FILES-NKOREA-SKOREA-MALAYSIA-KIM-BROTHER SEL07

Tensiuni aprinse intre Coreea de Nord si Malaezia ca urmare a asasinarii lui Kim Jong-Nam, fratele vitreg al liderului Kim Jong-Un

Scandal diplomatic fara precedent intre Coreea de Nord si Malaezia. Totul a pornit dupa ce Kim Jong-Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-Un, a fost ucis pe aeroportul din Kuala Lumpur in urmă cu aproape trei saptamani cu un puternic agent neurotoxic. Conform unor informatii aparute pe surse si preluate mai apoi de presa internationala, Kim Jong-Nam ar fi fost asasinat de agenți ai regimului de la Phenian.

Kim Jong-nam, fiul regretatului lider nord-coreean, Kim Jong-il, si fratele sau, actualul lider nord-coreean, Kim Jong-un. Foto: AFP

Motivul disputei dintre cele doua tari este practic legat de investigatiile uciderii fratele vitreg al lui Kim Jong-Un. “Tonul” l-a dat ambasadorul nord-coreean in Malaezia, Kang Chol, care a declarat ca țara sa “nu poate avea incredere” in modul in care autoritatile din Malaezia gestionează investigarea mortii lui Kim Jong-Nam. Mai mult decat atat, Chol a acuzat Malaezia de “intelegere secreta cu forțe externe”, facand aluzie cel mai probabil la Coreea de Sud.

Autoritatile malaeziene i-au cerut ambasadorului nord-coreean sa isi ceara scuze pentru afirmatiile facute. Pentru ca solicitarea lor s-a lovit de refuzul diplomatului, acestea au decis sa-l expulzeze din tara pe Kang Chol. In plus, se pare ca i-ar fi fost interzis personalului ambasadei nord-coreene de la Kuala Lumpur sa paraseasca tara, inainte de terminarea anchetei cu privire la cauzele mortii lui Kim Jong-Nam. “Imi exprim profunda ingrijorare in legatura cu masurile extreme luate de guvernul din Malaezia care au afectat grav relatiile bilaterale”, a declarat ambasadorul nord-coreean inainte de a parasi Malaezia.

Kim Jong-nam alaturi de tatal sau, Kim Jong-il, in 1981. Foto: AFP

Deciziile autoritatilor din Kuala Lumpur nu au ramas insa fara raspuns din partea Phenian-ului. Din contra, la scurta vreme dupa intoarcerea lui Kang Chol in patria-mama, agentia oficiala de presa nord-coreeana KCNA a anuntat ca guvernul nord-coreean l-a declarat “persona non grata” pe ambasadorul malaezian la Phenian si i-a cerut sa paraseasca tara in termen de 48 de ore.  De partea cealalta, premierul Najib Razak sustine ca malaezienii au devenit “ostatici de fapt” in Coreea de Nord, dupa interzicerea de catre Phenian a plecarii din tara a tuturor malaezienilor. “Este un act odios, care face din cetatenii nostri ostatici de fapt, cu dispret fata de toate legile internationale si de normele diplomatice”, a declarat Najib Razak. (한사랑)

Material realizat din surse combinate




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.