Regizorul Park Chan-wook, premiat la cea de XIII-a editie a Festivalului International de Film “Anonimul”

Regizorul sud-coreean Park Chan-wook (박찬욱), a primit la inceputul acestei saptamani Trofeul “Anonimul” pentru contribuția la “frumusețea cinematografiei universale”, în deschiderea festivalului cu acelasi nume ce se desfasoara in perioada 8-14 august în localitatea Sfântu Gheorghe din Delta Dunării, informeaza Agerpres. “Am călătorit aproape 24 de ore ca să ajung la Sfântu Gheorghe. Când am ajuns la hotel (la București — n.r.), mi s-a spus că trebuie să călătoresc încă cinci ore cu mașina și o oră cu barca pentru a ajunge aici. Atunci mi-am zis ‘Ar fi bine ca acest festival să merite. (…) În drum spre acest loc, am văzut cel mai frumos apus de soare din viața mea”, a declarat regizorul, potrivit sursei citate. Cu acest prilej, Park Chan-wook (foto) a apreciat bogăția culturală a României, mentionand ca tara noastra are o frumoasă tradiție în artă și cultură si subliniind ca trofeul primit in deschiderea festivalului “Anonimul” este special pentru el. “Să fiu primit cu căldură în această mică localitate îmi dă un sentiment asemănător cu cel de la o petrecere de cartier”, a spus regizorul, potrivit aceleiasi surse.

index

Primul lungmetraj proiectat în cadrul festivalului a fost cea mai recentă creație a lui Park Chan-wook – “Agassi/ The Handmaiden (아가씨/Lady)”. Alături de regizor au fost prezenți la gala de deschidere a festivalului “Anonimul” actrița Kim Hae-sook (김해숙), pe care publicul roman o cunoaste, printre altele, din dramele “Pinocchio”, “Mariage not dating”, “Hotel king”, “I can hear your voice” și producătorul Wonjo Jeong,  prieten si colaborator al lui Park (Wonjo Jeong lucreaza la Moho Film, o companie de productie detinuta chiar de regizorul sud-coreean – n.r.).

2016042708173803142_1

Născut pe 23 august 1963 (52 de ani – n.r.), la Seul, Park Chan-wook a studiat Filosofia la Universitatea Sogang și a intenționat să devină critic de artă. Pasul spre regia de film l-a făcut după ce a văzut “Vertigo”, de Alfred Hitchcock. A primit Marele Premiu al Juriului de la Cannes pentru “Oldboy” în anul 2004. Un al doilea premiu al Juriului de la Cannes a venit în 2009, pentru “Thirst”. Cel mai recent film al său, “Agassi/The Handmaiden”, este inspirat de romanul “Fingersmith” al scriitoarei britanice Sarah Waters. Acțiunea este plasată în Coreea anilor ’30, în perioada ocupației japoneze. În cadrul retrospectivei dedicate regizorului Park Chan-wook, Festivalul de Film “Anonimul” va prezenta filmele “Joint Security Area”, “Sympathy for Mr. Vengeance”, “Oldboy”, “Lady Vengeance” și “Thirst”.

Ediția a XIII-a a Festivalului Internațional de Film Independent “Anonimul” este organizată de Fundația Anonimul și Asociația FAMart, cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România, Consiliului Județean Tulcea și Autorității Naționale pentru Turism.

anonimul_13_2016_final_900

Surse foto: http://kultscene.com/park-chan-wook-intro/,

http://star.mt.co.kr/stview.php?no=2016042708173803142&hotissueId=201605021144447903

Home page




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.