Guvernul va determina gradul daunelor provocate de cutremurul din Gyeongju si va verifica infrstructura

Guvernul sud-coreean a anuntat marti, 13 septembrie, ca se va mobiliza pentru a determina gradul daunelor provocate de cutremurul record care a avut loc cu o zi inainte si va efectua inspectii de siguranta pentru infrastructura, informeaza agentia sud-coreeana de presa Yonhap.

20160912210212_bodyfile

Anuntul facut de reprezentantii Ministerului Sigurantei Publice si Securitatii vine dupa ce tara a fost zguduita, pe 12 septembrie, de cutremurul cu magnitudine de 5,8 grade pe scara Richter. Potrivit Administratiei Meteorologice Coreea (KMA), acesta fost cel mai puternic cutremur inregistrat vreodata in Peninsula Coreea.

Intr-o conferinta de presa organizata in Seul, ministerul a dezvaluit planurile sale de a trimite oficiali si experti in Gyeongju, epicentrul cutremurului, care sa investigheze cauza si sa evalueze prejudiciul total. Echipa alcatuita din 15 membrii va examnia orice deficiente in raspunsul Guvernului, care ar fi putut iesi la suprafata dupa cutremur, si va elabora masuri pentru siguranta post-cutremur si rabilitare. Oficialul guvernamental a adaugat ca  Guvernul va oferi un fond pe caz de dezastru, in avans, orasului Gyeongju.

Geyongju (cunoscut istoric ca “Seorabeol”, este un oraș de coasta in coltul îndepartat din sud-estul provinciei de Nord Gyeongsang din Coreea de Sud – n.r.), situat la 371 de kilometri in sud-estul Seulului, a raportat peste 100 de mici replici in urma cutremurelor de 5,1 si 5,8 grade pe scara Richter, care i-au facut pe oameni sa se grabeasca spre casele lor. Pe langa cele doua socuri puternice, KMA a raportat alte doua cutremure de 3,1 si 3,2 grade pe scara Richter, care au avut loc astazi (13 septembrie – n.r.).

Potrivit reprezentantului guvernamental, 14 oameni au suferit rani minore, dintre care 8 sunt spitalizati. Totodata, au fost inregistrate 642 de plangeri legate de daune la proprietati, conform datelor furnizate de autoritatile de salvare de urgenta. In ciuda acestui fapt, ministrul a declarat ca nu autoritatile nu se afla inca in etapa care sa necesite planuri pentru sprijinul oamenilor afectati si a adaugat ca, pentru inceput, va depune eforturi in confirmarea cu acuratete a numarului de raniti si al pagubelor existente.

“Luand in considerare magnitudinea cutremurului, pagubele raportate sunt cat-de-cat minore,” a declarat profesorul Kim Jae-kwan, de la Universitatea Nationala Seul, in timpul conferintei de presa organizate la complexul guvernului, in centrul Seulului. “Acest lucru poate insemna ori ca adevarata magnitudine a cutremurului a fost mai mica decat cea raportata prima data, ori ca cladirile din Coreea de Sud sunt rezistente la cutremure pana intr-un anumit punct,” a adaugat profesorul Kim. Acesta a adaugat ca Guvernul s-a pregatit pentru cutremure, in ciuda faptului ca tara a avut parte de mult mai putine cutremure decat vecina sa, Japonia.

aen20160913005651315_01_i Intre timp, purtatorul de cuvant al ministerului, Lee Seung-woo (foto), a promis ca va imbunatatii sistemul de alerta in caz de dezastru al tarii, pentru ca informatia sa fie transmisa publicului mult mai prompt. Reactia sa vine ca urmare a faptului ca au existat critici cu privire la sistemul sud-coreean de alerta in caz de dezastru, mesajele de alerta fiind trimise publicului la 9 minute dupa ce cutremurul de 5,6 grade a avut loc. Purtatorul de cuvant sustine ca ministerul pe care il reprezinta va lucra cu operatorii de telefonie mobila pentru a imbunatati retelele de convergenta pentru serviciile cu mesaje de tip alerta de urgenta.

Sursa text: http://english.yonhapnews.co.kr/

Traducere: AleMiRa




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.