optimize (1)

Coreea de Sud vrea să atragă imigranți în zonele rurale depopulate

Guvernul coreean intenționează să atragă imigranți pentru ca ei să se stabilească în regiunile rurale care se confruntă cu deficite severe de forță de muncă din cauza unei populații în scădere rapidă.

Ministerul Justiției a anunțat lansarea așa-numitei vize specifice regiunii, care va fi acordată începând din octombrie anul acesta cetățenilor străini care doresc să locuiască și să lucreze în regiunile rurale desemnate de guvern.

În cadrul noii categorii de viză, lucrătorilor calificați care îndeplinesc anumite criterii li se va acorda o viză de rezidență (F-2) cu condiția ca el sau ea să fie angajat în industriile desemnate de administrația locală. Rezidentul străin ar trebui să locuiască în regiune timp de cel puțin 5 ani după obținerea vizei, timp în care li se permite să-și invite soțul/soția și copiii minori în Coreea.

Solicitanții eligibili pentru viza specifică regiunii trebuie să îndeplinească anumite cerințe, inclusiv să cunoască limba coreeană, să aibă studii academice, diplomă de licență sau studii mai avansate.

Foto: The Korea Times

Ministerul a declarat că va primi cereri de aplicare de la guvernele municipale ale regiunilor și orașelor mici care doresc să participe la programul pilot al schemei de vize specifice regiunii. Un total de 89 de regiuni din Coreea de Sud, care sunt în prezent clasificate drept zone depopulate de către Ministerul de Interne și Siguranță sunt eligibile pentru a aplica, potrivit unui comunicat KoreaTimes.

Apoi, tot în cadrul acestui proces, ministerul Justiției va selecta apoi aproximativ 5 regiuni și va oferi vize F-2 unui număr total de 500 de rezidenți străini începând din octombrie. Proiectul de testare se va derula timp de un an până în octombrie 2023, după care autoritățile vor putea revizui extinderea lui în alte regiuni, dacă este cazul.

Trebuie amintit faptul că autoritățile coreene au remarcat că sisteme de vize similare au fost adoptate în alte țări, cum ar fi viza regională de muncă calificată în Australia și Programul de Imigrare din Atlantic în Canada.

Mai mult, guvernul intenționează să încurajeze experții străini în tehnologia informației și comunicațiilor prin crearea unei căi rapide către obținerea de cetățenie sau rezidență pentru studenții internaționali care urmăresc diplome avansate în știință și tehnologie în Coreea.

De asemenea, va veni cu un sistem de înregistrare îmbunătățit al nașterilor pentru copiii cetățenilor străini fără acte, pentru a garanta astfel, mai bine, accesul copiilor la serviciile sociale de bază. Conform legii actuale, în Coreea, părinții care sunt cetățeni străini nu își pot înregistra copiii dacă aceștia nu locuiesc legal aici, lăsând astfel copiii lipsiți de drepturi și beneficii.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.