Sarbatoarea traditionala coreeana, Chuseok

Daca este 15 septembrie, atunci este Chuseok-ul, una dintre cele mai mari si mai importante sarbatori din Coreea. Cum si ziua dinainte si cea de dupa fac de asemenea, parte din sarbatoare, intreaga perioada a sarbatorii din acest an se va intinde pe parcursul a cinci zile, intre 14 si 18 septembrie respectiv, incluzand si weekend-u. Cu acest prilej, membrii familiei, de aproape dar si de departe, se reunesc laolalta pentru a petrece timpul impreuna, a imparti mancare, a povesti si a cinsti memoria stramosilor lor. Dupa cum stiti, sarbatorile sunt o buna oportunitate de a va bucura de expreiente culturale traditionale peste tot in Coreea.

2407359_image_1

Ce inseamna Chuseok (Hangawi)?

Chuseok este una dintre cele trei mari sarbatori ale Coreei, impreuna cu Seollal (Ziua Anului Nou Lunar) si Dano (A cincea zi a celei de-a cincea luni lunare). Chuseok mai este denumit si Hangawi (한가위). Han inseamna “mare” si gawi inseamna “ideile celei de-a opta luni lunare sau toamna”. Potrivit calendarului lunar, recolta lunii pline apare in a 15-a zi a celei de-a opta luni.

Traditii de Chuseok

** Charye (Serviciul Memorial pentru Stramosi)

In dimineata zilei de Chuseok, membrii familei se aduna la casele lor pentru a organiza servicii memoriale (denumite Charye, 차례), in onoarea stramosilor lor. Serviciile Charye formale sunt organizate de doua ori pe an: in timpul Seollal (Ziua Anului Nou Lunar) si a Chuseok. Diferenta dintre cele doua servicii este ca in timpul Seollal, principalul fel de mancare este tteokguk, o supa din prajitura de orez, in timp ce la Chuseok, principalul fel de mancare este orezul proaspat recoltat, alaturi de alcool si songpyeon (prajituri din orez). Dupa realizarea acestui serviciu, membrii familiei se aseaza cu totii la masa si se bucura de mancarea delicioasa pregatita cu acest prilej.

2407359_image_2

** Beolcho (curatarea buruienilor din jurul mormantului) si Seongmyo (vizitarea mormintelor ancestrale)

Vizitarea mormintelor ancestrale in timpul Chuseok este cunoscuta sub denumirea de Seongmyo (성묘). In timpul acestei vizite, membrii familiei indeparteaza buruienile care au crescut in jurul mormintelor pe timpul verii, o practica ce se numeste Beolcho (벌초). Acest obicei este considerat o datorie si o expresie a devotamentului si respectului fata de familia cuiva.

2407359_image_3

In weekenduri, cu aproape o luna inainte de sarbatoarea de Chuseok, autostrazile din Coreea devin extrem de aglomerate, cu familii ce isi viziteaza mormintele ancestrale pentru a-si indeplini datoriile familiale. Morminele sunt vizitate apoi si de Chuseok.

** Ganggangsullae (dansul coreean in cerc)

In acest dans, femeile imbracate in Hanbok (port popular coreean – n.r.) se tin de mana in cerc si canta impreuna in noapte cu luna noua si de Chuseok. Exista cateva povesti legate de originile acestui dans. Una dintre cele mai cunoscute povesti spune ca dansul dateaza din vremea Dinastiei Joseon (1392-1910), atunci cand armata coreeana obisnuia sa le imbrace pe femeile tinere din sat in uniforme militare si sa le puna sa inconjoare muntii pentru a da impresia dusmanilor ca armata coreeana ar fi fost mai mare in numar decat era ea de fapt. Armata coreeana s-a bucurat de multe victorii datorita acestei tactici.

2407359_image_5

** Chuseokbim (rochia de Chuseok)

Bim se refera la impodobirea cu haine noi pentru sarbatori sau petreceri. In general, exista doua bim: seolbim si chuseokbim. In trecut, oamenii se impodobeau cu rochia traditionala coreeana, Hanbok, dar acum, oamenii cumpara haine noi, vestice sau nu mai pregatesc bim deloc.

2407359_image_6

Mancarea de Chuseok

Songpyeon

Songpyeon (송편) este unul dintre felurile de mancare de chintesenta pentru Chuseok. Acest tip de prajitura de orez este preparat cu pudra de orez care este framantata la o dimensiune mai mica decat o mingie de golf, si apoi umpluta cu seminte de susan, fasole, fasole rosie, castane si alte ingrediente nutritive. Atunci cand aburiti songpyeon, prajiturile de orez sunt stratifiate cu ace de pin pentru a adauga parfum incantator de pin mancarii. In ajunul Chuseok, intreaga familie se aduna pentru a face songpyeon. O veche anecdota coreeana spune ca persoana care face seongpyeon intr-o forma frumoasa va intalni un bun partener sau va da nastere unui copil frumos. Nu e de mirare ca toti membri singuri ai unei familii incearca din rasputeri sa faca cel mai frumos songpyeon!

2407359_image_7

Jeon

Un fel de mancare ce nu poate fi dat la o parte in timpul sarbatorilor sau petrecerilor este Jeon. Aceste clatite coreene sunt facute prin felierea pestelui, carnii si legumelor si apoi prajirea lor usoara intr-un aluat din faina si ou. Ingredientele folosite variaza de la regiune la regiune sau chiar in functie de gospodarie. Cei mai comuni Jeon-i mancati in intreaga natiune sunt dongtae jeon (clatite din cod negru), gochu jeon (clatite cu chili), kkaennip jeon (frunze de Perilla umplute cu aluat prajit), sanjeok (frigarui cu carne si legume) si yugwanjeon (chiftele cu aluat prajit).

2407359_image_8

Lichior

Un al element principal al sarbatorii de Chuseok este luchiorul traditional. De Chuseok, familiile si rudele se aduna si organizeaza serviciu memorial pentru stramosii lor cu lichior facut din orezul proaspat cules. Dupa serviciul memorial, acestia se aseaza si petrec timpul impreuna, ca familie, in timp ce beau lichiorul si mananca mancare.

2407359_image_9

Locuri recomandate pentru a fi vizitate de Sarbatoarea Chuseok:

1.) Palatul Gyeongbokgung

2.) Palatul Changdeokgung si Huwon

3.) Palatul Changgyeonggung

4.) Paltul Deoksugung

5.) Altarul Jongmyo

6.) Satul Popular Coreean

7.) Satul Hanok Namsan

8.) Muzeul National Popular

9.) Muzeul National al Coreei

PONT:

Totusi, asigurati-va ca verificati de doua ori inainte programul destinatiilor dorite, deoarece majoritatea locurilor sunt inchise la un moment dat, in timpul sarbatorii Chuseok.

Sursa: http://english.visitkorea.or.kr/

Traducerea: AleMiRa




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.