Discuții de pregătire a summit-ului inter-coreean în această săptămână, la Panmunjeom

Cu un summit inter-coreean programat să aibă loc pe 27 aprilie, se așteaptă ca cele două Corei să susțină runda finală de pregătire în această săptămână, informează site-ul koreaherald.com.

Potrivit sursei citate, cele două părți vor organiza astăzi, 18 aprilie, disuții la nivel de lucru la clădirea administrativă Tongilgak din satul de armament Panmunjeom (situată acum în Gyeonggi-do Paju-si, Gunnae-myeon, Josan-ri, Coreea de Sud, și provincia de nord Hwanghae, Coreea de Nord, Panmunjeom a fost un sat la nord de frontiera de facto dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud. Aici a fost semnat acordul de armistițiu care a întrerupt războiul din Coreea. Clădirea unde a fost semnat armistițiul se află în continuare – n.r.), ce vor fi urmate îndeaproape de discuții la nivel înalt, cu scopul de a construi o bază solidă pentru summit-ul care se apropie rapid, potrivit biroului de presă al președinției sud-coreene Cheong Wa Dae (
청와대 – Blue House). Data exactă a reuniunii la nivel înalt nu a fost încă stabilită.

Oficialii celor două Corei s-au adunat în Panmunjeom începând cu luna trecută pentru a elabora elementele cheie de pe ordinea de zi a evenimentului și detaliile relevante în ceea ce privește al treilea summit inter-coreean. Reamintim cititorilor noștri că primul summit a avut loc în anul 2000, iar al doilea în 2007.


Ambele părți au fost de acord, în timpul unei întâlniri separate la nivel înalt ce a avut loc pe 29 martie, ca președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, și conducătorul Coreei de Nord, Kim Jong-un, să se întâlnească în partea de sud a Panmunjeom-ului, pe 27 aprilie.

Dacă rămâne așa cum s-a stabilit, Kim va deveni primul conducător nord-coreean care va trece frontiera dintre cele două țări, lucru care nu s-am mai întâmplat de la sfârșitul războiului coreean (1950-53), după ce s-au desfășurat anterior două summit-uri în Phenian.

Potrivit Cheong Wa Dae, summit-ul din acest an va avea loc sub deviza „Pace, un nou început”, creată de Coreea de Sud.

Deviza semnifică călătoria pe care cele două Corei vor trebui să o întreprindă pentru a atinge pacea globală, începând cu primul lor summit după 11 ani. De asemenea, ea întruchipează speranța că summit-ul va servi drept ghid pentru discuțiile dintre Statele Unite și Coreea de Nord, a declarat Kim Eui-Kyeom, purtătorul de cuvânt al președenției sud-coreene.

Administația liberalului Moon a redus recent principalele puncte de pe ordinea de zi a summit-ului la denuclearizarea Coreei de Nord , aducând o pace durabilă în Peninsula Coreeană și consolidând relațiile inter-coreene. Printre acestea, programul de arme nucleare de la Phenian este perceput de mulți ca un element central, iar analiștii spun că summit-ul inter-coreean va deschide calea pentru primul summit între Statele Unite și Coreea de Nord.

Președintele american, Donald Trump, a declarat că intenționează să se întâlnească cu Kim până la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie a acestui an, sperând să facă o înțelegere privind denuclearizarea, printr-o întâlnire cu Coreea de Nord.

Un decalaj semnificativ între pozițiile Statelor Unite și Coreea de Nord rămâne în calea denuclearizării. Phenian-ul a sugerat necesitatea unor măsuri etapizate și sincronizate pentru denuclearizare, în timp ce Washington-ul cere Nordului să desființeze programul nuclear într-o manieră completă, ireversibilă și verificabilă.

Discuțiile de pregătire din această săptămână sunt așteptate să abordeze relansarea liniei telefonice transfrontaliere între conducătorii celor două Corei. Moon și Kim au fost de acord să comunice prin această linie înainte de summit.
Linia a fost desființată timp de aprope un deceniu din cauza tensiunilor escaladate din peninsulă, ca urmare a urmăririi neobosite a activităților  nucleare din Nord.

De asemenea, se preconizează finalizarea în decursul acestor zile a detaliilor privind măsurile de securitate, protocoalele și mediatizarea summit-ului de la finalul acestei luni. Cheong Wa Dae a păstrat astfel de detalii pentru el, citând probleme de securitate.

Comitetul de organizare al summit-ului va lansa însă o pagină web pentru a posta actualizări privind informațiile referitoare la summit, în eforturile de promovare a comunicării publice și a transparenței.
Website-ul va putea fi accesat de marți pe www.koreasummit.kr
(Mădălina Dima)



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.