NAVER

Ziua Părinților în Coreea de Sud – iubire, recunoștință, emoție

Așa cum menționam într-un articol anterior, luna mai este “Luna Familiei” în Coreea de Sud. De ce? Deoarece coreenii celebrează trei zile speciale în această perioadă – Ziua Copilului pe 5 mai, Ziua Părinților pe 8 mai și Ziua Profesorului pe 15 – pentru a le demonstra recunoștința. Desigur, ne putem exprima sentimentele în orice altă zi, dar aceste sărbători sunt menite să le pună în lumină. Ceea ce e minunat, nu-i așa?

Ei bine, astăzi ne aflăm în 8 mai. Ceea ce înseamnă că este Ziua Părinților (어버이 날)! Așa că vă vom povesti câteva lucruri despre aceasta.

Sursa foto: KoreanTravel

Pun pariu că vă întrebați de ce trebuie să fie Ziua Părinților, de ce mamele și tații nu sunt sărbătoriți separat, așa cum v-ați aștepta. E adevărat că nu suntem obișnuiți cu acest concept, dar spre deosebire de alte țări, sud-coreenii au ales o singură zi, pentru ca toată lumea să fie împăcată.

Tradiția își are rădăcinile în anii 1930, atunci când Ziua Mamei a început să fie celebrată, dar a fost fixată ca sărbătoare în toată regula abia în 1956. Însă, pentru că tații se simțeau lăsați pe dinafară în perioada respectivă, s-a decis ca Ziua Mamei să devină Ziua Părinților. Problemă rezolvată! Și chiar dacă nu este declarată sărbătoare națională, părinții se bucură cu siguranță de ea.

Sursa foto: KoreaHerald

Această zi are și un simbol reprezentativ – garoafele, pe care copiii le oferă părinților lor, prinzându-le în piept. Fiecare culoare semnifică ceva – în timp ce roșu arată că ambii părinți sunt în viață, roz indică moartea unuia dintre aceștia, iar alb nefericita trecere în neființă a ambilor. De ce sunt aceste flori elementele cheie ale Zilei Părinților? Aceasta obișnuia să fie o tradiție americană ce a fost adusă și în Coreea de Sud, întrucât garoafele semnifică puritate, iubire și respect. Descriu foarte bine sărbătoarea menționată, așa-i?

Desigur, florile nu sunt singurele daruri, de moment ce părinții din toată lumea merită mult mai mult. Așadar copiii le scriu scrisori de mulțumire și încearcă să își petreacă mai mult timp cu ei, desfășurând cât mai multe activități.

Sursa foto: KoreaHerald

Acum că ați aflat despre ce este vorba, vă vom da 4 cuvinte de învățat, referitoare la sărbătoarea despre care am povestit. Cel mai important este “Ziua Părinților” – 어버이 날 (Eobeoi nal). Al doilea este simbolul său, “garoafă” – 카네이션 (kaneisyeon) care sună exact ca termenul din lb. engleză. Un alt cuvânt relevant este “familie” – 가족 (gajok), de moment ce este vorba despre Luna Familiei șiiiii, nu în ultimul rând “părinte” – 부모님 (bumonim), fiindca evident ei sunt starurile acestei zile.

Sursa foto: NAVER

Cu ocazia Zilei Părinților, președintele Moon Jae-in a declarat că vaccinarea este cea mai bună modalitate de a le demonstra recunoștința părinților, având în vedere circumstanțele actuale ale pandemiei. Într-o postare pe rețelele de socializare, Moon a spus că o revenire la normalitate poate fi rapid realizată dacă persoanele în vârstă sunt vaccinate pentru COVID-19, urmate de alți membri ai familiei, în ordinea cuvenită. El a spus că atunci când se va putea, întrunirile de familie vor fi organizate în mod liber, inclusiv vizitele la cei dragi din unitățile de îngrijire, pe termen lung.

Președintele a declarat că guvernul va depune mai multe eforturi pentru a servi mai bine cetățenii vârstnici. Moon a spus că motivul pentru care coreenii pot depăși dificultățile, în ciuda pandemiei, este dragostea părinților, așadar acum este timpul ca descendenții să întoarcă această afecțiune. El a încheiat mesajul exprimând recunoștință tuturor mamelor și taților din lume și le-a urat multă sănătate și pace sufletească.

Sursa foto: Yonhap

Deși noi nu avem o astfel de sărbătoare în România, putem doar să sperăm că articolul nostru v-a făcut să vă fie dor de părinți și că le veți da un telefon pentru a le spune cât de mult țineți la ei. Au nevoie de afecțiunea și susținerea noastră, mai ales în această perioadă grea. Când a fost ultima oară când v-ați exprimat recunoștința față de ei? Gândiți-vă la asta.

P.S.: Dacă sunteți ARMY (și chiar dacă nu sunteți), îi puteți urmări pe V și Jungkook din BTS care încearcă să creeze garoafe pentru Ziua Părinților, într-o postare foarte simpatică de pe V Live de anul trecut.

https://www.vlive.tv/video/189674?channelCode=FE619 

Sursa foto: VLive




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.