Untitled

Stare de ALERTĂ ÎN Peninsula coreeană ca urmare a taifunului Maysak: peste 400 de zboruri anulate, nave acostate la țărm, școli închise. Cât de GRAVĂ e situația în Coreea de Sud

Peninsula coreeană trece prin momente extrem de dificile chiar în aceste momente, fiind în stare de alertă ca urmare a apropierii taifunului Maysak, al nouălea taifun al sezonului musonic care a durat anul acesta mai mult față de anii anteriori și care ar putea fi cel mai puternic astfel de eveniment care lovește zona în ultimii ani. Începând de la primele ore ale dimineții, peste 400 de zboruri interne au fost ținute la sol, în vreme ce mii de nave din zonele de coastă au fost retrase în orașele portuare încă de ieri, iar avertizările meteo se actualizează de la o oră la alta, ținând populația pe zar, informează realitatea.net, care citează agenția de presă sud-coreeană Yonhap.

Taifunul Maysak se deplasa cu 23 km/h în largul mării, la aproximativ 240 de kilometri sud de orașul Seogwipo ( 서귀포시 – oraș cu 156.000 loc), situat pe insula Jeju, potrivit Administrației Meteorologice din Coreea (KMA). Viteza maximă a vântului a fost de 45 m/s.

Se prognoza ca Maysak să ajungă la nivelu mării la 80 km sud-vest de Busan undeva, la miezul acestei nopți, înainte de a se deplasa spre nord, în regiunile coastei de est a țării, fiind de așteptat să lovească mai apoi Coreea de Nord. Vântul s-ar putea înteți în această seară și mâine dimineață, fiind prognozate peste 400 de milimetri de precipitații sub formă de ploaie.

În funcție de cum vor evolua lucrurile, avertizarea meteo este de așteptat să fie extinsă în toată țara, inclusiv în zona capitalei Seul, lucru care ar putea să se întâmple în cursul dimineții de mâine.

Între timp, țara se află în stare de alertă, peste 400 de zboruri interne, inclusiv 180 programate să plece din insula Jeju, au fost anulate pe aeroporturile din toată țara, potrivit Korea Airports Corp.

În plus, mii de nave din zonele de coastă s-au retras în orașele portuare pentru a face față furtunii. Paza de coastă a desemnat părți ale mării din sudul și estul peninsulei ca fiind “zone de pericol” și a restricționat accesul navelor de a opera pe rutele ce ar urma să fie afectate de taifun.

Măsuri s-au luat și pe uscat. Astfel, unele birouri de educaționale din zonele afectate au sfătuit școlile să reprogrameze cursurile sau să organizeze cursuri online din motive de siguranță.

Potrivit KMA, Maysak ar putea fi mai puternic decât taifunul Bavi, care a lovit țara săptămâna trecută, și este de așteptat să urmeze un traseu similar cu taifunul Maemi, care a provocat moartea a 131 de persoane în 2003 şi pagube materiale estimate la 4.000 de miliarde de woni (2,8 miliarde de euro).

Este așteptat ca taifunul să lovească ulterior nord-estul Coreei de Nord. Potrivit KCNA, agenția de stat din Coreea de Nord, autoritățile nord-coreene au luat “măsuri urgente” pentru a minimiza daunele. 

De parcă asta nu ar fi tot, pe lângă Maysak, care este cel de-al nouălea taifun al sezonului, Haishen, se deplasează, de asemenea, spre nord, din apele de nord-vest ale Guam.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.