mmmgt

Coreea de Nord va reveni la aceeași fus orar ca al Coreei de Sud pe 5 mai

În urma acordului celor doi lideri coreeni de a unifica fusurile orare folosite în Sud și Nord, parlamentul din Phenian a îndeplinit cu promptitudine promisiunea făcută de liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a informat luni, 30 aprilie, Agenția Centrală  Coreeană de știri  (KCNA), potrivit site-ului The KoreaTimes.

Prezidiul Adunării Supreme a Poporului , care are același statut ca și Adunarea Națională a Coreei de Sud, a anunțat că va adopta fusul orar UTC + 9, mutând fusul orar al națiunii cu 30 de minute înainte.

“Noul fus orar va fi aplicat începând cu 5 mai. Pentru a pune în aplicare decizia, Cabinetul și autoritățile vor veni cu contramăsuri”, se arată în declarație.

Decretul a avut loc după ce purtătorul de cuvânt al președinției sudice, Yoon Young-chan, a dezvăluit duminică, 29 aprilie, remarcile liderului nord-coreean Kim Jong-un într-un comunicat de presă. În timpul summit-ului de vineri, 27 aprilie, Kim s-a oferit să unifice fusul orar dintre cele două Corei, a fost citat Yoon de către sursa menţionată anterior.

“Mă simt trist să văd că există două ceasuri atârnate pe peretele casei de pace, unul pentru Seoul și cealalt pentru ora din Pyongyang”, a spus Kim, citat de Yoon. “De vreme ce noi am schimbat standardul de timp, ne vom întoarce la cel original. Puteți să faceţi acest lucru public”, a adăugat Kim.

KCNA a explicat că decizia lui Kim urmărește reconcilierea și integrarea celor două sisteme distinctive, spunând că unificarea este mai mult decât o declarație ambiguă, mai artă The KoreaTimes.

Yoon a salutat decizia, spunând că Nordul trebuie să suporte dificultăți și costuri administrative. “Decizia demonstrează hotărârea lui Kim de a înlătura obstacolele în schimburile cu Sudul și SUA, precum și de a-și extinde acordul cu societatea internațională”.

Cu toate acestea, pe termen lung, unificarea fusului orar ar promova interesele Nordului. De exemplu, utilizarea aceluiași fus orar ar putea facilita crearea unui bloc economic comun, precum și schimburile economice inter-coreene, inclusiv inițiativa de a transforma Muntele Geumgang într-o atracţie turistică și construirea unei cale ferate de-a lungul Peninsulei , care urmează să înceapă după procesul de denuclearizare.

“În ciuda costurilor sociale, vor exista și unele beneficii. Ministerul crede că Nordul a luat în considerare diverși factori”, a declarat luni, 30 aprilie, purtătorul de cuvânt al ministerului de unificare, Baik Tae-hyun.

Potrivit sursei citate, cele două Corei au  folosit aceeași fus orar până pe data de 15 august 2015. Schimbarea a apărut la o zi după incidentul exploziei minelor în Zona Demilitarizată, pe 4 august, când tensiunea dintre Corei a atins punctul culminant.

Prezidiul Adunării Supreme a Poporului a luat decizia sub pretextul eradicării vestigiilor imperialismului japonez. Sistemul de timp UTC + 9, bazat pe longitudinea estică japoneză de 135 de grade, a fost introdus în Peninsula Coreeană în 1912 sub dominația japoneză, cu toate că Peninsula Coreeană este situată la 127 grade longitudine estică.

Unii deputați au depus proiecte de lege pentru a elimina urmele coloniei, dar experții subliniază că o diferență de timp de 30 de minute cu țările vecine ar fi împovărătoare. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.