img_up_966x0_4078__2017_1

“Romeo si Julieta” in varianta coreeana se joaca la Teatrul Nottara din Bucuresti

    Vrem sa va invitam la teatru! In perioada 27 aprilie şi 6 mai 2018  va avea loc la Bucuresti prima sectiune a Festivalului Internațional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, cea de a VI editie. Acest festival a fost initiat de Teatru Nottara in anul 2013 si este un proiect cultural care se organizeaza anual. De aceasta data este impartit in 3 sectiuni:  Planeta Shakespeare sau Festivalul International  Shakespeare (27 aprilie- 6 mai),  Fest(in) pe Bulevard – sectiuni de traditie (12-21 octombrie) si  Secţiunea MultiArt Exit (21-22 noiembrie),  ce reprezinta o colaborare cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

      Între 27 aprilie şi 6 mai 2018,  publicul roman va avea placerea sa vada pe scenele Teatrului Nottara 6 spectacole  speciale selectionate in cadrul Festivalului Shakespeare.  Mai cu seama este vorba, de fapt despre 5 productii invitate din diverse colturi ale lumii, precum Europa – Marea  Britanie, Asia- Coreea de Sud, Africa- Africa de Sud, Australia si Statele Unite ale Americii, iar una va fi chiar productie romaneasca, cea a Teatrului Nottara.

Este bine cunoscut faptul ca piesele lui Shakespeare au un caracter universal si o frumusete aparte care le da posibilitatea sa intruchipeze povesti care pot fi jucate oriunde in aceasta lume si se pot adapta la fiecare spatiu si timp. In cadrul zilelor festivalului publicul roman va putea sa descopere interpretari  deosebite ale celor mai cunoscute piese ale lui Shakespeare precum “Mult zgomot pentru nimic”, “A douăsprezecea noapte”, “Romeo si Julieta”, “Macbeth”, “Henric al V-lea”, “Othello Remix” .

Pentru noi este o mare bucurie ca  vom avea posibilitatea, din nou, sa asistam la o interpretare marca Coreea de Sud, asa cum s-a intamplat si anul trecut, tot la acest festival. Ar putea fi cea mai cunoscuta poveste de dragoste din toate timpurile, “Romeo si Julieta”  va ajunge si pe meleagurile noastre  sa ne bucure sufletele direct din “Tara diminetilor linistite” pe scena Teatrului Nottara. Adaptearea acestei celebre piese este o productie a Companiei Mokwha Repertory din Seul, iar regia si scenariul  poarta semnatura lui Oh Tae Suk. Piesa “Romeo si Julieta ” se joaca pe 29 aprilie, duminica, incepand cu ora 19:00 la Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu.

     Cum nu este vorba despre o piesa obisnuita, ci mai cu seama una speciala jucata cu maiestrie intr-o maniera coreeana, vom avea parte de o experienta complexa intrucat spectacolul contine elemente de arte martiale, dans, ritual si gest, iar actorii se vor adresa permanent publicului si mai putin unii  celorlalti.

Povestea de dragoste a celor doi protagonisti  va fi interpretata din perspectiva bogatelor traditii coreene, unde “verbul shakespearian” se va intalni cu ritmurile identitatii sud-coreene.

De-a lungul timpului  dupa ce aceasta piesa a fost jucata in mai multe colturi ale lumii si in fata unui public numeros, ea nu s-a lasat fara ecouri. Astfel aici va voi arata cateva pareri avizate  despre “Romeo si Julieta” varianta coreeana:

<Finalul apocaliptic este o impresionantă lovitură de stat! Maestrul Oh este un adevărat magician.>(Louise Jeffreys, Coordonatoarea Teatrului la Barbican Centre)

<Fiecare scenă este uluitor de frumoasă, de parcă o pânză de tablou a fost desfăşurată, ca o vedere.>(Alexander Schnackenburg, Wiser Kurier)

<Shakespeare a ajuns în Coreea de Sud. Producţia maestrului Oh este plină de energie şi imaginaţie, constituind o seară de teatru emoţionantă şi plăcută.> (Rivka Jacobson, The British Theatre Guide)

Din distributia acestei piese fac parte:

Călugărul Lawrence – Chung Jingak
Mercutio – Song Youngkwang
Julieta – Jeong Jeeyoung
Doica – Yoo Jaeyeun
Capulet – Yi Sung Yol
Lorenzo – Chung Jingak
Spiţerul, suita lui Romeo – Jo Wonjun
Tybalt – Kim Bonghyun
Balthazar – Jo Wonjun
Doamne, suita lui Romeo – Cho Youjin
Romeo – Lee Shinho
Călugărul John – Jang Wonjun
Doamne, Lady Capulet – Lim Jooeun
Prinţul Escalus – Lee Byungyong
Suita lui Tybalt, Paris – Lee Keun Hwan
Suita lui Tybalt – Son Hyoun Woo /Wi Da Eun
Lady Montague – Bak Hyun Jeong
Doamne, suita lui Tybalt – Kim Ja Yeon
Montague – Hong Seong Hwan
Suita lui Romeo – Yun Jeonguk
Doamne – Kim Seulgi / Park Narin /Yu Jian / Sato Kayoko / Wi Da Eun /Hwang Bo Yeon / Shin Ji Eun / Kim Ja Yeon

Muzica: Cha Da Hye, Kim Ha Kyung, Kim Eun Kyung, Jung Ui Gyun
Costumele: Lee Seung Moo
Coregrafia: Kang Eun Ji
Light-design: Lee Kyung Cheon
Scenariul: Oh Tae Suk 

 

De-a lungul timpului trupa a jucat acesta piesa in cadrul mai multor turnee in diverse festivaluri ca:

  • Festivalul Toga, Japonia
  • Teatrul Rose in Kingston UK
  • Theater am Leibnitzplatz, Germania
  • Festivalul de Teatru Râul Jangja Beseto, China
  • Festivalul de Teatru de la Beijing China
  • Teatrul Kamani din New Delhi, India

    

Reprezentatia lor nu s-a lasat fara reactii din partea publicului larg, astfel ca piesa “Romeo si Julieta” a castigat cateva premii:

  • 2005 Asociaţia coreeană a criticilor de teatru-Cea mai bună piesă 3
  • 2002 Premiile creştine de cultură şi artă-Premiul pentru teatru
  • 2001 Asociaţia Coreeană Naţională de Teatru, Inc.-Premiul de excelenţă 5
  • 2001 Premiile Donga Play, ediţia 38-Premiul de interpretare actoricească

    Spectacol  este supratitrat în limba română si va mai pot spune ca biletele au preturi speciale, intre 32,40 lei şi 20.52 lei  iar elevi şi studenţii beneficiaza de reducere, 17,28 lei.

 

    Noi va incurajam sa nu ratati aceste interpretari speciale si sa mergeti la Festin pe Bulevard. Pentru cei care doresc sa mearga se mai pot cumpara bilete pe  nottara.rofestinpebulevard.ro şi la agenţia de bilete a Teatrului Nottara.

Autor: Daniela Coman

Surse: nottara, adevarul




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.