AEN20170808003500315_01_i

Coreea de Sud denunță Japonia pentru repetarea revendicării Insulelor Dokdo

Ministrul de externe al Coreei de Sud a denunțat joi, 22 februarie, Japonia pentru repetarea revendcării teritoriale asupra Insulelor Dokdo, informează agenţia de ştiri Yonhap.

Portivit sursei citate, într-o declarație emisă de purtătorul de cuvânt, ministrul a cerut Japoniei să oprească un eveniment local anual prin care îşi promovează dreptul teritorial asupra insulelor.

“Guvernul japonez ar trebui să înceteze imediat revendicarea nejustificată a Dokdo, teritoriul nostru inerent din punct de vedere istoric și geografic, precum și din punct de vedere al dreptului internațional”, a citit purtătorul de cuvânt al Noh Kyu-duk din declarație în timpul unei conferinţe de presă regulate. “Ar trebui să releve atitudinea unei țări responsabile, cercetând  în mod corect şi umil istoria”.

Ministrul a cerut lui Koichi Mizushima, șeful adjunct al ambasadei Japoniei la Seul, să depună o plângere oficială guvernului japonez.

Tokyo a trimis un reprezentant la nivel de vice-ministru în calitate de reprezentant al guvernului la așa-numitul eveniment Takeshima Day organizat la începutul zilei de ieri, 22 februarie. Takashima este numele japonez pentru Dokdo.

Aceasta a marcat al șaselea an consecutiv când un astfel de înalt funcționar s-a alăturat controversatului eveniment, mai arata agenţia de ştiri sud-coreeană.

În 2005, prefectura Shimane din Japonia, care solicită suveranitatea administrativă asupra insulelor, a desemnat data de 22 februarie drept Takeshima Day.

Conform informaţiilor oferite de Yonhap, Dokdo, care se află mai aproape de Coreea de Sud decât de Japonia în Marea de Est, a fost mult timp o sursă recurentă de tensiune între vecini. Astfel că de la eliberarea sa de sub stăpânirea niponă Coreea de Sud a păstrat un mic detașament de poliție pe Dokdo și a evidenţiat în mod clar că pretențiile capitalei nipone sunt cu totul nefondate.

Acest lucru se întâmplă după ce Japonia și-a repetat revendicarea față de Dokdo, dezvăluind săptămâna trecută un proiect de manual pentru elevii de liceu, afirmând că aceştia trebuie să învețe că insulele fac parte din teritoriul Japoniei.

Cea mai recentă controversă va fi adăugată provocărilor diplomatice cu care se confruntă cele două țări, care și-au văzut legăturile înghețate în urma unei înțelegeri din 2015, pe care au încheiat-o pentru a rezolva vechea dispută asupra sclaviei sexuale a femeilor coreene din timpul războiului japonez.

În luna ianuarie, guvernul de la Seul a spus că problema femeilor de confort nu a fost rezolvată de înţelegere și a subliniat că țările “relevante” ar trebui să ajute victimele să-și recupereze demnitatea și să-şi vindece rănile rămase din experiența teribilă trăită în timpul războiului.

Japonia a protestat împotriva modificării acordului dintre cele două guverne, spunând că orice încercare de modificare sau de eliminare ar putea afecta negativ relațiile bilaterale dintre vecini, a mai fost dezvăluit în urma informaţiilor oferite de Yonhap. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.