, Min a afirmat ca nu isi dorea sa se termine si ca si-ar fi dorit sa se intoarca pe gheata din Gangneung pentru a reefectua programul.

“Nu am avut cea mai perfecta tehnica de patinaj, dar cred ca am transmis cu adevarat povestea noastra tuturor celor de aici “, a spus Gamelin, promitand noi melodii coreene pentru programele de la olimpiada care va avea loc peste patru ani in Beijing .

“In urmatorii patru ani, vom incerca sa ne imbunatatim tehnica de patinaj si sa obținem scoruri mai bune. Desigur, vom folosi cantece coreene in programele noastre”, a incheiat Min, intarind astfel promisiunea lui Gamelin de a folosi mai multe melodii sud-coreene pentru coregrafiile lor. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.