1770900_1_3

Coreea, minunta in oricare din cele 4 anotimpuri

Una dintre cele mai frumoase caracteristici ale vieții in Peninsula Coreeană este balansarea pendulului dintre cele patru anotimpuri, fiecare cu raspunsul lui prompt. De-a lungul istoriei țării, oamenii au găsit diferite modalități de a îmbrățișa natura în toată diversitatea formelor ei aflate în schimbare pe tot parcursul anului. Astfel, anul în Peninsulă începe cu mugurii noi de primăvară, care fac „primii paşi în viaţă” odată cu vitalitatea verii, ajung la maturitate în timpul toamnei și apoi se odihnesc și isi recapata fortele sub straturile albe de zăpadă din timpul iernii. Aceste modificări pline de culoare sunt puse în evidenţă și din punct de vedere geografic, deoarece Peninsula este înconjurat de apa mării pe cele trei laturi ale sale și are aproape 60% din suprafaţă acoperită de munţi accidentaţi. De-a lungul timpului, oamenii din Peninsula Coreeană au dezvoltat culturi și regate care au fost foarte apropiate de pământ și de Mama Natură. În continuare vă oferim o scurtă prezentare a celor 4 anotimpuri care fac din Coreea de Sud visul nostru, al K-loverilor.

                                                                  Foto:  http://english.visitkorea.or.kr

  • Primăvara (봄)

Primavara dureaza din luna martie si pana in mai. Temperaturile sunt blande si placute, primavera fiind anotimpul ideal pentru a admira florile de cires, Forsythia, azalee, magnolii și liliacul, înflorite în timpul sezonului de vârf, în perioada martie-mai. Un alt punct forte al acestui anotim sunt drumetiile. Coreenii interpretează “drumul” referindu-se la el ca la “o călătorie prin viață”, sau “o cale de legătură între oameni si natura”. Numeroasele drumeții și trasee care pot fi accesate în întreaga țară oferă oportunități de a reflecta asupra acestui inteles simbolic. Primăvara, atunci când apar primii muguri și florile încep să înflorească, excursioniștii pot experimenta trezirea naturii la viata și revitalizarea vieții dacă merg de-a lungul traseelor turistice coreene.

Daca vorbim despre primavara, atunci cu siguranta nu trebuie sa omitem zecile de festivaluri care incununeaza parca bucuria unui nou inceput, a culorilor si a vietii. Dintre acestea, amintim de Gwangyang International Maehwa Festival (광양매화축제). Organizat în satul Seomjin, festivalul Gwangyang este „casa” celui mai mare număr de arbori de prun din Coreea. Pe parcursul perioadei festivalului, vizitatorii se pot bucura de o plimbare de neuitat sub florile de prune și, de asemenea, pot gusta și achiziționa  produse ecologice din prune realizate pe plan local. Festivalul este organizat anual la finalul lunii martie.

                                                               Foto:  http://english.visitkorea.or.kr

De departe, preferatul nostru este Jinhae Gunhangje Festival (진해군항제), eveniment organizat la inceputul lunii aprilie a fiecarui an in orasul-port Jinhae. Cunoscut la nivel mondial, Festivalul florilor de cires Jinhae Gunhangje oferă o gama larga de evenimente și activități, inclusiv un eveniment special în ajunul festivalului, Paldo Pungmul Market, precum si spectacole de artă și cultură. In perioada festivalului are loc si Bugwon Rotary, evenimente ce are in centrul sau comemorarea amiralului Yi Sun-Shin. Cu acest prilej, vizitatorii pot depune coroane de flori la statuia eroului legendar și, de asemenea, pot asista la parada și ceremonia organizate pentru a onora spiritul său. De la parade militare, la focuri de artificii, festivalul va va cuceri cu siguranta. Avand o istorie de 100 de ani de copaci cu flori de cireș împrăștiate în jurul bazei navale, străzile orașului Jinhae sunt si ele presărate cu flori de cires. Mai mult decat atat, in perioada mentionata va puteti plimba printr-un frumos tunel de flori de cires aflate în plină floare. Culorile lor si modul in care acestea se scutura usor cand vantul adie printre ele vor crea, cu certitudine,  o imagine uluitoare.

