BeFunky-collage

Precipitații record în Seul: 9 morți și 6 dispăruți în cele mai abundente ploi din ultimii 115 ani

Precipitațiile record, despre care se crede că sunt cele mai abundente din ultimii 115 ani, au lovit Seulul și regiunile învecinate, lăsând în urmă nouă morți și alți șase dispăruți în timp ce inundau case, vehicule, clădiri și stații de metrou, potrivit Yonhap.

Părți din Seul, orașul-port de vest Incheon și provincia Gyeonggi care înconjoară Seulul au avut parte de ploi torenţiale de peste 100 de milimetri pe oră luni seara, cu precipitaţii pe oră în districtul Dongjak din Seul atingând la un moment dat chiar și 141,5 mm.

Cinci oameni au pierit în urma ploilor abundente și alți patru au fost dați dispăruți în capital Coreei de Sud, în timp ce în provincial Gyeonggi, trei au murit și alți doi au dispărut, potrivit guvernului coreean.

O altă persoană a fost găsită moartă în provincial Gangwon.

Stația automatizată a Administrației Meteorologice Coreene din Dongjak a înregistrat pentru luni precipitații zilnice de 381,5 mm, mult mai mari decât recordul oficial de 354,7 mm înregistrat în august 1920 și cel mai mare de când țara a început primul său sistem modern de înregistrare a vremii în 1907.

Precipitațiile (înregistrare din oră în oră) de 141,5 mm din Dongjak marchează, de asemenea, cel mai mare număr pentru Seul, depășind recordul de 118,6 mm înregistrat în vara anului 1942.

Agenția meteorologică a spus, totuși, că ultimele cifre nu vor intra în registrul oficial de înregistrare, deoarece nu au fost colectate la stația de referință a agenției de observare a vremii din districtul Jongno din Seul.

Totodată, meteorologii au transmis că până joi sunt prognozate până la 300 de mm de ploaie suplimentare pentru zona capitalei, iar în sudul provinciei Gyeonggi este posibil să se înregistreze ploi și de peste 350 de mm.

Nouă persoane au suferit răni în provincia Gyeonggi, iar 441 de persoane din 328 de gospodării din zona Seulului au rămas fără adăpost și au găsit refugiu în școli și alte instituții publice.

În cartierul Gwanak din Seul, trei femei – o femeie în vârstă de 40 de ani, sora ei și fiica surorii ei, o adolescentă – au raportat că au rămas blocate în subsolul casei, dar mai târziu au fost găsite moarte.

În Dongjak, despre un angajat în vârstă de 60 de ani se crede că ar fi murit electrocutat în timp ce făcea curățenie, după ce un copac de pe marginea drumului a căzut din cauza ploii.

O altă persoană a fost ucisă în propria casă, înghițită de ape.

În orașul Gwangju, provincia Gyeonggi, o persoană a fost găsită moartă prinsă sub dărâmături după ce o stație de autobuz s-a prăbușit, în timp ce o altă persoană a murit îngropată în pământ, după o alunecare de teren.

Și orașul Hwaseong din Gyeonggi a raportat un cetățean mort tot în urma unei alunecări de teren.

În cartierul Seocho din Seul, patru oameni au dispărut, unii pe un coridor al unei zone comerciale subterane, iar alții într-un canal, în timp ce alte două persoane din Gwangju sunt date dispărute după ce au fost luate pe sus de un pârâu ieșit din matcă.

O altă persoană din Gangwon a fost găsită moartă în județul Hoengseong în urma unei alunecări de teren.

Ploile de peste noapte au lăsat, de asemenea, nefuncționale multe facilități publice, cu opt cazuri de inundații de căi ferate raportate în Seul, Incheon și în alte părți și provocând suspendarea temporară a serviciilor în secțiuni ale unor linii de cale ferată și de metrou, inclusiv Linia 4 de metrou Seul și Linia Gyeongin.

Zece căi ferate din Seul și 20 de parcări de pe malul râului au fost blocate din motive de siguranță, în timp ce trei maluri s-au prăbușit.

Accesul la 156 de trasee montane din cinci parcuri naționale, inclusiv Muntele Bukhan din periferia nordică a Seulului, rămân închise. Nouă rute cu feribotul sunt de asemenea, scoase din funcțiune.

Autoritățile au închis și secțiuni ale unor autostrăzi din Seul, inclusiv autostrăzile Olympic și Dongbu.

Pompierii au salvat 88 de persoane din râurile inundate din Gyeonggi și din alte zone.

Până marți după-amiază (ora locală), multe dintre serviciile publice perturbate au fost din nou repuse în funcțiune, inclusiv Linia 9 de metrou din Seul, unde inundațiile au suspendat parțial operațiunile. Unele controale rutiere de pe autostrada Olympic au fost ridicate și ele ridicate.

Dar, pe măsură ce ploile abundente au început să lovească din nou zona metropolitană Seul, în jurul orei 18:00 (ora locală), unele părți din nordul liniei 3 de metrou din Seul au suspendat din nou operațiunile timp de aproximativ 30 de minute din cauza revărsării apelor. Serviciul a fost reluat în jurul orei 18:25 (ora locală).

Întreaga secțiune din Seul a autostrăzii Dongbu care străbate zona de est a capitalei a fost din nou restricționată.

Ministerul de Interne a actualizat nivelul de supraveghere a pagubelor provocate de inundații de la „alertă” la cel mai „grav” marți la ora 1 a.m (ora locală).

Începând cu ora 6 dimineața, cantitățile de precipitații din centrul și alte regiuni ale țării au ajuns până la 50 mm pe oră, precipitațiile acumulate în Seul ajungând la 422 mm de luni până marți la ora 8 dimineața, potrivit Administrației Meteorologice din Coreea.

De asemenea, Serviciul Forestier din Coreea a emis aviz de alunecare de teren în 47 de orașe și județe din întreaga țară, marți dimineață, inclusiv în nouă districte din Seul, părți din provinciile Incheon, Gyeonggi, Gangwon și Chungcheong de Nord și de Sud.

În contextul ploilor și inundațiilor masive, președintele Yoon a organizat o întâlnire de urgență, unde a transmis oficialilor să depună toate eforturile pentru a minimiza pagubele, potrivit Yonhap.

Acesta a cerut stabilirea de restricții de intrare preventivă în zonele predispuse la alunecări de teren și inundații și comunicarea rapidă a măsurilor către public.

„De îndată ce ploile abundente sunt sub control, ar trebui să efectuăm un studiu precis al amplorii pagubelor și să începem prompt recuperarea și asistența”, a adăugat Yoon, menționând că una din cauzele principale ale acestor precipitații record o reprezintă efectele schimbărilor climatice.

„Guvernul trebuie să revizuiască actualul sistem de management al dezastrelor de la început, având în vedere că vremea anormală cauzată de schimbările climatice devine parte din viața de zi cu zi”, a spus el.

Reamintim că Seulul și zonele din apropiere se confruntă cu precipitațiile abundente încă de luni, de la miezul nopții (ora locală).




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.