Imaginea Coreei în ochii străinilor

Deși cea mai recentă imaginea a Coreei de pe scena internațională este cea a regizorului Bong Joo-Ho, în care apare triumfant alături de trofeul său Palme D’Or, primit la Festivalul de Film de la Cannes de anul acesta, filmul coreean nu este chiar așa de recunoscut, după cum ne-am aștepta să fie.

Când au fost întrebați: „Ce film coreean ați vizionat?”, peste jumătate dintre străinii intervievați pentru un studiu de caz – 51,7% – au răspuns că nu au văzut niciodată vreun film coreean.Studiul, ce a durat timp de două luni (25 martie – 24 mai) și a fost susținut de către Institutul Corea Image Communications, a oferit o viziune aprofundată a modului în care Coreea este percepută de străini și de coreeni.

Studiul anual a inclus 341 de coreeni și 265 de străini, printre care diplomați și oficiali de rang înalt din companii străine stabilite în Coreea, ce au fost văzuți ca lideri de opinie.


Rezultatele au fost anunțate pe forumul CICI-Korea CQ, la Ambasada Franței din Seul, pe 4 iunie.

Studiul a cuprins modul în care străinii și coreenii percep aspectele culturale ale Coreei de la muzică, filme și drame, până la capitală, bucătărie și produse coreene.

Senzația pop-coreeană BTS a avut un impact de lungă durată pe plan internațional, se pare, în urma faptului că producătorul Bang Shi-Hyuk – „părintele BTS” – a ajuns în capul listei primilor personalități coreene, atunci când străinii au fost puși să se gândească la un „creator” coreean. În jur de 40% dintre coreeni și 55,7% dintre străini l-au ales pe Bang, directorul agenției Big Hit Entertainment. Acest răspuns a fost urmat de artistul Paik  Nam-june și „cel care a creat (messenger-ul pentru mobil) Kakao Talk”.

Trupa alcătuită din cei șapte băieți, de asemenea, a ajuns în vârful listei cu figurile coreene pe care străinii ar dori să le întâlnească cel mai mult, cu un procentaj de 65,3% – astfel scoțând din schemă echipa de fotbal Tottenham Hotspur.

În mod ironic, fiind întrebați care tip de conținut coreean a păstrat competiția pe piața internațională, K-Pop-ul a fost plasat pe locul doi, deoarece numai 20% dintre străini au ales acest răspuns. Pe locul întâi s-a clasat mâncarea coreeană, fiind alegerea a 66,4% dintre participanții străini la studiu.

Acesta răspuns este potrivit cu cel primit în studiul de caz din ianuarie, susținut de către Korean Culture and Information Service, care a arătat că 40% din 8000 de participanți din 16 țări au afirmat că mâncarea coreeană a fost prima imagine ce le-a venit în minte când au auzit numele de „Coreea”.

Deși peste jumătate dintre străinii participanți la studiul CICI nu au văzut niciodată un film coreean, 30,6% au spus că au văzut fillmul cu zombie Train to Busan, iar 21,1% au vizionat The Handmaiden, în care a jucat actorul Park Chan-Wook.

Conform cu datele Consiliului de Film Coreean de anul trecut, cumpărătorii internaționali au semnat 292 de oferte pentru filme coreene la Festivalul de Film de la Cannes din 2018.

Când au fost rugați să enumere factori pentru care filmele coreene sunt un succes peste hotare, 89% dintre participanții străini au specificat că povestea este unul dintre factori. Acest răspuns a fost urmat de „subiectul abordat”, alegere făcută de 66% dintre participanți, și „sinceritatea” a fost unul dintre factorii precizați de 24,2% dintre participanți. Acestora li s-a permis să ofere mai mult de un singur răspuns la întrebare.

Când au fost întrebați despre cum ar putea atrage conținutul cultural mai mulți fani, 85,3% dintre străini au răspuns că este nevoie de o varietate mai largă de conținut, 44,5% au spus că este necesară comunicarea cu fanii, iar 29,8% au spus că serviciile trebuie furnizate în mai multe limbi. Mai multe opțiuni au putut fi alese și în această categorie.

Seul, centrul culturii pop a acestei țări și cel mai aglomerat oraș, a impresionat 48,3%  dintre străini, mai mult pentru modul în care îmbină cultura tradițională și viața modernă. Însă 27,6% și-au arătat îngrijorarea din cauza pâclei de praf ce întunecă cerul. Din punctul de vedere al străinilor, principalele puncte de atracție sunt Gangnam, Bukchon (41,1%), Samcheong-dong, Insa-dong (28%) și Hongdae, Sinchon (11%).

De asemenea, studiul indică faptul că dispozitivele de IT coreene încă sunt cele mai căutate pe piața internațională.Telefoanele mobile și alte dispozitive de IT au eliminat produsele cosmetice din schemă, atunci când 93,6% dintre participanți au ales telefoanele mobile, iar 61,5% au ales dispozitivele IT. Încă o dată, mai multe opțiuni au putut fi alese.

Accesibilitatea, prețul și design-ul au fost alese drept punctele forte ale produselor coreene, în timp ce siguranța, calitatea și design-ul au fost punctele slabe; design-ul fiind ales în ambele categorii.

(Sursa: koreaherald.com)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.