Bucate specifice iarna in Coreea

În Coreea, odata cu sosirea sezonului rece de iarnă o varietate de gustări de sezon apar pe piata. Savoarea si dulceata unor gustări care se vand pe stradă iarna, cum ar fi bungeoppang, hotteok, cartofi dulci copți și hoppang, împreună cu mâncăruri tradiționale de iarnă, cum ar fi kimchi gimjang, tteokguk sau manduguk sunt unele dintre cele mai iubite mancaruri care-ti incalzesc corpul pe timp de iarna, potrivit visitkorea.or.kr.

• BUNGEOPPANG: O scenă comună în timpul iernii în Coreea este de a vedea vanzatorii cum prepara bungeoppang ( Taiyaki ) de-a lungul străzilor aglomerate. Pe scurt, Bungeoppang (literal un fel de “paine-crap”) are forma unui peste micut si este obtinut din aluat de faina umplut cu pasta de fasole rosie. Bungeoppang poate varia ușor ca formă și culoare în funcție de cantitatea de făină utilizată și timpul de coacere, dar gustul este întotdeauna acelasi: delicios. Prin urmare, daca vizitati Coreea iarna, este musai sa incercati acest perparat. De altfel, se spune ca pentru multi coreeni, mirosul bungeoppang proaspăt coapta și aroma sa dulce ce pluteste in aer este un semnal ca a sosit intr-adevar iarna. In zilele noastre, puteți găsi o varietate diversă de bungeoppang, cum ar fi ingeoppang (pâine-crap), mini – bungeoppang și bungeoppang umplut cu altele decât pasta tradiționala de fasole roșie. Prețurile variază în funcție de regiune, spre exemplu intre 3 si 5 bungeoppang se vand, de obicei, pentru 2.000 de won. In plus, exista si o simbolistica legata de modul in care o persoana mananca bungeoppang, coreenii considerand ca acest lucru spune multe despre personalitatea acelei persoane. Capul primul sau coada prima? Cei care musca prima data capul se spune că sunt persoane pozitive și pasionate, iar cei care musca prima data din coada sunt persoane sensibile, romantice și la modă.

BUNGEOPPANG      BUNGEOPPANG 1

(sursa foto: www.commons.wikipedia.org)        (sursa foto: www.en.wikipedia.org)

• HOPPANG: Cand aerul devine rece și zăpada începe să cadă, există o anumită plăcere în randul coreenilor de se incalzi mancand un hoppang (호빵) proaspăt aburit. Aceste dulciuri pre-fierte sunt, de obicei, încălzite într-un vapor de abur sau cuptor cu microunde inainte de a fi mancate. În mod tradițional, hoppang este umplut tot cu pastă de fasole roșie, dar exista si alte umpluturi ce includ carne, brânză, legume, cartofi dulci, toppinguri, dovleac dulce etc. De asemenea, forma hoppang-ului variaza in Coreea de la o regiune la alta. Numele de hoppang derivă de la onomatopeele “ho-ho” pe care coreenii le scot atunci cand sufla in mancarea calda și, de asemenea, de la sunetul scos atunci cand razi, crezand ca provine de la o familie fericita care mănâncă hoppang împreună. Fiecare bucata de hoppang costa aproximativ intre 700 si 1.000 de woni, aceste gustari delicioase putand fi achizitionate atat de la magazine alimentare mici, cat si de la vânzătorii ambulanți si din piețe.

  HOPPANG      HOPPANG 1

(sursa foto: www.foodnculture.com)                   (sursa foto: www.english.visitkorea.or.kr)

• CARTOFI DULCI COPTI & CASTANE PRĂJITE: Castanele prăjite (군밤) și cartofii dulci (군고구마) la cuptor sunt una dintre cele mai populare gustari pe timp de iarnă, deoarece acestea pot fi ușor preparate la domiciliu. Castanele prajite sunt, de obicei, vândute în apropierea piețele tradiționale, în pungi de hârtie mici, cu preturi variind intre 2.000 si 3.000 de won. Cartofii dulci la cuptor au un gust mai dulce decât cartofii dulci la abur, ideal fiind ca acestia sa fie mancati atata timp cat sunt fierbinti. Poti cumpara, de obicei, 2-3 cartofi pentru 2000 pana la 5000 de woni la standuri de pe marginea șoselelor în zonele rezidențiale și în apropiere de stațiile de metrou și școli.

1     2

(sursa foto: www.seoulistic.com)                       (sursa foto:  www.10mag.com)

3     4

(sursa foto: www.10mag.com)                           (sursa foto: www.english.visitkorea.or.kr)

• TTEOKBOKKI (prajitura de orez): Este un fel de mancare foarte popular în Coreea, care are un gust picant, dar, in acelasi timp, dulce. Principalul ingredient al tteokbokki este garaetteok (prăjituri facute din orez alb cu bob lung), care este amestecat cu eomuk (prajitura din pește) și diverse legume, cum ar fi ceapa, varza, morcovi, fiind apoi marinate cu pasta de ardei roșu. Amestecul este încălzit și servit cu o ceașcă fierbinte de bulion in care a fost fiert amestecul de eomuk. Tteokbokki este ușor de găsit peste tot în Coreea, fiind disponibila o varietate de arome tteokbokki, inclusiv cele care utilizează curry și brânza. Prețurile variază de la un magazin la altul, dar, în general, vă puteți aștepta să plătiti intre 2.500 si 3.500 de won/portia, din partea casei fiindu-va oferita o ceașcă fierbinte de bulion in care a fost fiert amestecul de eomuk.

1     2

(sursa foto: www.en.wikipedia.org)                             (sursa foto: www.english.visitkorea.or.kr)

• KKOCHI EOMUK: O alta gustare dupa care coreenii se dau in vant in timpul sezonului rece este kkochi eomuk (꼬치 어묵). Eomuk este pregătit pe frigarui apoi fiert într-un bulion aromat, alaturi de ridichi și alge. Spre deosebire de tteokbokki, eomuk nu este picant. Pentru un gust deosebit, turistii sunt invitati sa-si aleaga batul cu eomuk care a stat în bulion pentru o lungă perioadă de timp și sa inmoaie batul în sosul de soia furnizat de vânzător. Kkochi Eomuk costa intre 500 si 1.000 de won și este, de cele mai multe ori, vândut la aceleași standuri ca tteokbokki.

1     2

(sursa foto: www.english.visitkorea.or.kr)       (sursa foto: www.kpopnews.org)

• HOTTEOK (호떡): este o gustare simplă și dulce. În timpul iernii, in locuri cum ar fi Insa-Dong și Namdaemun Market din Seul veti intalni vanzatori servind aceste clatite mici si delicioase. Hotteok se face cu aluat lipicios din făină de orez, umplut cu un fel de crema facuta din zahăr brun, alune și scorțișoară. Clatitele se invelesc in patru si apoi se prajesc in ulei. Unele dintre cele mai recente variante includ hotteok umplute cu legume sau cu diferite tipuri de seminte. La fel ca multe alte alimente vandute pe stradă, in Coreea, hotteok are preturi cuprinse intre 700 si 1000 de won bucata.

1       2

(sursa foto: www.english.visitkorea.or.kr)        (sursa foto: www.commons.wikimedia.org)

3       4

(sursa foto: www.commons.wikimedia.org)

 

Sursa: www.visitkorea.or.kr

Traducere: Han Sarang




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.