AEN20170112005800315_01_i

Gardă de corp interogată la procesul de punere sub acuzare a preşedintei Park

Un bodyguard al preşedintei Park Geun-hye a apărut joi, 12 ianuarie, la Curtea Constituțională pentru a fi interogat in dosarul scandalului de trafic de influență care o implică pe Park și pe prietena ei, Choi Soon-sil.

Potrivit agentiei de presa Yonhap, Lee Young-sun (foto jos), un angajat al Serviciului de Securitate Prezidențială, a fost chemat să depună mărturie la a patra ședință a procesului de punere sub acuzare a preşedintei Park, în urma dezvăluirilor potrivit carora el ar fi făcut comisioane pentru prietena preşedintei, Choi Soon-sil.

Acesta a refuzat să răspundă la majoritatea întrebărilor puse de către juraţi, dar a admis că vizita în mod regulat magazinul de croitorie pentru a ridica hainele președintelui, în numele lui Choi.

AEN20170112005800315_01_i

Choi este acuzată că a abuzat de legăturile sale cu președintele pentru a stoarce bani de la conglomerate şi ca s-a amestecat în afacerile de stat pentru a câștiga favoruri personale. Park a fost pusă sub acuzare de către Parlament la data de 9 decembrie privind suspiciunea de complot cu Choi și neglijarea datoriei sale în timpul dezastrului feribotului care s-a scufundat în anul 2014.

Exprimând frustrarea la refuzul lui Lee de a depune mărturie, judecătorul Kang Il-won, șeful justiţiei pentru acest caz, i-a amintit de obligația sa de a vorbi cu excepția cazului în care întrebarea implică probleme legate de securitatea națională sau secrete naționale. De asemenea, Kang a subliniat că întrebările cu privire la numărul vizitelor lui Choi la biroul prezidențial nu implică securitatea națională.

Lee a răspuns la întrebările cu privire la locul unde se afla Park în timpul dezastrului feribotului care s-a sondat cu mai mult de 300 de morți. Criticii regimului Park au susținut mult timp de la data acestei tragedii că mai multe vieți ar fi putut fi salvate dacă ar fi avut un răspuns corespunzător de la ea în primele ore ale scufundării. De cealalta parte, preşedinta Park insistă că a primit informaţii și că a dat ordine prin telefon din biroul ei de la domiciliu.

Instanța are timp până la începutul lunii iunie pentru a decide dacă să susțină sau să respingă moțiunea de punere sub acuzare a lui Park Geun-hye.

Sursa: http://english.yonhapnews.co.kr/national/2017/01/12/0302000000AEN20170112005800315.html

Traducere: Corina Stan




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.