park-geun-hye

Presedintele Coreei de Sud, Park Geun-hye, isi da demisia

Presedintele Coreei de Sud, Park Geun-hye, si-a anuntat demisia ca presedinte al tarii dupa ce  a depus scrisoarea de demisie purtatorului de cuvant al Adunarii Nationale, Chung Sye-kyun, aceste actiuni fiind urmate de proteste masive ale coreenilor.

Aceste proteste au tulburat Seulul pentru al doilea weekend consecutiv, dupa ce sute de coreeni suparati au acaparat strazile sambata, cerand demisia presedintelui Park Geun-hye.

Marsul coreenilor, la care au participat familii cu copii, student, unii chiar imbracati in uniforme scolare si membri de uniuni, a fost impotrivirea adusa lui Park, dupa ce a recunoscut ca a impartasit informative clasificata cu cineva.

A fost unul dintre cele mai mari proteste impotriva guvernului care s-au intamplat in tara in ultimul deceniu.

Politia a declarat ca au fost raniti patru ofiteri in timpul acestor proteste. Yonhap News sustine ca 26 de protestatari au fost dusi la spital pentru a le fi tratate ranile, in timp ce altor 29 le-au fost tratate ranile pe loc.

Nu este clar inca cum au fost raniti protestatarii si politistii.

Presedintele tarii si-a cerut iertare de doua ori pana acum, dar scuzele nu au putut calma furia coreenilor, care spun ca se simt tradati. Unii protestatari declara ca protestele nu se vor opri pana cand nu isi da demisia.

Media si partidele din opoztie au acuzat-o pe Choi pentru ca si-a folosit relatiile cu Park pentru a acumula milioane de donatii in dolari pentru fundatia ei.

Procurorii au arestat-o pe Choi pentru abuz de putere si incercare de frauda.

Doua dintre fostele ajutoare ale lui Choi au fost arestate si ele.

S-a declarat de asemenea ca un fost secretar de stat, An Chong-bum, in varsta de 57 de ani, a fost arestat datorita unor suspiciuni ale abuzului de autoritate si incercare de coercitie.

Judecatoria  a emis un mandate de arestare pentru Jeong Ho-seong, fostul seretar al relatiilor prezidentiale, datorita unor acuzatii conform carora i-a oferit lui Choi documente de stat.

Weekend-ul trecut, zeci de mii de protestatari i-au cerut demisia lui Park, blocand una dintre autostrazile din capital.

Liderii protestelor de weekend-ul trecut au tinut discursuri intre interpretari musicale.

Unul dintre protestatari a declarat: “Acest tip de coruptie s-a mai intamplat si in timpul tatalui ei, dar cu 40 de ani in urma, acest gen de lucruri  erau impotrivite de catre cetateni.”.

Alt protestar care tinea o lumanare alaturi de copilul ei a spus: “Mi-am  adus copilul pentru a fi martor al democratiei in actiune si pentru a-i arata acest moment intunecat din istoria tarii noastre.”.

Park este prima femeie presedinte din istoria Coreei de Sud. De asemenea, este fiica lui Park Chung-hee, presedintele tarii intre anii 1961-1979, care a fost asasinat.

Park este aclamata de unii ca fiind motivul pentru prosperitatea tarii, insa criticata de catre altii ca fiind un dictator care a incalcat drepturile omului si a nimicit disidenta.

Sursa: http://cnn-alive.com/de-breaking-news-south-korean-president-park-geun-hye-resigns/

Traducere: Anca Zaharia




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.