Site-ul Lotte Duty Free, inchis temporar pe fondul represaliilor tot mai mari ale Chinei legate de sistemul antiracheta THAAD

Lotte Duty Free, cel mai mare operator duty-free din Coreea de Sud, a anuntat, pe 2 martie, ca inchiderea temporara a site-ului oficial de catre niste hakerii neidentificati inca pare a fi una dintre razbunariile cele mai recente ale Chinei fata de ideea implementarii sistemului anti-racheta SUA din Coreea de Sud, informeaza Yonhap.

Cel mai probabil, spun reprezentantii companiei, nemultumirile au pornit de la faptul ca Lotte International Co. a decis predarea unui teren de golf din sud-estul orasului Seongju pentru Terminal High Altitude Area Defense (THAAD). In prezent, sistemul antiracheta THAAD este subiectul cel mai fierbinte al discutiilor dintre China si Coreea de Sud.

Potrivit unui comunicata al Lotte Duty Free, atacul hakerilor a avut drept rezultat imposibilitatea vizitatorilor de a accesa site-ul pe data de 2 martie, intre ora pranzului si ora 15:00. Expertii in securitate cibernetica sustin ca atacul a fost lansat din China.

Politia a confirmat atacul, pornind o investigare pentru rezolvarea acestui caz. “Ne va lua ceva timp pana ne vom putea da seama de unde a fost lansat acest atac,” a declarat un ofiter de politie sub protectia anonimatului.

Atacul face parte dintr-o serie de reactii negative cu care Lotte s-a confruntat ca urmare a deal-ului dintre Minstrul Apararii Coreei de Sud si SUA privind sistemul de aparare antiracheta.

Potrivit Lotte, cu o zi inaintea atacului hakerilor, autoritățile chineze au efectuat numeroase inspecții asupra instalatiilor sale de vânzare cu amanuntul care opereaza acolo, dintre care șase cazuri au fost de igiena si siguranta, patru legate de foc și alte șapte de verificare si întreținere generală. Lotte și partenerii săi de afaceri vor trebui să suporte și toate riscurile de credit de acum înainte, deoarece băncile au cerințe de împrumut parțial schimbat.

In plus, cateva dintre afiliatele alimentare ce opereaza in China si-au pierdut ofertele de reinoire a licentei de shopping online, iar unui alt punct comercial i s-a spus sa inlature un panou publicitar.

Lotte are in prezent aproximativ 120 de unitati, inclusiv 5 magazine si 99 de supermarket-uri prezente in afara tarii de origine.

China a pus serios presiune asupra Coreei de Sud pentru a renunta la planul sau legat de THAAD, cu mass-media si cetatenii furiosi care ameninta represalii impotriva Lotte si a altor firme sud-corene care au afaceri in China. Autoritatile de la Beijing sustin ca sistemul de aparare anti-racheta al SUA ar putea afecta interesele sale de securitate. In replica, Seulul si Washingtonul au afirmat ca sistemul anti-racheta S.U.A este defensiv si se concentreaza pe activitatiile anti-racheta din Coreea de Nord.

Lotte, al cincilea cel mai mare conglomerat de familie din Coreea de Sud, este, totodata, si cel cu cea mai mare expunere in China. A patruns pentru prima data in a doua cea mai mare economie din lume in anul 1994, iar acum are o forță de muncă combinată de aproximativ 20.000 de persoane în 24 de filiale grupate în aproximativ 3 miliarde câștigaturi (US $ 2.64 miliarde) în vânzări anuale, potrivit datelor grupului.

Per total, Lotte Duty Free a inregistrat anul trecut un castig de 6 miliarde, din care 70% (aproximativ 4.2 mil) reprezinta castigurile via China.

Acesta nu este primul atac de acest gen cu care s-a confruntat compania. Pe 1 martie, Lotte Group anunta că site-ul chinez, de asemenea, a fost victima într-un atac provocat de un virus lansat de hackeri, potrivit analizei experților in securitate informatică. Astfel, site-ul web www.lotte.cn a fost inaccesibil pentru vizitatori incepand din după-amiaza zilei de 29 februarie. Ulterior, site-ul a postat un mesaj prin care anunta ca sistemul de întreținere este în curs de desfășurare.

Global Times din China a publicat recent niste editoriale critice cu privire la sistemul de aparare antiracheta. Potrivit publicatiei, majoritatea populatiei din China a sprijinit sanctiunile aplicate Corei de Sud si Grupului Lotte, in special, privind sistemul de aparare antiracheta SUA.

“Sanctionarea Coreei de Sud nu este o intrebare daca trebuie sau nu (facut acest lucru -n.r.), ci este pur si simplu ceva ce trebuie facut. Corea de Sud trebuie sa plateasca un pret greu pentru luarea deciziei eranoate de a fi complice Americii in suprimarea strategiei chineze de descurajare a capacitatii nucleare”, se arata intr-un editorial publicat in China pe 2 martie, la o zi dupa atacul hakerilor. (Traducere: Ioana Codrean)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.