Echipa specială de investigaţii a Procuraturii va continua ancheta scandalului prezidențial din Coreea

Conform declaratiei Parchetului Suprem, echipa specială a procurorilor de stat care a început ancheta în scandalul prezidențial de trafic de influență va prelua investigația de la echipa de avocaţi independenţi și o va continua.

Echipa de avocaţi independenţi, condusă de Park Young  Soo, şi-a încheiat ancheta de 70 de zile pe 29 februarie, după dezvăluirea unei game largi de acuzații de corupție din jurul preşedintei Park Geun Hye și a prietenei sale, Choi  Soon Sil.

“Procurorul general Kim Soo Nam i-a ordonat șefului Parchetului Central al Dristrictului Seul să recreeze echipa specială de investigaţii și să continue cercetarea efectuată de echipa de avocaţi independenţi”, se arata intr-un comunicat al Parchetului, citat de agentia de presa Yonhap.

Povestea din spatele acestei anchete nu este deloc simpla. Initial, echipa de investigaţii a Procuraturii, care a început cercetarea, a trimis cazul echipei de avocaţi independenţi anul trecut, după ce au fost puşi sub acuzare Choi și alţi doi foști consilieri ai președintelui Park. După o anchetă ce a durat mai multe luni, echipa lui Park Young Soo a pus sub acuzare un total de 30 de persoane, inclusiv pe liderul grupului Samsung, Lee Jae Yong, și a numit-o pe Park Geun Hye ” suspect de luare de mită” in dosarul care a zguduit scena politica la finalul anului trecut.

In prezent, principalele chestiuni ce sunt aşteptate să fie descoperite de către procuratură sunt acuzaţiile de trafic de influenţa legate de Woo Byung Woo și alte legături corupte între puterile politice şi giganţii afacerilor locale. Avocatul independent Park și-a exprimat anterior regretul că lasă multe suspiciuni nerezolvate. “Ar fi trebuit să-mi îndeplinesc datoria ca avocat independent, prin clarificarea suspiciunilor inclusiv a celor din jurul lui Woo Byung Woo, SK și Lotte. Îmi pare rău faţă de națiune cu privire la acest lucru”, a declarat el în timpul unei întâlniri cu reporterii.

O altă problemă-cheie se refera la posibilitatea ca președintele Park sa fie supus interogatoriului faţă în faţă cu Procuratura. Anterior, incercarea avocaţilor independenţi de a-i aduce fata in fata pe Park si Procuratura a eşuat deoarece cele două părți nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la modul de efectuare al acestei anchete fără precedent. (Traducere: Iscu Claudia Mihaela)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.