Si daca tot vorbim despre primavara si despre flori de cires, atunci nu putem omite Jeju Cherry Blossom Festival (제주 왕벚꽃축제), un eveniment de o frumusete ce nu poate fi descrisa in cuvinte. Florile regale de cires pot fi admirate peste tot in zona centrala a orasului Seogwipo și în special în jurul Complexului Sportiv Jeju. Petalele de flori regale de cires din Jeju sunt cele mai mari și cele mai luxoase dintre toate flori de cireș din Coreea. Festivalul se organizeaza în zona Jeonnong-ro și intrarea Universității Naționale Jeju, si se spune ca momentul de vârf al florilor de cireș durează doar 2 până la 3 zile. Pe langa aceste festivaluri, multe altele sunt organizate anual, primavara, in Coreea, spre bucuria localnicilor, dar si a milioanelor de turisti. Mai multe informatii despre acestea puteti afla acceasnd link-ul urmator: http://www.saranghanguk.ro/index.php/2015/09/07/koreas-spring-flower-festivals/.

                                                              Foto: http://english.visitkorea.or.kr

  • Vara (여름)

Intre lunile iunie și august ne bucuram de vara in Coreea, cea mai calduroasa luna fiind august, când temperatura medie este cuprinsă între 23 și 26 de grade Celsius. Uscăciunea care caracterizează iarna și primăvara dispare în timpul veriilor coreene, aceasta fiind înlocuita de temperaturi ridicate și aer umed. Dupa cum lesne va dati seama, din cauza umidității ridicate, oamenii simt că este si mai cald decât in realitate. În general, perioada cuprinsă între sfârșitul lunii iunie și mijlocul lunii iulie reprezinta sezonul ploios din Coreea. Frecvența perioadelor ploioase numite jangma si taifunurile pot avea un efect negativ atat asupra oamenilor, cat si a culturilor.

In ciuda acestui fapt, multe festivaluri în aer liber sunt organizate în timpul verii, care ramane totusi un sezon al căldurii și al distracției. Organizatorii de festivaluri profită de mediul natural atat de ofertant pentru a face din aceste evenimente unele de neuitat. Dintre numeroasele festivaluri din Coreea, Boryeong Mud Festival (보령머드축제) atrage, probabil, cel mai mare număr de vizitatori internaționali. Pe parcursul perioadei festivalului, turiștii se înghesuie în zonă pentru a experimenta proprietățile benefice ale nămolului din Boryeong și, de asemenea, ca să aibă parte de distracție din plin. Vizitatorii se bucură astfel de luptele cu noroi, alunecarea pe noroi și chiar de înot într-o cada imensa cu … noroi. Cursuri de modelat cu noroi si masaj cu noroi pe timpul zilei, iar seara muzica si focurile de artificii continua petrecerea de pe plajă. Anul trecut, festivalul a fost organizat in perioada 15-24 iunie. Sa ne pregatim pentru evenimentul din acest an!

Festivalul Cultural Maritim din Mokpo (Mokpo Port Festival (목포항구축제), care se concentrează pe păstrarea tradițiilor maritime, a fost ales ca fiind unul dintre festivalurile cu un potential deosebit, aflat in continua crestere, de catre Ministerul Culturii, Sportului și Turismului timp de 4 ani consecutiv. Scopul său este de a pune in valoare caracteristicile maritime ale zonei pentru vizitatori. Festivalul se organizeaza la finalul lunii iunie in portul Mokpohang Port si insula Simhakdo.

Si daca tot e vara si e soare si suntem in Coreea, atunci sa ne indreptam un pic atentia si catre Busan Sea Festival (부산 바다축제). Organizat pentru prima data in anul 1996 pentru a promova Busan ca un oraș-port deosebit de atractiv, festivalul are loc la celebra plaja Haeundae si plajele Gwangalli, Songdo, Dadaepo, Songjeong și în alte locuri din Busan. Festivalul ofera diverse evenimente culturale  si programe unice de hands-on. Cu un total de 6 plaje „gazde” ale acestui eveniment, festivalul este unul de marca, fiecare plaja avand diferite programe și spectacole pentru toate vârstele.

