jung woo sung

Jung Woo-sung ia parte la o campanie pentru sustinerea refugiaților din Coreea

Celebritățile sunt, de obicei, prudente atunci când sunt rugate să-și exprime opiniile cu privire la chestiuni sensibile, cum ar fi refugiații, deoarece părerile lor sincere ar putea să se întoarcă împotriva lor și să provoace o reacție și un atac din partea oamenilor care nu sunt de acord cu ei.

Jung Woo-sung nu este una dintre ele. Jung, cunoscut ca o celebritate cu “câteva comentarii nepotrivite”, parțial pentru că este portretizat ca un om de integritate și fapte bune, nu a evitat să vorbească despre drepturile omului cu privire la refugiați, o problemă extrem de sensibilă care, anul trecut a  împărțit națiunea, după ce un număr total de peste 500 de refugiați din Yemen a sosit pe insula pitorească de sud din Jeju din ianuarie până în mai.

El s-a întâlnit cu jurnaliștii de la biroul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) din Seoul, pentru a susține sprijinul acordat refugiaților după călătoria sa recentă în tabăra de refugiați Kutupalong din Bangladesh, care găzduiește mulți refugiați Rohingya.

El a descris refugiații Rohingya drept cei mai nefericiți oameni din lume.

“Când am fost pentru prima dată în Bangladesh în decembrie 2017, refugiații din Rohyingya aveau îndoieli cu privire la întoarcerea lor în propria țară, Myanmar, ceea ce nu e de mirare în ceea ce privește circumstanțele lor.Acest tip de preocupare arată situația dezastruoasă și disperată cu care acești oameni strămutați se confruntă “.

“Am decis să revizitez tabăra, pentru că mă întrebam dacă există încă oameni care aveau îndoieli cu privire la întoarcerea în țara lor de origine”, a adăugat el.

În Bangladesh, o tabără de refugiați de dimensiunea unui oraș a fost înființată în 2017, după ce violența din Statele Rakhine de peste graniță a dus la peste 700.000 de persoane strămutate, una dintre cele mai mari și mai rapide migrații forțate din regiune în ultimele decenii.

“Scara este imensă. Aproape 740.000 de refugiați sunt aici în tabăra de mărimea unui oraș mic, cum ar fi Amsterdamul în Țările de Jos sau Dongtan în Coreea de Sud. Nu este scara pe care o țară o poate gestiona singură”, a spus Jung .

El a cerut Coreei de Sud și altor țări asiatice să se unească pentru a diminua povara pe care o are Bangladesh pentru a proteja mai bine persoanele strămutate.

Printre altele, Jung și-a exprimat îngrijorarea cu privire la copii, spunând că educația este una dintre cele mai apăsătoare probleme cu care se confruntă refugiații. El a citat un refugiat sirian pe care l-a întâlnit în Liban, spunând: “Este nevoie de 100 de ani pentru a recupera decalajul de educație al unei generații”.

“Guvernul din Bangladesh este atent în ceea ce privește sprijinirea educației copiilor din tabără din cauza unei posibile rupturi diplomatice”, a spus el. “Myanmar nu acceptă poporul Rohingya ca cetățean, așa că Bangladesh este precaut pentru că nu dorește tensiuni inutile cu țara vecină”, a adăugat Jung.

În ciuda acestui fapt, Jung a spus că există un element pozitiv: refugiații din Rohingya și rezidenții din Bangladesh se respectă reciproc, ceea ce este rar, deoarece există tensiuni între refugiați și localnicii din alte țări.

“Majoritatea refugiaților din lume se află în țările în curs de dezvoltare”, a spus actorul.

Jung a spus că  în tabăra de refugiați au loc activități economice, deoarece oamenii cumpără și vând mărfuri necesare.

“Într-o oarecare măsură, localnicii beneficiază de refugiați, deoarece primii pot avea mai mulți clienți zilnic, deci cred că putem încuraja localnicii, să accepte refugiații ca parte a comunității lor și să ofere, de asemenea, unele stimulente persoanelor care oferă adăpost persoanelor strămutate, continuă Jung.

Comparativ cu situația pe care a văzut-o în vizita precedentă, Jung a spus că s-au înregistrat unele progrese în ultimii doi ani.

“Când am mers prima dată acolo, refugiații tocmai ajunsese în țară, iar adăposturile apăruse ici-colo. Nu a fost timp sau spațiu pentru a face un plan constructiv”, a reamintit Jung.

“Acum, când tabăra a devenit mai mare, am putut vedea că autoritățile locale au stabilit măsuri de protecție și condiții de viață mai bune pentru refugiați. Există măsuri de prevenire a inundațiilor pentru a se pregăti pentru sezonul musonic. De asemenea, au fost înregistrate progrese în ceea ce privește furnizarea de energie, și protecție pentru femeile care au fost expuse permanent la pericol și violență “, a spus Jung.

