south

70 de ani de la Războiul Coreean, aniversați pe fondul tensiunilor din Peninsula Coreeană. Menținerea păcii, prioritară

Coreea de Sud și SUA şi-au reafirmat, astăzi, cu ocazia festivităților prilejuite de cea de-a 70 aniversare de la începutul Războiul din Coreea, angajamentul de a apăra “pacea greu câștigată” în Peninsula Coreeană, informează AFP, preluat de Agerpres.

Forțele nord-coreene au cucerit Sudul pe 25 iunie 1950, acesta fiind punctul de plecare pentru un conflict sângeros, care a făcut milioane de morți, majoritatea civili. Nici până în ziua de astăzi nu există un consens cu privire la bilanțul acestui conflict. Ministerul sud-coreean al Apărării vorbește despre 520.000 de nord-coreeni, precum și de 137.000 de militari din Sud şi 37.000 de americani uciși în acel război.


“În această zi, în anul 1950, alianța militară dintre SUA și Republica Coreea a luat naștere din necesitate, înainte de a se consolida prin sânge”, au declarat într-un comunicat comun secretarul american al Apărării, Mark Esper, și omologul său sud-coreean, Jeong Kyeong-doo.

“Aliaţii rămân angajați în totalitate în apărarea păcii câștigate din greu în peninsula coreeană”, se mai arată în comunicatul citat.

Trei ani mai târziu a avut loc un armistițiu care nu a fost, însă, niciodată urmat și de un tratat de pace, ceea ce înseamnă că, tehnic, cele două părți din peninsula divizată de Zona Demilitarizată (DMZ) sunt în continuare în război.

Lungă de 250 de kilometri și lată de 4 kilometri, DMZ/ zona-tampon mai este numită și “pământul nimănui” (No man’s land -engl.). Până acum, aici au fost descoperite 4 tunele subterane prin care, în cazul unui conflict armat în decursul a numai unei singure ore, pe teritoriul sud-coreean ar putea intra până la 30.000 de soldați din Nord. Unul dintre pasajele secrete descoperite se sfârșește la doar 52 de kilometri de capitala sud-coreeana, Seul. Nimeni nu știe însă câte astfel de facilități subterane există în zonă.

În ciuda declarațiilor de astăzi, relațiile dintre Seul şi Washington s-au răcit în ultimii ani ca urmare a afirmațiilor președintelui american, Donald Trump, conform cărora Sudul ar trebui să plătească o contribuție mai mare pentru menținerea celor 28.500 de militari în peninsulă, meniți să apere Coreea de Sud de cei din Nord. De altfel, ulterior acestor afirmații Seul a informat că a fost de acord să mărească contribuțiile oferite trupelor americane pentru a menține prezența acestora pe teritoriul Coreei de Sud. Acordul din 2014 care a expirat în 2018 obliga Seul să plătească aproximativ 960 de miliarde de woni (aproximativ 848 milioane dolari) pentru a-i păstra pe cei 28.500 de soldați americani în țară.

Pe de altă parte, aniversarea celor 70 de ani de la începutul Războiului Coreean vine într-un moment în care relațiile inter-coreene s-au degradat în mod considerabil.

Vă reamintim că regimul nord-coreean și-a întețit în ultimele săptămâni atacurile verbale împotriva Seulului, criticând în special faptul că disidenți nord-coreeni care se află în Sud trimit în Nord manifeste de propagandă cu ajutorul unor baloane duse de vânt.

Totul a culminat cu incidentul din 16 iunie, când Coreea de Nord a aruncat în aer biroul comun de legătură inter-coreeană din orașul de frontieră Kaesong, gest care a accelerat și mai mult tensiunile din Peninsula Coreeană.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.