                                                           Foto: http://gladyleung8kc.weebly.com/

  • Toamna (가을)

Fara doar si poate, toate anotimpurile isi au rostul si frumusetea lor. Exploziei de culori din pragul primaverii si albastrului cald si parca infinit al verii le urmeaza coloritul galben, roșu si portocaliul-ruginiu al toamnei. În acest sezon al recoltelor este momentul potrivit să vizitam satele tradiționale si comunitățile care au păstrat tradițiile strămoșilor din Coreea până în ziua de astazi.

Coreenii se referă la toamnă ca fiind sezonul de cheongomabi, ceea ce literal inseamna “cerul este mare, iar caii se ingrasa”.  De unde si pana unde aceasta denumire straine si, totodata amuzanta? Ei bine, toamna, spun ei, cerul este deosebit de albastru și de clar, deci este o vreme grozava pentru excursii, dar este si sezonul recoltelor, cand suntem ademeniti de o multime de bunatati carora cu greu le putem rezista. Unde mai pui ca toamna este si Chuseokul – cea mai mare si, totodata, cea mai importanta sarbatoare coreeana, cand membrii familiei, de departe sau de aproape, se aduna impreuna pentru a imparti mancare si a depana amintri si pentru a-si comemora stramosii.

 

                                                                    Foto: https://www.pinterest.com

  • Iarna (겨울)

Cu o gamă largă anuală de temperaturi, Peninsula Coreeană devine foarte rece în timpul iernii, cu precadere in luna ianuari. De obicei, se repetă un ciclu de trei zile de vreme rece, urmat de patru zile de vreme caldă, cunoscut in randul coreenilor drept samhansaon. Acest eveniment climatic are loc adesea în partea de nord-est a Chinei și în Coreea, în timpul iernii. Fenomenul urmeaza unui ciclu de șapte zile în care presiunea ridicată continentală devine puternică și apoi slăbește în intensitate. Raportul dintre creșterea ciclului de înaltă presiune este de aproximativ 3 la 4, astfel aparand denumirea de samhansaon (trei zile mai rece, patru zile mai calde). Cu toate că schimbarea climatică a avut loc în mod tradițional într-un ciclu de 7 zile, acesta a devenit mai puțin previzibila in ultimii ani din cauza schimbărilor climatice la nivel mondial.

                            Foto: http://says.com/my/lifestyle/korean-winter-that-will-warm-your-heart

Cu toate acestea, puteți experimenta în continuare frumusețea naturii chiar și pe timp de frig. Fulgi albi de zăpadă vă vor călăuzi cu siguranta într-o lume de basm în zilele cu ninsori abundente. Terenul acoperit de zăpadă oferă privelişti splendide, în special în regiunile muntoase ale țării. Un exemplu in acest sens sunt regiunile muntoase din Gangwon-do, prima ninsoare cazand chiar in luna noiembrie si vremea fiind foarte rece și uscata, din cauza vântului ce suflă dinspre Siberia. Iarna inseamna insa si vacanta, în perioada decembrie – februarie coreenii sarbatorind Crăciunul, Anul Nou și Anul Nou lunar. Luna februarie și începutul lunii martie reprezinta timpul potrivit pentru ceremoniile de absolvire și începerea școlii. În zonele rurale, terenul arabil este lăsat să se odihnească până când agricultura se reia în primăvară, în timp ce unele legume sunt cultivate în sere de vinil. O practică unică în timpul iernii între noiembrie și decembrie este gimjang, care reprezinta prepararea unor cantități mari de Kimchi ce se mănânce pe tot parcursul iernii.

Gimjangul este un eveniment special în gospodăriile coreene, care are loc undeva între toamna târziu și  începutul iernii. Kimchi făcute în aceasta perioada se numește gimjang Kimchi. Dupa cum va puteti da seama, varza coreeană este ingredientul principal, iar asezonarea se face cu ridichi, patrunjel verde, usturoi, ceapa de primăvară, ghimbir, sare, pește sărat și pudra de piper rosu. Kimchi gimjang este depozitat cu atenție pentru a rezista pe tot parcursul iernii.

                                                                        Foto: http://www.seoul-mate.com

Text: 한사랑 & Corina Stan

Material realizat din surse combinate.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.