AEN20180321004053315_01_i

Moon face aluzie la un posibil summit trilateral cu liderii din Coreea de Nord şi Statele Unite

Președintele Moon Jae-in a făcut miercuri, 21 martie, aluzie la posibilitatea de a organiza un summit trilateral între cele două Coree și Statele Unite, informează agenţia naţională de ştiri Yonhap.

“Organizarea unui summit Coreea de Nord-SUA în urma celui inter-coreean este un eveniment istoric și, în funcție de rezultatele acestora, se poate ajunge la o întunire tilaterală între Sud, Nordși SUA”, a declarat Moon în timp ce participa la o întâlnire a comitetului de pregătire al Seulului pentru dialogul inter-coreean, care a avut loc la biroul său, Cheong Wa Dae.

“Trebuie să rezolvăm complet problemele de denuclearizare a Peninsulei Coreene și instaurarea păcii prin aceste discuții și altele care vor urma”, a adăugat el, potrivit rapoartelor de la Cheong Wa Dae.

Potivit informaţiilor oferite de Yonhap, preşedintele Moon are programata organizarea unui summit bilateral cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un la sfârșitul lunii următoare, în timp ce omologul său american, Donald Trump, a declarat că se va întâlni cu Kim înainte de sfârșitul lunii mai.

Summiturile istorice au fost organizate de un grup de reprezentanți speciali ai lui Moon care au călătorit în ţara comunistă în zilele de 5-6 martie, mai arată aceeaşi sursă.

Moon Jae-in a subliniat importanța summitului SUA-Coreea de Nord, remarcând că succesul său poate determina soarta țării sale, precum și a Coreei de Nord.

Denuclearizarea, a spus el, “nu este ceva ce poate fi realizat doar printr-un acord între Sud și Nord. Este nevoie de o garanție din S.U.A., ceea ce ar necesita o normalizare a relației Coreea de Nord- Statele Unite sau chiar cooperarea economică dintre cele două”.

“Vă cer să vă pregătiți pentru discuțiile cu un astfel de obiectiv și viziune”, a declarat Moon comisiei de pregătire, potrivit purtătorului de cuvânt Cheong Wa Dae, Kim Eui-kyeom.

Acesta a comunicat, de asemenea, comitetului de pregătire să arate în mod clar ceea ce Coreea de Nord, precum și SUA, vor câștiga printr-o soluționare pașnică a problemei nucleare nord-coreene.

“Vă rog să vă pregătiți astfel încât să putem arăta și convinge, din punct de vedere obiectiv, cum ar putea beneficia fiecare:  Sudul, Nordul și SUA și modul în care am putea face schimb de astfel de beneficii”, a declarat președintele, potrivit rapoartelor.

Moon a menționat că discuțiile viitoare, în special Summit-ul SUA-Coreea de Nord, vor marca o “cale neexplorată”.

“ Cu toate acestea, obiectivul lor și modul de realizare a acestora ar putea fi foarte clare… Deși este o cale neexplorată pe care nu am mai încercat-o, avem planuri clare și o viziune clară a obiectivelor pe care căutăm să le atingem printr-un acord între liderii Sudului, Nordului și SUA.” (…) “Acestea ar putea fi denuclearizarea Peninsulei Coreene, un regim de pace permanent pe Peninsula Coreeană și normalizarea relațiilor dintre Coreea de Nord şi SUA, dezvoltarea relațiilor Sud- Nord și cooperarea economică între Nord și SUA sau Nord, SUA și Coreea de Sud “, a afirmat preşedintele sud-coreean.

Moon a subliniat, de asemenea, necesitatea de a avea un acord cu Nordul ratificat de Parlament, astfel încât acordul va fi onorat, indiferent de orice schimbare posibilă a conducerii în Coreea de Sud.

“Trebuie să instituționalizăm ceea ce s-a convenit la summit-ul inter-coreean”, a declarat el pentru comitetul de pregătire, potrivit purtătorului de cuvânt Cheong Wa Dae. “Trebuie să le atestăm de către Adunarea Națională, astfel încât acestea să continue să fie urmărite chiar dacă ar trebui să se schimbe condițiile politice”.

Următoarea întâlnire a lui Moon cu Kim va marca cel de-al treilea summit inter-coreean. Cele două summituri anterioare, organizate în anii 2000 și 2007, au condus la ceea ce a fost considerat atunci o apropiere excepțională și istorică între cele două Corei divizate, cum ar fi construirea unui complex industrial comun în Kaesong, Coreea de Nord, a mai aratat agenţia de ştiri citată.

Complexul Kaesong, care a înflorit sub președintele Republicii Coreea, Roh Moo-hyun, a fost închis sub fostul lider conservator, Park Geun-hye, în 2016 și rămâne închis până în prezent.

Cele două Corei rămân tehnic la război, în timp ce războiul coreean 1950-53 s-a încheiat cu un armistițiu, nu cu un tratat de pace.

Între timp, comisia de pregătire a decis să propună organizarea unui dialog la nivel înalt cu Coreea de Nord joia viitoare pentru a discuta despre detaliile viitorului summit inter-coreean, a afirmat purtătorul de cuvânt al Cheong Wa Dae.

Seul speră să susțină dialogul inter-coreean în zona de securitate comună din Panmunjom, care este, de asemenea, locul unde se va organiza summit-ul inter-coreean, a declarat Kim într-o conferinţă de presă.

Propunerea va fi în curând trimisă Coreei de Nord de către ministrul de unificare din Seul, a încheiat purtătorul de cuvant. (Corina Stan)




There is 1 comment

Add yours
  1. Cristescu P. Radu

    In ecuatia Dlui Moon lipsesc cel putin doua variabile : China si Rusia si fara a exclude total si Japonia.
    Nu cred ca este o solutie buna de a uni cele doua Corei dupa modelul german(Estul atasat Vestului), adica Nordul sa fie atasat Sudului.
    Ma gandesc ca o solutie viabila ar fi un stat Coreean federal cu Nordul Socialist si Sudul capitalist. Deci un guvern federal pentru ambele Korei si guverne regionale comuniste respectiv capitaliste.
    Constitutia statului Coreea sa prevada neutralitatea acesteia, precum Elvetia, in afara oricaror alinate militare.
    Statutul de neutralitate sa fie semnat de cel putin marile puteri inconjuratoare China, Rusia, Japonia si SUA, cel putin, daca nu si acordul Marii Britanii, liderul necontestat al lumii.
    Oricum, nu va speriati la propunerea mea. Probabil o utopie cum a fost si socialismul.


Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.