5-20_n_korea_nuclear_1

Coree de Sud se aliaza cu Franta pentru a face presiuni asupra Coreei de Nord sa renunte la programele sale nucleare

Coreea de Sud și Franța au convenit, pe 25 ianuarie, să colaboreze pentru a face presiuni asupra Coreei de Nord astfel încât să o determine să renunțe la programele sale nucleare și la rachete. Această alianţă reprezintă, totodata, şi primele discuții la nivel înalt ale celor două țări cu privire la problema nucleară nord-coreeană. Discuțiile de consultare la nivel înalt au avut loc la Paris între reprezentantul nuclear de top din Coreea de Sud, Kim Hong-Kyun, și directorul politic al Ministerului de Externe francez, Nicolas de Riviere.

De fapt, discuțiile bilaterale dedicate combaterii programului de arme nucleare al Coreei de Nord au fost elaborate de către președintele sud-coreean și cel francez în timpul summit-ului care a avut loc în luna iunie, în capitala franceză. Conform unei declaraţii bilaterale emise după aceste discuţii, avansarea rapidă a programelelor nucleare și de rachete balistice ale Coreei de Nord constituie o amenințare gravă la adresa păcii și securității internaționale, precum și o provocare serioasă la adresa regimului internațional de neproliferare. “Cei doi reprezentanți principali condamnă Coreea de Nord în termenii cei mai puternici pentru comportamentul său provocator continuu și remarcile care cauzează instabilitate,” se specifica în declaraţia citata de agentia Yonhap.

Potrivit declaraţiei, cele două părți au ajuns la un acord conform căruia comunitatea internațională ar trebui să consolideze presiunea asupra Coreei de Nord și să depună eforturi pentru punerea în aplicare a sancțiunilor anti-nord, în scopul de a nu lăsa țării comuniste nicio altă opțiune decât renunţarea la programele sale nucleare și de rachete balistice. “În acest scop, Coreea de Sud și Franța au convenit să continue cooperarea bilaterală cu privire la aceste aspecte, inclusiv in ceea ce priveste eforturile de încurajare a sancțiunilor implementate de către alte țări,” se mai arata in documentul citat.

Totodata, Franța s-a angajat să-și intensifice eforturile pentru adoptarea unor sancțiuni suplimentare de sine stătătoare în cadrul Uniunii Europene privind Coreea de Nord: “Ambele părți și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea profundă față de situația dezastruoasă a drepturilor omului din Coreea de Nord. Ei au cerut o atenție proactivă comunității internaționale asupra condiției libertăţii din Coreea de Nord și îmbunătățirea situației umanitare.”

5-20_n_korea_nuclear_1

Declaraţia releva că Franţa şi Coreea de Sud vor extinde profunzimea și amploarea relațiilor de cooperare strategică atât în abordarea problemelor din Coreea de Nord, precum și a altor provocări globale. În document se specifica, de asemenea, că cei doi oficiali se vor întâlni din nou în Seul, înainte de sfârșitul anului pentru a doua rundă a discuțiilor consultative la nivel înalt.

Întâlnirile vin pe fondul temerilor tot mai accentuate conform cărora Coreea de Nord ar putea lansa o rachetă sau recurgge la un nou test nuclear pentru a atrage atenția Washingtonului. Reamintim ca liderul nord-coreean Kim Jong-un a spus în discursul său de Anul Nou că pregătirile pentru testarea unei rachete balistice intercontinentale se află în etapele finale, adăugând că acesta ar putea fi efectuat oricând și oriunde.

Înainte de a pleca din Franța, Kim Hong-Kyun a salutat întâlnirea bilaterală drept prima discuţie bidirecţională la nivel înalt dedicată exclusiv problemelor din Coreea de Nord, pe lângă discuțiile similare dintre Coreea de Sud şi S.U.A. Kim Hong-Kyun  a declarat că Seulul are, de asemenea, în vedere crearea de dialoguri similare cu alte țări majore cum ar fi Marea Britanie și Germania. (Corina Stan)




There is 1 comment

Add yours
  1. Cristescu P. Radu

    Draga Rep. Korea. Ca te-ai aliat cu Franta este chiar imbucurator. Dar nu te alia cu strainii ca sa-ti ataci fratii din Nord. Daca voi capitalistii inca nu stiti, comunismul du are ca doctrina atacarea altor tari si mai ales fratii sau surorile lor. Si mai ales in zilele noastre. Exceptiile confirma regula.
    Korea comunista se inarmeaza pentru aparare nu pentru atac. Sunt belicosi in vorbe pentru ca au sustinere si atatare si instigare de la unele puteri straine.
    Nu va planificati sa va aliati cu americanii sau/si francezii ca sai sa-i omorati pe comunistii nord-koreeni ca sa-i eliberati de ideologia comunista. Si comunistii nord-coreeni sunt tot coreeni, nu mongolii care v-au invadat si v-au tinut sute de ani in sclavie. Ca si alte imperii vecine de-a lungul secolelor.


Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.