war-mem-seoulyt

Aniversarea Războiului Coreean reaprinde speranța privind sfârșitul războiului

Coreea de Sud a comemorat  luni, 25 iunie, aniversarea a 68 de ani de la izbucnirea războiului din 1950-53 pe fondul speranțelor de declarare a încetării stării tehnice a războiului în acest an, informează site-ul koreatimes.com.

Potrivit sursei citate, mii de oficiali politici și militari şi-au arătat respectul față de veteranii de război prin participarea la ceremonia de la stadionul Jamsil Indoor din Seul. Aceştea  îi include şi pe comandantul Vincent Brooks, premierul Lee Nak-yon și ministrul Apărării Song Young-moo, comandantul forțelor din Coreea de Sud (USFK).

Ministerul Patrioților și Afacerilor Veteranilor a organizat evenimentul anual pentru a aduce un tribut special celor care și-au sacrificat viața în timpul războiului.

Dar evenimentul din acest an a venit pe fondul aşteptărilor crescânde asupra posibilei încetări a stării de război în curs de desfășurare, deoarece, în timpul summit-ului istoric din luna aprilie dintre președintele sud-coreean Moon Jae-in și liderul  din Nord Kim Jong-un, Seulul și Phenianul au convenit să declare sfârșitul războiului nu mai târziu de sfârșitul acestui an, a mai arătat site-ul menţionat.

“Un sentiment de frică privind posibila izbucnire a războiului a pus stăpânire pe Peninsula Coreeană până la sfârșitul anului trecut, dar acum cele două Coreei discuta despre aducerea unei păci durabile… Summit-urile inter-coreene, organizate de două ori în acest an, și primul summit Washington-Pyongyang au jucat un rol crucial în stabilirea unui impuls pentru pace și denuclearizare pe Peninsulă”, a spus Lee într-un discurs de deschidere a evenimentului.

Remarca lui a venit pe fundalul semnalelor rare de pace din Nord care, în ultimele luni, s-au angajat să aducă denuclearizarea completă pe Peninsulă prin eliminarea instalațiilor nucleare și oprirea oricăror provocări militare, a informat Koreatimes.com. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.