AEN20180430007652315_01_i

Moon Jae-in după summit-ul cu Nordul: “Sunt încrezător că o nouă eră a păcii se va deschide în Peninsula Coreeană”

Președintele Moon Jae-in a cerut luni, 30 aprilie, eforturi rapide pentru a avea rezultatul summitului său istoric cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un, ratificat de parlament, o mișcare aparent îndreptată spre asigurarea implementării acordului inter-coreean în ciuda unei posibile schimbări viitoare în guvern, informează aenţia de ştiri Yonhap.

“Vă rog să începeți rapid luarea de măsuri pentru ca această declarație să fie ratificată conform legii privind dezvoltarea relațiilor Sud-Nord coreeane”, a declarat Moon în timpul întâlnirii săptămânale ținută la biroul său, Cheong Wa Dae, cu asistenții săi.

Potrivit sursei citate, aceasta este prima dată când președintele sau guvernul său punctează necesitatea ratificării ultimului acord inter-coreean de către Adunarea Națională.

Cu toate acestea, chestiunea a devenit deja o sursă de controversă între partidele rivale, cu principalul grup de opoziție Liberty Korea Party (LKP), care promite să blocheze cu orice preț un proiect de lege privind ratificarea așa-numitei Declarații Panmunjom.

Declarația comună a fost emisă vineri, 27 aprilie, când liderii celor douâ Coreei divizate s-au întâlnit în satul de frontieră Panmunjom din interiorul zonei demilitarizate, puternic fortificate.

Conform informaţiilor oferite de Yonhap, în declarația comună, liderii au declarat că nu va mai exista niciodată un alt război în Peninsula Coreenă, ţi că sunt de acord să oprească toate provocările și actele ostile reciproce și că reafirmă angajamentul de a finaliza denuclearizarea peninsulei.

LKP a numit-o un spectacol fals, organizat pentru a ajuta guvernul și partidul său de guvernământ în viitoarele alegeri ale primăriilor și guvernamentale programate pentru 13 iunie.

Moon a insistat că întocmirea declarației ratificate de parlament este un proces juridic necesar, nu un eveniment politic, mai arată sursa citată.

“Totuși, nu ar fi de dorit ca acordul parlamentului să devină o altă sursă de dispută politică”, a declarat preşedintele sud-coreean.

Necesitatea de a avea acordul inter-coreean ratificat este condusă aparent de prăbușirea celor atinse la cele două summit-uri inter-coreene anterioare, care au avut loc în 2000 și 2007, în timpul fostelor administrații liberale ale președinților Kim Dae-jung și Roh Moo- hyun.

Fostul succesor al președinților, Lee Myung-bak, a închis programul de turism în Muntele Kumgang din Coreea de Nord, după ce un turist din Coreea de Sud a fost ucis acolo la intrarea într-o zonă restricționată. Următoarea administrație ,sub preşedintele demis, Park Geun-Hye a închis complexul industrial comun din Kaesong, pe fondul provocărilor militare ale Coreei de Nord, mai informează Yonhap.

Muntele Kumgang și Kaesong, ambele odată monumentele de reconciliere inter-coreeană ale  reuniunilor la nivel înalt, rămân închise. În aceste condiţii Moon a afirmat că acordul încheiat la cel mai recent summit inter-coreean va marca un nou capitol din istoria lumii.

“Declarația Panmunjom este o declarație de pace care afirmă întregii lumi că nu va mai exista vreun război sau vreo amenințare nucleară asupra Peninsulei Coreene. Sunt încrezător că o nouă eră a păcii se va deschide în Peninsula Coreeană”, a declarat el potivit rapoartelor venite de la Cheong Wa Dae.

Cu toate acestea, declarația necesită eforturi de implementare a acesteia pentru a funcționa, a subliniat președintele.

“Am făcut doar primul pas, vă rog să luați toate măsurile de monitorizare necesare… În acest scop, comisia specială de pregătire a summitului, condusă în prezent de șeful de personal Cheong Wa Dae, Im Jong-seok, va fi transformată într-un comitet special privind punerea în aplicare a declarației summitului, în timp ce guvernul va depune toate eforturile pentru a contribui la asigurarea succesul viitorului summit SUA-Coreea de Nord, a declarat președintele.

Președintele american Donald Trump a convenit mai devreme să se întâlnească cu Kim după un summit de succes din Coreea de Sud. După summitul de vineri, 27 aprilie,Trump a declarat că întâlnirea cu Kim ar putea avea loc în trei sau patru săptămâni.

“Pot exista elemente care pot fi pornite imediat și altele care ar trebui să aștepte până când condițiile sunt îndeplinite. Vă rog să le identificați cu atenție pe cele care pot fi inițiate imediat și să le puneţi rapid în aplicare, iar pentru cele care necesită condiții necesare, începeţi studiile preliminare și cercetările “, a declarat el.

Un oficial Cheong Wa Dae a explicat mai târziu că studiul preliminar va include un studiu comun cu Pyongyang privind posibilele proiecte de cooperare economică cu Coreea de Nord, care sunt în prezent supuse sancțiunilor internaționale împotriva Nordului.

Oferind o privire detaliată a întâlnirii sale cu Kim, președintele sud-coreean a spus ajutoarelor sale că liderul nord-coreean a fost primul care a cerut o nouă linie de asistență telefonică stabilită între birourile celor doi lideri.

Kim a întrebat dacă Moon ar răspunde, de fapt, la telefonori de câte ori ar suna el, a declarat reporterilor oficialul Cheong Wa Dae, solicitând în acelaşi timp să nu fie identificat.

Potrivit înformaţiilor dezvăluite de presa naţională, Moon i-ar fi răspuns negativ liderului nord-coreean, spunându-i că înainte de a suna să trimită o notificare astfel încât omologul său sud-coreean să poată sta lângă telefon şi să răspundă apelului primit din Nord. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.