move2-1000×480

Un scurtmetraj coreean se poate vedea la BUCHAREST SHORT FILM FESTIVAL 2021

În perioada 17 – 23 septembrie  se desfășoară  la București cea de-a 5-a ediție a BUCHAREST SHORT FILM FESTIVAL/BSFF ,  la Teatrul Godot (Palatul Bragadiru) și Cinemateca Eforie. BUCHAREST SHORT FILM FESTIVAL constituie  un eveniment anual  care a fost gândit cu și pentru artiști, pentru a le da  acestora o platformă de exprimare liberă și  independentă.

La fel ca în până acum, competiția cuprinde scurtmetraje selectate și premiate în festivaluri de renume  precum Academy Awards, Annecy, Berlinale, Cannes, Clermont-Ferrand, Locarno, Sundance, Tribeca, Toronto, precum și altele.

În acest an, în juriul BSFF se regăsesc:
– Christos Stergioglou, actor și producător, Președintele Juriului
– Sorin Baican [editor de film, producător audio-vizual
– Octavian Chiriac [animator 2D & 3D
– Daniel Șerbănică [director de imagine)
– Ștefan Crișan [producător muzical și editor de sunet] – Bogdan Filip [director de imagine și fotograf] – Radu Munteanu, producător și regizor de film, inițiatorul & directorul executiv și artistic al festivalului BSFF.

Invitatul special de anul acesta este Președintele Juriului BSFF 2021 – Christos Stergioglou – actor cu peste 40 de ani experiență în teatru și cinema, cunoscut pentru rolurile interpretate în filme precum:
– DOGTOOTH, regizat de Yorgos Lanthimos, film nominalizat la Premiile Oscar – Academy Awards 2011 și premiat cu distincția ‘Un Certain Regard’ la festivalul de la Cannes 2009
– THE ETERNAL RETURN OF ANTONIS PARASCKEVAS, regizat de Elina Psikou, film premiat la festivalul de la Salonic, în anul 2013, unde Christos Stergioglou a obținut distincția “Cel mai bun actor”

Pe parcursul a 7 seri de festival pot fi urmărite scurtmetraje din 22 de țări, selectate dintre cele peste 1.200 de filme înscrise în competiția ediției a 5-a BSFF: Argentina, Brazilia, Canada, Cehia, Coreea de Sud, Croația, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Iran, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Peru, Polonia, Portugalia, Rusia, SUA, Ungaria.

În ultima seară BSFF 2021 vor fi proiectate o parte dintre filmele premiate.

Printre  titlurile ediției a 5-a se află:

— “NIMIC”, regizat de Yorgos Lanthimos (în afara competiției)
— “SKIN”, regizat de Guy Nattiv – Premiul Oscar pentru cel mai bun film de scurtmetraj – Academy Awards 2019
— “SO WHAT IF THE GOATS DIE”, regizat de Sofia Alaoui – Premiul pentru cel mai bun film de scurtmetraj – Sundance 2020
— “THE LETTER ROOM”, regizat de Elvira Lind – Finalist la Premiile Oscar în categoria film de scurtmetraj – Academy Awards 2021
— “DAUGHTER, regizat de Daria Kashcheeva – Nominalizat la Premiile Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj de animație – Academy Awards 2020, Marele Premiu – Anima Brussels Animation Film Festival 2020, Premiul juriului pentru cel mai bun scurtmetraj de animație – Sundance 2020, Premiul Oscar pentru cel mai bun film studențesc – Student Academy Awards 2019
— “GENIUS LOCI”, regizat de Adrien Merigeau – Finalist la Premiile Oscar în categoria scurtmetraj animație – Academy Awards 2021
— “DOG EAT DOG”, regizat de Rikke Gregersen – Medalia de argint la Premiile Oscar în categoria film studențesc – Student Academy Awards 2021

O surpriză mare, cel puțin pentru mine, este alegerea unei animații coreene în cadrul acestei ediții. Se numeste “Movements”/ „Mișcări”, în regia lui Dahee Jeong și a fost lansată în anul 2019. Ea se va difuza marți, 21 septembrie în cadrul secțiunii “Animație”, la Cinema Eforie începând cu ora 20:00. 

Foto : bucharestshort.ro

Foto: bucharestshort.ro

“Pe parcursul a 10 minute, copacul baobab african crește 0,008 mm, cel mai rapid câine din lume, ogarul poate alerga 12 km, iar Pământul călătorește 18 000 km în jurul Soarelui. “Movements”/ „Mișcări” este un film de animație cu o durată de 10 minute pe care l-am proiectat cu o rată de 2 secunde de animație pe zi. Mergem cu toții, vedem, lucrăm, alergăm și ne oprim împreună”, se prezintă în  descrierea acestui scurtmetraj.

Cea care a dat  viață acestei idei se numește Dahee Jeong  și este regizor coreean de animație care trăiește la Seul. Ea a terminat un master în animație la ENSAD din Paris. Până acum, a regizat mai multe filme de animație, inclusiv  “Man on the Chair”, care a câștigat  premiul “Cristal” pentru scurtmetraj la Festivalul Internațional de Film de Animație Annecy 2014

Mai multe informații despre festival se pot consulta pe site-ul  www.bucharestshort.ro.

Este important de știut că filmele sunt subtitrate în română  și  engleză.

Biletele pentru BSFF 2021 sunt disponibile pe toată durata festivalului pe www.eventbook.ro, în punctele partenere Eventbook.ro, iar în timpul evenimentului și în locațiile – Teatrul Godot și Cinemateca Eforie, cu o oră înaintea începerii proiecțiilor.

Evenimentul se va desfăşura în conformitate cu reglementările împotriva răspândirii COVID-19.

 

Sursa -bucharestshort.ro

 




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.