2

ONU: Coreea de Sud are cea mai scăzută rată a natalității din lume

Coreea de Sud are cea mai scăzută rată a natalității din lume, Potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU) publicat la finalul lunii iunie, femeile din a patra cea mai mare economie a Asiei având probleme în a găsi un echilibru între job și viața personală, relatează Reuters

Raportul anual al Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) relevă că rata fertilității a sud-coreencelor este de doar 1,1, fiind cea mai scăzută din cele 201 de țări cuprinse în raportul citat.
„Chiar dacă femeile au obținut acces egal la educație și muncă, deciziile legate de posibilitatea de a avea mai mulți copii sunt strâns legate de responsabilitățile de după job legate de îngrijirea copiilor și gestionarea gospodăriei”, a afirmat Won Do-yeon, directorul biroului din Seul al UNFPA, într-un interviu trimis Reuters prin email. Potrivit acestuia, inversarea declinului în ceea ce privește rata natalității în Coreea de Sud va necesita reforme instituționale și politici de emancipare a femeilor, precum și o mai mare implicare și sprijin din partea bărbaților.

Raportul ONU, care a analizat practicile care afectează femeile și fetele și subminează egalitatea dintre sexe, a prezentat un grup de activiste din Coreea de Sud care au luptat pentru a reduce o preferință adâncă înrădăcinată în sânul societății pentru noi-născuți băieți, în perioada anilor ’80.

Odată cu trecerea anilor, femeile din această țară se confruntă încă cu și mai multe responsabilități domestice, plus așa-zisul “plafon de sticlă” la locurile de muncă (o barieră profesională nevăzută care le împiedică pe femei să urce în carieră la locul de muncă – n.r.). De parcă asta nu ar fi fost suficient, femeile trebuie să se confrunte și cu noi forme de violență bazată pe gen, inclusiv abuzuri sexuale online, mai arată raportul.

Crimele care implică întâlniri violente și camerele de spionat au determinat mii de femei din Coreea de Sud să protesteze în ultimii ani, cerând pedepse mai stricte și aplicarea legilor.

„O societate civilă puternică și ONG-urile care militează pentru drepturile femeilor sunt esențiale pentru abordarea formelor emergente de violență”, a mai spus Won.

Coreea de Sud este urmată și de alte țări a căror rată a natalității este foarte scăzută. Printre acestea se numără Bosnia și Herțegovina, dar și Singapore – ambele cu o rată a natalității de 1,2  – și Cipru, Grecia, Italia și Portugalia – cu o rată a natalității de 1,3.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.