AEN20170303010300315_01_i

Contraatacul Chinei, în plină desfășurare în apropierea implementării THAAD de către Coreea de Sud și SUA

China iși pregătește răspunsul față de Coreea de Sud odată cu apropierea de final a planului de montare a sistemului de apărare anti-rachetă in Peninsula Coreană de catre Seoul si Washington, potrivit unor surse citate de Yonhap.

Pe 2 martie, Administrația Națională a Turismului din China a instruit agențiile principale de călătorie din Beijing să suspende pachetele/programele turistice înspre Coreea de Sud, interzicând practic excursiile aranjate în țara vecină.

Surse din industrie au declarat că restricțiile de călătorie erau în vigoare în China, caz în care, puse pe deplin în aplicare, sunt de natură să reducă la jumătate fluxul de vizitatori din China către Coreea de Sud. Turiștii chinezi sunt de departe cea mai importantă sursă de venit de călătorie în Coreea.

Din moment ce Coreea de Sud și SUA au prezentat un plan de mobilizare a sistemului Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) la începutul anului trecut, China a pus laolaltă acțiuni represive împotriva mărfurilor sud-coreene și a schimburilor culturale. Cu toate acestea, cea mai recentă limitare, cea a călătoriilor, a dus lucrurile la nivelul următor prin împiedicarea în mod eficient a interacțiunilor din sectorul privat, mai arata sursa citata.

Conform Organizației de Turism a Coreei, 8,06 milioane de turiști chinezi au vizitat tara anul trecut. Se estimeaza că fiecare turist ar fi cheltuit în medie 2,391 de dolari, de persoană. Pe baza acestor cifre, Coreea ar putea suferi o pierdere de 9.63 miliarde $ a veniturilor din turism, dacă va pierde jumătate dintre turiștii chinezi.

Tot pe 2 martie, site-ul celui mai mare operator scutit de taxe din Coreea de Sud, Lotte Duty Free, a fost atacat, experții în securitate cibernetică ai companiei spunând că atacul provine dintr-o locație din China. Atacul a cauzat căderea site-ului operatorului comercial, serviciile fiind oprite pentru cateva ore. Perturbarea a adus pierderi grele  companiei. Acesta a fost doar cel mai recent atac dintr-o lungă serie cu care Lotte s-a confruntat în China, în urma afacerii recent încheiate cu Ministerul Apărării din Coreea de Sud pentru sistemul THAAD.

Reamintim cititorilor nostri că Ministerul Apărării Naționale Corean a semnat în cele din urmă un acord cu Lotte Group (pe 29 februarie – n.r.) pentru a prelua un teren de golf în Seongju pentru instalarea bateriei THAAD. China a cerut cu vehemență renunțarea la plan, susținând că THAAD, care foloseste un puternic radar “X-band”, reprezintă o amenințare pentru mijloacele sale de intimidare nucleare și a altor interese de securitate. Două zile mai târziu, ministerul și Forțele Americane din Coreea (USFK) au dat startul negocierilor oficiale în conformitate cu Statutul Acordului Forțelor (SOFA) pentru a finaliza termenii de desfășurare a bateriei THAAD, care implică predarea terenului de golf armatei SUA.

Coreea de Sud și SUA au promis inițial să termine desfășurarea bateriei până la sfârșitul acestui an, dar instalarea s-ar putea realiza cel mai devreme la mijlocul anului 2017, aliații încearcând să accelereze lucrurile înainte de o potentială schimbare de administrare în Coreea de Sud.

Pe măsură ce desfășurarea bateriei continuă, Ministerul de Externe al Chinei a avertizat cu privire la luarea unor măsuri mai aspre pentru a contracara instalarea THAAD. “Din păcate, partea sud-coreană dorește cu încăpățânare accelerarea desfășurării în cooperare cu SUA, în ciuda preocupărilor Chinei”, a declarat, pe 28 februarie, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Geng Shuang.

Potrivit oficialului de la Beijing, China se opune în mod solemn acestui lucru și exprimă intens nemulțumirea. “China va lua în considerare interesele sale de securitate prin luarea măsurilor necesare în opoziție cu desfășurarea THAAD … orice consecințe pe care le-ar suporta vor fi atribuite Statelor Unite și Coreei de Sud”, a spus el, sugerând acțiuni de retorsiune.

De cealaltă parte, Coreea de Sud rămâne neclintită în hotărârea sa de a consolida apărarea împotriva amenințărilor nucleare și de rachete din Coreea de Nord. O astfel de atitudine poate duce la un conflict inevitabil cu China în viitor.

“Rezistența Chinei va fi cu atât mai intensă cu cât THAAD intră efectiv în faza de implementare, deși Coreea de Sud va continua dialogul cu China și va aduce măsuri de contracarare a problemelor,” prim-ministrul Hwang Kyo-Ahn, care acționează în calitate de președinte, a declarat pe 3 martie, într-o întâlnire cu parlamentarii.

“Implementarea THAAD este o măsură de auto-apărare menită să protejeze securitatea națională și viața oamenilor în fața amenințărilor nucleare și de rachete din partea Coreei de Nord. Voi clarifica din nou, că acest lucru nu vizează orice altă țară”, a declarat Hwang, angajându-se să termine desfășurarea în timp util. (Paraschiva Ion)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.