Talk show-urile comico-politice, un trend in televiziunile din Coreea

Scandalul politic al fostului președinte, Park Geun Hye, avându-şi rădăcinile adânc înfipte în relația ei de decenii cu confidenta Choi Soon Sil, este unul dintre cele mai mari, daca nu cel mai ciudat, din istoria modernă coreeană, scrie jurnalistul Chang Dong-woo intr-un articol publicat de aagentia Yonhap. Potrivit acestuia, subiectul este, de asemenea, unul prea bun pentru ca rețelele de televiziune să-l omită.

Chang Dong-woo sustine ca poate fi simplu pentru directorii de rețea să propună emisiuni noi care se ocupă cu cele mai recente ştiri din politică, dar altfel stau lucrurile pentru show-runneri, care trebuie să preia agenda interioară politică și să o facă interesantă și antrenantă, nu doar pentru oamenii interesaţi de politică, ci şi pentru telespectatorii obişnuiţi. Prin urmare, a apărut un nou gen de spectacole, spune el, respectiv o îmbinare între comentariu de știri și talk-show.

Acest lucru nu înseamnă că acest tip de program nu a existat în trecut. Dar acest tip de emisiune s-a stabilit ca fiind unul dintre genurile cele mai relevante din industria de televiziune coreeană de astăzi.

           Invitatul liberal, Rhyu Si Min (stânga), și invitatul conservator, Jun Won Tchack (dreapta), la show-ul  “Sseoljeon” de pe canalul JTBC.

Se poate argumenta că “Sseoljeon” de pe canalul JTBC este cel mai bine cotat show de acest gen. “Sseoljeon”, care se traduce ca “Luptă în vorbe”, a avut premiera în februarie 2013 și a stabilit, în multe moduri, un şablon pentru acest gen de emisiuni.

Talk show-ul moderat de comediantul om de televiziune Kim Gura aduce în scena două curente – unul conservator și unul liberal – pentru a discuta în formă liberă cele mai recente ştiri din  politică şi problemele curente. Talk show-ul ste popular pentru criticile sincere şi ascuțite ale reprezentantilor celor doua curente asupra celor mai importante ştiri din media, devenind al treilea cel mai iubit show TV într-un sondaj Gallup Coreea lansat în luna ianuarie a acestui an.

Invitaţi din ediţii anterioare, cum ar fi avocatul conservator Kang Yong Seok și reprezentantul actualei opoziții din Partidul Democrat, Lee Chol Hee, au devenit cunoscuţi prin apariţia în emisiune, uimind spectatorii cu perspectiva lor ascuțită, prezenţa de spirit și certurile jucăuşe. În prezent, Rhyu Si Min, un fost ministru al sănătății în timpul administrației Moo Hyun Roh, și un avocat conservator, Jun Won Tchack, apar ca invitaţi obişnuiţi.

Alte reţele au observat succesul de care se bucura “Sseoljeon” şi au încercat să-l imite cu formate similare. Emisiunea “Kangjeokdeul” de la TV Chosun, care se traduce ca “Adversari puternici”, a început să fie difuzată în octombrie 2013, cu o distribuție de șase membri, care s-au schimbat în mod continuu de-a lungul anilor. În mod similar cu “Sseoljeon”, conceptul cheie al show-ului se învârte în jurul invitaţilor care participă la o dezbatere ca adversari. Datorită faptului că programul nu face parte din categoria de emisiuni de ştiri, invitaţii exagerează uneori glumele, făcând afirmaţii nefondate.

Canalul A a lansat, de asemenea, un program de evenimente curente numit “Outsiders”, găzduit de comediantul Nam Hee Suk, și MBN s-au alăturat mişcării cu “Pandora” la mijlocul lunii februarie, angajându-l pe starul rock devenit celebritate Bae Chul Soo ca gazdă principală.

În această fotografie furnizată de SBS Mobydic, Ahn Hee-jung, din Partidul Democrat, îl ţine în braţe pe comediantul Yang Se Hyung, gazda show-ului difuzat exclusiv pe internet a SBS TV, “Shorterview”.

Dar nu este vorba doar despre televiziune. În emisiunea difuzată exclusiv pe internet a SBS TV, “Shorterview,” comediantul Yang Se Hyung întâlnește figuri politice importante pentru a vorbi despre orice, de la politică la culoarea lor preferată, lucrurile luand mereu o întorsătură comică din partea gazdei Yang.

În ceea ce priveşte aceste programe, nu este vorba doar despre distracție fără nicio substanță, de multe ori invitaţii politicieni fiind puşi în centrul atenției pentru a răspunde la întrebări cu privire la aspecte controversate. De exemplu, reprezentantul Partidului Liberal Coreean, Kim Moon Soo, a fost asaltat de întrebari în emisiunea “Outsiders”, în timp ce îl apăra pe fostul președinte Park, atacând politica faţă de Coreea de Nord a actualului candidat la preşedinţie, Moon Jae In.

Experții sustin că este de așteptat ca tendința de a adăuga o tentă de comedie și de divertisment la evenimentele curente să crească mult mai repede, mai ales având în vedere incertitudinea cauzată în politică de demitere a preşedintelui Park.

Ha Jae Keun, un comentator cultural stabilit în Seul, a observat ca, in general, programele tradiţionale de dezbatere a știrilor din Coreea tind să fie mai conservatoare. “Dar în aceste emisiuni de știri, producătorii au grijă ca panourile sa fie împărțite în mod egal între ideologii, asigurându-se că vocile liberale se aud tare şi clar”, a spus Ha Jae Keun.

De asemenea, el a mai menţionat că industria TV a ajuns într-un punct în care diviziile de ştiri din cadrul rețelelor trebuie să vină cu modalități și idei pentru a rămâne relevante în fața unei astfel de tendință de creștere, fără a compromite integritatea jurnalistică. (Daniela Iscu)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.