“Dacă mă întrebați dacă a existat un episod special pentru o anumită persoană, fiecare membru al taberei de refugiați are propria sa poveste de viață ca individ”, a spus Jung.

“Majoritatea au venit în Bangladesh după violențele brutale din august 2017. Acești oameni au văzut pe cei dragi – soții, soți, copii – uciși în fața ochilor lor”.

În tabăra de refugiați, Jung a spus că umanitatea depășește disperarea, iar acolo oamenii se ajută reciproc și au grijă de alții.

“Îmi amintesc o doamnă în vârstă care a venit la mine și a spus :” În realitate, femeia cu care trăiesc nu este fiica mea, dar am văzut când soțul ei a fost împușcat în fața ei, am scos-o din această situație spunând că este fiica mea, pentru că nu îmi puteam imagina ce s-ar fi  întâmplat cu ea dacă aș fi lăsat-o acolo.” Și apoi au trăit împreună “, a spus Jung.

Actorul este pregătit să lanseze un memoriu pe baza experiențelor sale și a refugiaților pe care i-a întâlnit de când a fost numit ambasador de onoare al UNHCR în 2014, cu titlul “Dacă ați putea vedea ceea ce am văzut”, pe 20 iunie.

Refugiații sunt o problemă delicată în Coreea. Țara s-a opus anul trecut din cauza sosirii bruște a aproximativ 500 de refugiați din Yemen pe Jeju.

Sondajele de opinie au arătat că majoritatea coreenilor se opune acordării statutului de refugiat la sosirea yemenilor.

O astfel de opinie publică negativă nu a împiedicat însă pe Jung să susțină sprijinul din partea coreenilor. El a făcut apel la colegii săi să demonstreze compasiunea.

Jung a spus că a primit unele comentarii negative de la unii coreeni, dar nu a arătat niciun semn de a se abține de la sprijinul său sincer pentru oamenii care au nevoie.

“Războiul coreean din 1950 nu a izbucnit din cauza dorinței coreenilor, nu? Când apare un astfel de conflict, oamenii obișnuiți sunt cei mai afectați”, a spus Jung. El a adăugat că a fost foarte îngrijorat când cinci refugiați din Yemen au fost deportați.

“Cei mai mulți oameni care și-au întors spatele la sosirea yemenilor au vorbit ca și cum refugiații ar putea provoca o mare confuzie sau islamizare în țară.”

“Este necesar ca Coreea să fie o țară care este dispusă să-i ajute pe alții care au nevoie, astfel încât Coreea să poată da o mână de ajutor și altor țări într-o perioadă de criză”, a spus Jung, subliniind că ura, excluderea și opresiunea repetată în istorie nu ar trebui să devină o stare constantă în societate.

Odată cu creșterea șomajului în rândul tinerilor, persoanele cu permisiune temporară de a lucra sunt, de asemenea, văzuți ca o amenințare pentru tinerii în căutare de locuri de muncă din Coreea.

“Ce slujbă credeți că pot găsi? Este posibil ca ei să concureze cu tinerii coreeni în ceea ce privește  locurile de muncă pe care mulți coreeni le doresc?” a spus Jung, răspunzând întrebării cu o întrebare. “Chiar și refugiații cu diplomă de licență, ei nu vorbesc coreeana”, a adăugat el.

Actorul a criticat planul ministerului de justiție de a modifica Legea privind refugiații pentru a îngreuna intrarea lor în Coreea.

“Dacă Legea privind refugiații este folosită pentru control și împărțire, atunci Coreea ar putea să se îndepărteze de la actul de protecție a refugiaților pe care Coreea este obligată să-l păstreze ca membru al societății internaționale”, a spus Jung.

Frank Remus, reprezentantul Coreei UNHCR, care a stat alături de Jung în cadrul conferinței de presă, l-a lăudat pentru munca sa și pentru etica profesională.

“Dacă el va continua să lucreze pentru noi, vom fi foarte fericiți”, a spus Remus.

“Când mi-am dat seama de responsabilitatea mea, m-am speriat”, a spus Jung. “Dar sunt dispus să continui munca chiar dacă sunt speriat.” Întrebările și preocupările sale se extind de fiecare dată când se întâlnește și discută cu oamenii din taberele și delegațiile de refugiați.

“Toți suntem cetățeni înaintea muncii noastre, înainte de a fi actor sunt cetățean”, a spus Jung. “Pentru a trăi împreună în această lume avem nevoie de empatie. Dacă trebuie să renunț la empatie doar pentru că sunt actor, mai degrabă renunț la a fi uman “.

Surse: koreatimes.co.kr

Traducere: Mădalina Dima




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.